Přijďte poznat sousedy a Zažít město jinak. Pouliční festival ukáže Prahu bez aut

PRAHA – Jak by se v Praze dalo žít, kdyby ulice nesloužily jen k projíždění a parkování aut? Letos to již pošesté ukáže festival Zažít město jinak. Koná se v sobotu 24. září od 10 do 22 hodin pod záštitou radní Aleksandry Udženije. Program přináší Zelená mapa Prahy na stránkách www.zelenamapa.cz (1). V jedenácti pražských čtvrtích budou od rána probíhat akce pro děti, koncerty, výstavy a debaty (2). Kavárny a restaurace rozšíří své zahrádky a vytvoří příjemná posezení. Tradičním vyvrcholením festivalu bude Velká podzimní cyklojízda (3), která startuje ve 13 hodin z Rumunské ulice.

„Letošní ročník se nese v duchu „sousedských slavností“. Nechceme za každou cenu organizovat kulturní akce, spíše vybízíme lidi, aby kreativně využili příležitosti, kdy ulice nebudou na jeden den plné aut, a bavili se sami,“ vysvětluje filozofii festivalu Zažít město jinak jeho programový ředitel Jakub Hradilek z iniciativy Auto*Mat. Zapojují se spolky, umělci, podnikatelé, hospody i jednotlivci. „Festival si nejlépe užijí ti, kdo k němu sami přispějí. Stačí vynést na ulici stolek se židlemi a uvařit sousedům kafe,“ řekl Hradilek.

Srdcem festivalu budou Vinohrady, které nabídnou módní zónu se stánky mladých nekonvenčních návrhářů a designových obchodů, středomořskou a balkánskou zónu s typickou kuchyní a nápoji, zónu workshopů pro celou rodinu a latinskoamerickou zónu. Organizace se ujali místní obyvatelé spolu s majiteli mexické restaurace Las Adelitas. Na Vinohradech nebude chybět pódium Radia 1, kde vystoupí jeho DJs. Tradiční partner festivalu společnost Vodafone osadí vybrané zóny houpacími sítěmi a solárními dobíječkami.

Také obyvatelé dalších čtvrtí zažijí proměnu ulic. Vršovice oživí lidé ze spolku Start a oblíbené podniky Café v lese a Café Sladkovský. K jejich dlouhodobým záměrům patří obnovení místního tržíčku v Krymské ulici. Na Žižkově se spojí Divadlo Ponec, Nadace Partnerství a několik hospod s architekty. Lákají na cyklostezku pod Vítkovem vybudovanou na místě dřívější železniční trati a společně chtějí ukázat, jak by se mohla dále rozvíjet.

Pouliční slavnost nemine dvě unikátní domkářské osady, které si dodnes uchovaly kouzlo vesnice. Břevnovská Tejnka nabídne bohatý program dětem, divadlo Anny Polívkové a koncerty. V Praze 5 mohou lidé zajít na piknik Sdružení za záchranu parku Kavalírka a Iniciativy za záchranu Buďánek. Na Buďánkách si mohou večer užít party pouličních hudebníků z iniciativy Buskerville.

Letňanská cyklojízda upozorní na ohrožení tamního lesoparku. Zatímco se děti zabaví hrami, rodiče se mohou zapojit do veřejné diskuse a podepsat petici. Také v kině Bio Oko mohou lidé diskutovat, konkrétně o budoucnosti Letné, a shlédnout vystoupení Divadla Alfred ve dvoře nebo film Dva muži v Bogotě. Další akce se chystají na Palmovce, na Karlově náměstí či v Troji.

Ve 13 hodin odstartuje z Rumunské ulice na Vinohradech Velká podzimní cyklojízda, na níž organizátoři očekávají nejméně pět tisíc lidí na kolech. Trasa jízdy provede účastníky čtvrtěmi, kde probíhá festivalový program, a zároveň upozorní na aktuální dopravní problémy.

„Cyklojízda není tolik sportovní, jako spíše společenskou a kulturní událostí. Sejdou se na ní tisíce městských cyklistů a lidí, kteří by na kole po Praze jezdit chtěli, ale ještě k tomu nenašli odvahu. Tam, kudy by se v běžném provozu báli projet, se během cyklojízdy dostanou chráněni takovým počtem lidí na kolech, jenž zdaleka převyšuje jindy dominantní auta,“ vysvětluje organizátor cyklojízdy Vít Masare. „Překážkou pro rozvoj cyklistické dopravy v Praze není terén ani nedostatek místa, ale absence skutečné podpory ze strany politiků,“ dodává Masare.

Nad festivalem Zažít město jinak převzala záštitu pražská radní Aleksandra Udženija. Ve svých městských částech festival zaštiťují starostové Prahy 2 Jiří Paluska, Prahy 7 Marek Ječmének a starosta Troje Tomáš Drdácký. Festival podporují také městské části Praha 5 a Praha 10.

„Jsem rád, že Auto*Mat se rozhodl využít ke slavnosti Zažít město jinak část Vinohrad – což je celá Americká ulice a částečně ulice přilehlé –, tak část Nového Města, tedy roh Karlova náměstí u baru Óčko. Praha 2 takové akce podporuje, protože je městskou částí snad vůbec nejhůře postiženou automobilovým provozem, zejména kvůli severojižní magistrále. Organizace dopravy je pro nás doslova otázkou života nebo smrti,“ vysvětlil starosta Prahy 2 Jiří Paluska.

Na konec září vyhlašuje Evropská komise Evropský týden mobility propagující chůzi, cyklistickou dopravu a zklidňování provozu ve městech. „Praha je tak přetížená automobilovým provozem a přeplněná parkujícími auty, že přestáváme být schopni vnímat ulice jako přirozený prostor pro setkávání, procházky nebo hry dětí. Pokud chceme žít v moderním městě, musíme to změnit,“ vysvětluje ideu festivalu Zažít město jinak Tereza Vohryzková z pořádající iniciativy Auto*Mat.

Festival Zažít město jinak se poprvé konal před šesti lety. Tehdy jej podpořil primátor Pavel Bém a pronesl na něm legendární slib, že město bude pravidelně uzavírat Smetanovo nábřeží pro automobilový provoz. Slib však zůstal dodnes nenaplněn a Praha se v mezinárodních srovnáních kvality života stále umisťuje v dolní části žebříčků.

„Festival Zažít město jinak se snaží se bojovat s nadměrnou dopravní zátěží, což je problém, který řeší i řada britských měst. Podpora cyklistiky a omezování vjezdu automobilů do center je jedním z řešení, které ostatně zvolil třeba Londýn,“ řekla britská velvyslankyně v Praze Sian MacLeod.

„Londýn čeká příští rok velká výzva. Spojené království pořádá Olympijské a Paralympijské hry a zároveň se bude slavit diamantové výročí vlády královny Alžběty II. Dá se tak čekat obrovské množství návštěvníků navíc k milionům lidí, které veřejná doprava běžně obsluhuje,“ pokračovala velvyslankyně. „Naším cílem je, aby všichni návštěvníci používali veřejnou dopravu nebo kolo. Proto byly investovány miliardy liber do nových linek, větších stanic a zlepšení služeb. 125 milionů liber stálo ztrojnásobení kapacity vlakové stanice ve Stratfordu, kterou bude používat polovina návštěvníků Olympijského parku. Dochází k rozsáhlým úpravám více než 100 stezek pro cyklisty a chodce po celém Londýně. Zlepšuje se i říční dopravní infrastruktura,“ dodala velvyslankyně.

Festival Zažít město jinak podporuje řada osobností veřejného a kulturního života. Patří mezi ně výtvarník Krištof Kintera, který se podílí na kulturním programu vršovické festivalové zóny a už se těší na letošní Velkou podzimní cyklojízdu.

„Bicykl je skvělý vynález! Řídit ho v Praze je činnost dobrodružná a vzrušující. Jízda vyžaduje sebevědomí, lehkou nadrzlost i obezřetnost a soustředění. Kdykoli nemusím použít automobil, jsem oblažen vzletným pocitem, že držíc v ruce řídítka, moje trajektorie městem bude plynulá, rychlá a osvěžující. Radostný pocit mám, že vidím každý rok o něco více cyklistů v ulicích. Zhrzen však zůstávám z tuposti a krátkozrakosti politiků i úředníků. Nu což, musíme být vytrvalí a těch, kteří budou brát řídítka ve městě do rukou, bude víc a víc,“ řekl Krištof Kintera.

Přílohy:

1) Podrobnosti o pouliční slavnosti Zažít město jinak:
http://www.zelenamapa.cz

Pouliční slavnost Zažít město jinak podporují osobnosti

Fotografie z festivalu Zažít město jinak 2010

Fotografie z festivalu Zažít město jinak 2009

2) Zóny festivalu Zažít město jinak a hlavní body programu

Vinohrady

Kde: ulice Americká, Rumunská, Záhřebská

10:00 – 21:00 / hlavní festivalová zóna v Americké a Rumunské ulici
13:00 / sraz k Velké podzimní cyklojízdě

* Módní zóna (od Rumunské k Uruguayské ulici)
* Středomořská část (od Uruguayské k Záhřebské ulici)
* Workshopy, aktivity pro děti, neziskové organizace (od Záhřebské k ulici Jana Masaryka)
* Latinskoamerická část (od ulice Jana Masaryka k Máchově ulici)

„Vinohrady budou mít pro každého něco. Kdo má rád hudbu, může si vybrat některé ze tří pódií nebo stage Radia 1 na Záhřebském náměstí. V Americké ulici vystoupí spousta skvělých pouličních umělců, živých kapel i DJs. Pro děti je připravena řada aktivit od malování a výroby odznáčků až po skauting. I dospělí si mohou vyzkoušet sítotisk. Místní restaurace nabídnou pestrý mix kulinářských skvostů jihoamerické, balkánské i vegetariánské kuchyně nebo burgry z biomasa. Chystáme trh s prezentací více než tří desítek špičkových designerů a mladých tvůrců.“

Omri Goz, obyvatel Vinohrad

Letná

Kde: v prostoru před kinem Bio Oko a divadlem Alfred ve dvoře (ulice Františka Křížka)

13.00 – 18.00 / workshop pro rodiče s dětmi před kinem Oko
16:30 – 18.00 / diskuse o veřejném prostoru Letná sobě
18.00 – 20.00 / projekce filmu Dva muži v Bogotě + diskuse

Žižkov

Kde: vítkovská cyklostezka a Tachovské náměstí

9:00 – 10:00 / úklid stezky s dobrovolníky
11:00 – 19:00 / celodenní bezplatná burza oblečení a knížek
16:00 – 17:00 / koncert v zahradě hospody U vystřelenýho oka

„New York má svůj občanský projekt – stezku High Line, tak proč by nemohla mít Praha jeho obdobu na žižkovské cyklistické stezce pod Vítkovem?“

Daniel Mourek, Nadace Partnerství

Smíchov

Kde: Staropramenná ulice

Cílem pouličního happeningu je využít celou plochu vyklizené ulice jako obrovské plátno a pomocí bílé křídy společně vytvořit obraz. Během dne budou k dispozici křídy a každý návštěvník bude moci přidat ruku k dílu, přizvána je i řada výtvarníků. Jedinou podmínkou je dodržovat čistě obrazové vyjádření, to znamená, beze slov. Ulici bude ze střechy natáčet časosběrná kamera a nakonec vznikne dokumentující snímek.

„Kavárna Jarda Mayer je oblíbené místo setkávání mladých lidí, umělců i obyvatel Smíchova. Rádi smíchovskou čtvrť alespoň na chvíli obohatíme o  smysluplnou aktivitu a ukážeme místním obyvatelům, jaké je to prožít jeden den na ulici bez všudypřítomných aut. Hlavním bodem programu bude malování křídami přímo na ulici pod vedením studentů a absolventů uměleckých škol. Společné dílo bude i nějakou dobu po akci symbolizovat to, že ulice může být i místem ke kreativní činnosti. Dále nabídneme možnost posadit a občerstvit se venku, což je v době absence venkovních zahrádek příjemné zpestření. Rodiče s dětmi se mohou těšit na mobilní prolézačku a divadelní představení. V podvečer se návštěvníkům představí mladí muzikanti. Touto akcí chceme ukázat, že i na Praze 5 lze nabídnout aktivní a plnohodnotné strávení volného času ve městě.“

Ondřej Němec, kavárník

Palmovka

Kde: sraz u dětského hřiště v Thomayerových sadech

17:00 – 20:00 / Piknik spojený s dekorováním stromů v Thomayerových sadech tzv. guerilla knittingem. Společné pletení svetrů pro několik stromů v parku. Rychlokurz háčkování a pletení pro začátečníky zajištěn.

„Palmovku mohou návštěvníci zažít jinak v Thomayerových sadech, kde společnými silami vyzdobíme několik stromů barevnými oblečky. Zaškolení do základu guerrila knittingu neboli pouličního pletení dostanou všichni účastníci na místě. Jehlice, háčky, klubíčka vlny a staré svetry a šály s sebou. Nedílnou součástí bude i piknik a sousedské povídání. Pletení je dnes trochu opomíjená forma relaxace. Jako se lidé dříve scházeli a debatovali nad záležitostmi obce při draní peří, tak my se s libeňáky potkáme a popovídáme si nad pletením. Navíc pod našimi rukami vznikne něco pěkného.“

Hana Matoušová, obyvatelka Palmovky

Letňany

Kde: lesopark Letňany

9:00 – 10:00 / Program pro děti: výtvarka v parku, jízda zručnosti, závody koloběžek
9:00 – 12:00 / Program pro dospělé: veřejná diskuze a představení petice
12:00 / Odjezd letňanské cyklojízdy, která se přidá k Velké podzimní cyklojízdě na Vinohradech

Karlovo náměstí

15:00 / Hledání rovnováhy – exhibice a miniškola slackline, provazochodectví
18:00 / Koncert kapely ExTband poporující cyklokulturu na střeše Cafebaru O2.

„Občanské sdružení Compitum Carolinum spolu s kavárnou o2bar.cz mají za cíl zlepšit atmosféru na Karlově náměstí a proto fandí akci Zažít město jinak. Největším problémem krásného Karlova náměstí je velmi přebujelá doprava. Když se podíváte do aut, vidíte většinou jednoho, maximálně dva lidi v obleku. Řešení je jednoduché – jezděte na kole nebo MHD!“

Ondřej Ševčík, občanské sdružení Compitum Carolinum

Košíře

Kde: park Kavalírka a domkářská osada Buďánka

„Chtěla bych pozvat účastníky cyklojízdy i místní sousedy na Buďánka, bývalé dělnické osady z 19. století. Místo ohrožené developerskými záměry pod správou Prahy 5 již dvacet let chátrá a přes jeho památkovou ochranu si nikdo není jist jeho budoucností. Dnes je však, stejně jako kdysi, ostrůvkem zeleně a vesnické atmosféry uprostřed velkoměsta a místem setkávání. Připojili jsme se k dalšímu místnímu sdružení, které zachraňuje park Kavalírka. Právě v něm bude celé odpoledne probíhat hudební program zakončený cimbálovkou, sousedé i příznivci si mohou udělat představu o kultivaci zanedbaného parku, prohlédnout výstavu o historii Košíř, Buďánek i činnosti obou sdružení. Gril a nápoje tu zajistí Pepe Brito v životní formě. Posedět je možné v šapitó nebo piknikovat na trávníku. Na Buďánkách – hned přes ulici – se večer u ohně sejdou buskeři, pouliční hudebníci a vítán je kdokoliv, kdo si chce zahrát, tančit nebo poslouchat.“

Anežka Hradilková, Inciativa za záchranu Buďánek

„Park Kavalírka je lákavé sousto pro ty, kteří se pro peníze neštítí ničeho. Ukusují z něj po kousek po kousku. Park však musí zůstat parkem, ale nikoli plným špíny a odpadků jako dnes. Máme plán, jak park zkrášlit, aby se v něm lidi cítili báječně. A to nejen v sobotu 24. září, ale neustále.“

Jan Fiala, Občanské sdružení Kavalírka

Troja

Kde: veřejný prostor u Trojské lávky (parkoviště u ZOO)

11:00 – 17:00 / sousedské setkání, hry a představení elektrokol pro dopravu v Praze

„Troja je známa Zoologickou a botanickou zahradou. Přítomnost řeky, podobně jako v jiných částech města, je opomíjenou hodnotou a příležitostí. Zveme návštěvníky a obyvatele k setkání u řeky, v prostoru, který se může stát další zastávkou na cyklotrase A2. Po Koloniálu v Podhoří, Trojském koni a Loděnicích v Troji je trojská náplavka veřejným prostorem vhodným k neorganizovaným volnočasovým aktivitám a rekreaci Pražanů. Díky péči místních občanských sdružení ožije břeh, kde před sto lety jezdil přívoz a panoval rušný život. Společenské setkání, hry a zábava spolu s testováním a prezentací elektrovozítek všech druhů naplní prostor, kde většinou parkují auta návštěvníků Zoo a Botanické zahrady a kudy byla vyprojektována příjezdová silnice k parkovištím v Zoo. Máme jinou představu o využití trojského břehu a tu budeme prezentovat…“

Tomáš Drdácký, starosta Městské části Praha – Troja

Břevnov

Kde: osada Tejnka, ulice Za Strahovem

16:00 / Divadlo pro děti – Tonda Novotný
17:30 / Sólo pro akordeon – šanson – Prokop Závada
20:15 / Sketa Fotr

„V roce 1989 už do spleti zdejších uliček málem vjely buldozery, měla tu stát nová diplomatická sídla. Ještě před pár lety by se jistě našlo dost lidí, kteří by řekli, že by to tak bylo lepší. Naštěstí dílo zkázy se dokonat nepodařilo.“

Marek Šálek, novinář a obyvatel Tejnky

Vršovice

Kde: Krymská ulice a její okolí

11:30 – 20:00 / celodenní program

„Zveme do Vršovic! Na zelenou Pro Luku, kde můžete stanout u zrodu nové open air skulpturální galerie, již uvede Krištof Kintera. Zúčastněte se krátkého sprintu do vrchu a vyhrajte hodnotné cyklo ceny. Ochutnejte Paellu z obří pánve připravovanou na ulici. Připraveni jsou Tawatt DJs, program pro děti, fotbálek, deset hodin hudby s kapelou Chlupy, design market, Spirt Child Slam poetry NYC, občerstvení a mnoho dalšího. Vše se odehraje v ulici Krymská a jejím okolí. Pořádá Start Vršovice a Café Sladkovský ve spolupráci s resturací HamTam a Café V lese.“

Michal Mahďák, Občanské sdružení Start

3) Velká podzimní cyklojízda

Velká podzimní cyklojízda povede účastníky ze srdce festivalu na Vinohradech přes centrum, Karlín, Libeň, Holešovice a okolo festivalové zóny před kinem Oko a Národním technickým muzeem na Letenskou pláň. Na trase projedou účastníci přes Václavské náměstí, kde město konečně přikročilo alespoň k částečným uzavírkám pro automobilovou dopravu na jeden den v měsíci. Cyklojízda najede u Bulhara na severojižní magistrálu, jejíž zklidnění město naopak stále oddaluje a alibisticky spojuje s dokončením Městského okruhu – tedy s dobou okolo roku 2030.

„Nejen cyklistické dopravě, ale celkovému klimatu ve městě by prospělo, kdyby se magistrát inspiroval osvědčenou praxí zklidňování automobilové dopravy ve prospěch většiny obyvatel, jak je tomu běžné v západní Evropě. Neustálé odsouvání řešení palčivých problémů na desetiletí dopředu není řešením,“ říká organizátor cyklojízdy Vít Masare z iniciativy Auto*Mat.

Trasa pokračuje Těšnovským tunelem a přes Štefánikův most na nábřeží Kapitána Jaroše. Tamní křižovatka, která je jednou z nejnebezpečnějších v Praze, se brzy dočká potřebných stavebních úprav. Pražané ji tak snad v dosavadním nevyhovujícím stavu uvidí během cyklojízdy naposledy.

Cyklojízda se pak vrátí zpět přes Hlávkův most a Rohanské nábřeží do Libně. Přes Libeňský most bude pokračovat ulicemi Jankovcova a U Uranie, tedy rovinatou částí města, kde má cyklistická doprava obrovský, dosud nevyužitý potenciál. Od Nádraží Holešovice cyklojízda projede ulicí Železničářů, Veletržní, Františka Křížka a Kostelní na Letenskou pláň. Tam bude s panoramatem Pražského hradu a staveniště kontroverzního tunelu Blanka v zádech slavnostně zakončena.

Podrobnosti o Velké podzimní cyklojízdě

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/09/prijdte-poznat-sousedy-a-zazit-mesto-jinak-poulicni-festival-ukaze-prahu-bez-aut/