Velká jarní cyklojízda zamíří do centra Prahy. Dorazí i politici

Tisková zpráva iniciativy Auto*Mat ze dne 9.5.2018

Jen jediný den v roce se můžete v pohodě projet na kole po prázdných pražských silnicích. Svátek všech cyklistů letos připadá na sobotu 12. května. Smyslem cyklojízdy je oslavit svobodný pohyb a také vyjádřit přání po lepších a bezpečnějších podmínkách pro jízdu na kole ve městě.

Ne náhodou letošní trasu vedeme centrem Prahy. Právě zde totiž radnice Prahy 1 hrozí omezením jízdních kol, byť svůj záměr po tlaku veřejnosti zatím stáhla. Omezovat kola ve městě zní spíše jako špatný vtip. Nápadu si proto všimla dokonce i anglická a německá média,“ říká organizátorka cyklojízdy ze spolku Auto*Mat, Petra Melingerová.

Poté, co MČ Praha 1 nedostatečně vypořádala připomínky Auto*Matu, občanů Prahy 1, Magistrátu HMP a Dopravního podniku k plánovanému omezení kol v centrálních bezmotorových zónách, podal Auto*Mat žádost o přezkum na magistrát. Zároveň podal i žalobu k Městskému soudu v Praze. Rada MČ Prahy 1 následně realizaci omezení odložila, je však připravena jej kdykoli zavést. Auto*Mat poté Radu opět oslovil s nabídkou kompromisního řešení.

Druhým významným úsekem cyklojízdy je Severojižní magistrála, jejíž současný stav je symbolem neschopnosti pražského vedení. To nedokázalo využít ideální příležitost pro humanizaci magistrály a tato tepna tak i nadále zůstává dopravní stokou přímo v srdci metropole, říká další z organizátorů Vratislav Filler.

Podruhé Velká jarní cyklojízda vyrazí ze čtyř světových stran najednou. Do jednotlivých proudů se mohou lidé přidávat kdekoli po trase. Všechny čtyři skupiny se setkají na Václavském náměstí a odtud už dojedou jako jeden společný peloton přes Nuselský most do cíle ve vnitrobloku Petrohradská kolektiv.

V cíli čeká účastníky afterparty s DJ´s, gril, cykloworkshop pro děti nebo servisování kol od Bajkazylu. V letošním volebním roce bude na programu i debata s politickými kandidáty v komunálních volbách o pražské cyklodopravě (začátek v 17:30). Účast přislíbili radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN), zastupitelé Filip Humplík (ODS), Ondřej Mirovský (SZ), Viktor Mahrik (Piráti) a také Miroslav Prokeš (KSČM) a Adam Scheinherr (Praha sobě).

Cyklojízda potrvá 2,5 h poklidné jízdy. Tempo zvládají i malé děti. A pozor, prvních 100 lidí na jihozápadní trase získá volný vstup na koncert vážné hudby. Cestou ke společnému setkání ramen cyklojízd bude na programu tanečnice, DJ a možná i harmonikář.

Akce se letos koná netradičně v květnu, měsíci zasvěceném výzvě Do práce na kole. Ta s mottem „Zachraň město“ přilákala v Praze o 25 % víc účastníků než loni, celkem 5184 cyklistů, chodců a běžců. Můžete tak dorazit v superhrdinských oblecích, nebo v tričkách Do práce na kole.

Průjezd cyklojízdy může způsobit krátkodobá dopravní omezení mezi 14 a 17. hodinou na různých místech centra Prahy. Organizátoři řidičům doporučují vyhnout se v těchto hodinách centru po Městském okruhu, případně využít objízdné trasy doporučené na stránkách www.auto-mat.cz .

Poznámky:

Na kompletní trasy a místa, kde se mohou účastníci přidávat, se podívejte zde: mapa.prahounakole.cz/#misto=y_6171

Veškeré info na auto-mat.cz/2018/04/velka-jarni-hvezdicova-cyklojizda
a facebook.com/events/1668122749941829

Dopravní omezení a doporučené objízdné trasy pro řidiče na auto-mat.cz/2018/05/velka-jarni-cyklojizda-dopravni-omezeni-a-doporucene-objizdne-trasy-pro-ridice (V sobotu odpoledne mezi 14 a 16:30 obecně doporučujeme objet centrum města po Městském okruhu.)

Trasy:

Severovýchodní rameno
– 13:00 Horní Počernice – Chvalská tvrz

13:15 Černý Most (na trase A26 na stezce nad metrem)

13:25 Rajská Zahrada (cyklostezka nad metrem)

13:40 Starý Hloubětín (na cyklostezce A26)

13:55 Vysočany – Rokytka (park za lávkou přes Ocelářskou)

14:10 Palmovka

14:30 Lannova / Revoluční

Jihovýchodní rameno

13:15 Jižní Město – Háje (před kostelem)

13:20 Opatov (A22)

13:30 Chodov (A22)

13:45 Vídeňská (A22)

14:00 Braník (křižovatka cyklotras A22 a A12, u hřiště)

sloučení s ramenem Jihozápadní Město, může se chvíli čekat.

14:20 Výtoň

Poznámka: Při příjezdu z Národní ul. do pěší zóny v ulici 28. října se povede kolo.

Jihozápadní rameno

13:15 Sraz u Nepomuckého rybníka pod tubusem metra Hůrka

13:30 Asuán (hráz)

13:45 Hlubočepy (Hlubočepská – Kosořská)

14:00 Braník (křižovatka cyklotras)

sloučení s jihovýchodním, ramenem může se chvíli čekat.

Severozápadní rameno

13:00 Sídliště Řepy – smyčka tramvaje

13:15 Vypich

13:25 Veleslavín

13:35 Jenerálka

13:55 Podbaba

14:15 Výstaviště

14:20 Strossmayerovo nám.

Sraz všech ramen:
14:45, Václavské náměstí

odtud se pojede ulicemi: Krakovská – Žitná – Štěpánská – Lípová – Viničná – Apolinářská – Ke Karlovu –Wenzigova – Sokolská – Nuselský most – Pankrácké nám. – Kongresová –Na vítězné pláni – Petra Rezka – Čiklova – Boleslavova – Bělehradská – Otakarova – Vršovická – Petrohradská

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2018/05/velka-jarni-cyklojizda-zamiri-do-centra-prahy-dorazi-i-politici/