Kdo sakra platí ten Auto*Mat?!

Zvlášť dnes v době postfaktické je důležité odhalovat a na pravou míru uvádět různé informace. Mnoho let koluje éterem pověst o tom, že Auto*Mat je magistrátem a různými stranami placená a podporovaná organizace.

 

Je pravda, že na některé aktivity, jako jsou lokální sousedské slavnosti Zažít město jinak nebo soutěž na podporu cyklistky Do práce na kole, dostáváme od státu či měst podporu v otevřených grantových soutěžích. Ta ale není samozřejmá a každý rok si ji musíme zasloužit vypracováním projektů, které z pohledu města dávají mysl.

Na naše hlavní poslání – být hlídacím psem rozvoje udržitelné dopravy ve městech – nám ale těžko nějaký státní či politický orgán poskytne finance

To, že můžeme neúnavně sledovat činnost politiků a městských úředníků a odhalovat občas nekalé a častěji nedomyšlené plány rozvoje dopravy a informovat o nich veřejnost, je možné jedině díky dárcům z řad veřejnosti. Tedy lidí, kteří to vidí podobně jako my a pravidelně nás finančně podporují. (Chcete-li vědět více o financování Auto*Matu, podívejte se na naše výroční zprávy.)

Takovýchto (pro nás doslova) hrdinů máme okolo pěti set a bez nich bychom nemohli pracovat kontinuálně, plánovat do budoucna a zejména bychom se nemohli pouštět do kritiky velkých dopravních plánů typu Tunelu Blanka (, na který má nyní navázat 1,5 krát dražší prodloužení, Blanka 2, věděli jste?), nesmyslné Radlické radiály (, která z jednoho úseku Strakonické udělá nejzatíženější silnici v Česku s téměř 185 000 aut denně), nedomyšleného Územního plánu nebo zpátečnických zákazů kol ve městě.

Poukazovat na podobné „neplechy“ je pro nás silnou a každodenní motivací.

Společně jsme díky našim dárcům v roce 2017 dokázali mnohé, ale vypadá to, že je třeba angažovat se stále více.

Takže pokud se (zvlášť ve světle vývoje současné politické situace) ptáte, co byste mohli pro občanskou společnost a udržení demokracie udělat, finanční podpora neziskových organizací kontrolujících plány politiků je jednou ze správných odpovědí, která Vás nebude navíc stát žádný čas.

Pokud tak ještě nečiníte, můžete začít například u podpory udržitelné a rozumné správy města, kde společně žijeme! Přeci také chcete, aby bylo pro naše potomky místem, ve kterém je radost žít, že? My v Auto*Matu se snažíme přesně o to.

Pravidelné dárcovství má smysl!
Děkujeme!

nakrmteautomat.cz/rozvoj-prahy

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2018/02/kdo-sakra-plati-ten-automat/