Ochranný cyklopruh v Patočkově bude smazán, Auto*Mat požaduje cyklostezku

PRAHA – Nový ochranný cyklopruh vydrží na Patočkově ulici zřejmě jen jeden týden. Podle spolku Auto*Mat, který se dlouhodobě zasazuje o zklidňování dopravy, však cyklopruh funguje a auta neomezuje, jak tvrdí Praha 6.

 

Nově namalovaný cyklopruh na Patočkově ulici budí emoce. Magistrát je nejdřív podpořil, ale po tlacích ze strany vedení Prahy 6 zase po pár dnech “smáznul”. Tedy smaže, a to zřejmě již tento víkend. Nový typ dopravního značení, které se u nás používá teprve od loňska (známý třeba v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku), totiž starosta šesté městské části možná nepochopil.

Ochranné pruhy se používají pouze tam, kam se nevejde klasický vyhrazený cyklopruh a vozidla do nich v případě potřeby mohou(!) vjet. Auto*Mat natočil v úterý 24. října video, ze kterého vyplývá, že nové cyklopruhy auta neomezují a přitom pomáhají kultivovat provoz na této vytížené komunikaci (auta zde spíše závodila a projet tudy na kole nebylo bezpečné).

„Ochranný cyklopruh, který zde vznikl, je pro rušné ulice přímo určen. Patočkova ulice je vhodným koridorem pro jízdu na kole, má ve stoupání nejmírnější sklon ze všech okolních ulic a funguje jako dobré pokračování od Střešovické vozovny, kde už cyklopruh je,“ říká Vratislav Filler z Auto*Matu.

Sám radní pro dopravu Petr Dolínek ještě v pondělí 23. října úpravy Patočkovy ulice na facebooku obhajoval: „K žádné redukci počtu jízdních pruhů zde nedochází. (…) V daném případě bylo ke zřízení ochranného cyklopruhu přistoupeno mj. proto, že při nedávné rekonstrukci tramvajové trati v souběžně vedoucí ul. Bělohorská se nepodařilo doplnit vhodná integrační opatření pro cyklisty a je potřeba zajistit cyklistům možnost propojení mezi oblastí Pohořelce a Ladronky, aniž by byli nuceni využívat vzdáleností i sklonem nepříznivé zajížďky přes Strahov“.

Zřízení ochranného cyklopruhu bylo také zcela v souladu s městskými strategiemi rozvoje cyklistické dopravy, se zásadami udržitelné bezpečnosti i platným usnesením Rady na podporu cyklistické dopravy 55/2016.

Podle Auto*Matu by bylo ideálním řešením zřídit souvislou cyklostezku podél severní strany ulice Patočkovy, a to od křižovatky s ulicí Radimova až po tramvajovou zastávku Vypich. Toto řešení ale není nejlevnější. Ochranný cyklopruh vzniklý během rekonstrukce ulice je proto dle spolku lepší než cyklopruh žádný.

Přílohy:

Více na:

https://prahounakole.cz/2017/10/cyklopruh-radiale-jako-boure-ve-sklenici-vody

https://www.auto-mat.cz/2017/10/ochranny-cyklopruh-v-patockove-bude-smazan-automat-pozaduje-cyklostezku/

Video z Patočkovy: https://youtu.be/zCFW3ya0RmM

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2017/10/ochranny-cyklopruh-v-patockove-bude-smazan-automat-pozaduje-cyklostezku-2/