Slavnosti „Zažít město jinak” budou vyprávět příběhy ulic (31. 8. 2017)

Praha – Z metropole i dalších 20 měst zmizí třetí zářijovou sobotu auta a ulice zaplní křesla, stolky, pódia s živou hudbou, soutěže i různé atrakce pro děti. Sousedské slavnosti Zažít město jinak se letos uskuteční už podvanácté, tentokrát s podtitulem „Příběhy z naší čtvrti”. Spojující téma pak jednotlivé lokality zpracují po svém.

 

Komunitní diamantová svatba ďáblických manželů s hostinou pro všechny příchozí, komentovaná procházka po sídlišti, soutěž o nejžižkovštějšího psa či vršovickou ohyzdu, nebo třeba vzpomínání na starou Libeň s místními rodáky. To je jen zlomek z programu letošních sousedských slavností Zažít město jinak, které se uskuteční na 68 místech po celé Praze.

„Náplň slavností připravují jednotliví organizátoři už od jara ve svém volném čase. My jako hlavní koordinátoři akce se jim snažíme pomáhat s propagací, vyřizováním záborů veřejných prostranství i dalších formalit,“ říká Martin Šotola z Auto*Matu.

Akce láká každoročně asi 40 tisíc návštěvníků, ale na rozdíl od různých festivalů si snaží udržet nekomerční a sousedský charakter. A přibývají nejen návštěvníci, ale i aktivní pořadatelé.

„Sousedské slavnosti Zažít město jinak organizujeme v naší ulici Víta Nejedlého poprvé. Je nás asi sedm kamarádů, každý má nějakou funkci, někdo se stará o jídlo, jiný o hudbu… Díky tomu jsme se seznámili se spoustou lidí z okolí, které jsme předtím vůbec neznali. Jediný problém je neochota úředníků v naší městské části. Říkali nám: Proč chcete vůbec něco organizovat, když na kulturu máte kulturáky? Ale nás to baví a už vymýšlíme další komunitní akce v průběhu roku,“ říká Tereza Šimková ze žižkovského spolku Do kopce.

Novinkou je letošní téma „Příběhy z naší čtvrti“. „Chtěli jsme, aby se sousedé ještě lépe poznali navzájem a také, aby poznali místo, kde žijí. Cílem je zapojit i seniory, cizince nebo spoluobčany z okraje společnosti. Někde vystaví historické fotky dané čtvrti, jinde udělají zábavný kvíz nebo přednášku o architektuře. K akci se připojí i organizace jako Post Bellum, Cesta domů nebo Pragulic, která pořádá komentované vycházky s bezdomovci,“ dodává Martin Šotola.

V některých lokalitách bude panovat spíše komornější atmosféra, jinde tomu bude naopak. Po dvou letech se například vrací tradičně největší zóna – Americká na Vinohradech s latinsko-americkou, balkánskou a středozemní částí. Právě Americká ulice byla jednou z prvních lokalit po Smetanově nábřeží, kde Auto*Mat uspořádal první slavnosti Zažít město jinak v roce 2006.

Další letošní novinkou je paralelní projekt Městomil, který chce dát sousedským aktivitám trvalejší hodnotu. „V Auto*Matu jsme propojili sousedské komunity ze tří různých koutů Prahy s architekty a designéry a už máme první návrhy na oživení opomíjených nebo zanedbaných míst. Brzy nás čeká i samotná realizace, na které se budou místní sami podílet,” doplňuje koordinátorka projektu Tereza Vohryzková.

Kompletní program slavností najdete na www.zazitmestojinak.cz

Akce Zažít město jinak se koná pod záštitou pražské primátorky Adriany Krnáčové.

Téma „Příběhy z naší čtvrti“ v jednotlivých lokalitách :

  • P1 Kampa – prohlídka s Pragulic, pub kvíz o Kampě a Malé Straně, výstava Kampa očima dětí
  • P2 Vyšehradské nádraží – přednáška památkáře
  • P2 Výtoň – komentovaná prohlídka po Podskalí a zdarma výstava o historii místa
  • P3 Bořivojova – polaroidová soutěž o nej psa Žižkova, Příběh naší ulice – promítání s fotografem Bohdanem Holomíčkem
  • P3 Biskupcova – komentovaná procházka po Jarově s Praha neznámá
  • P4 Jílovská – přednáška o historii sídliště s Pavlem Karousem
  • P5 Na Brabenci – výstava historických fotek
  • P5 U Okrouhlíku – výstava fotek okolí od pamětníků, povídání s odborníkem o původních usedlostech v okolí – jak to tady vypadalo před tím, než se sem převalilo město
  • P5 Malvazinky – „Vzpomínka na 70. a 80. léta“. Pojďte se společně s námi vrátit do let dětství, mládí či zralého věku.
  • P7 Pod Hlávkovým mostem – křest nového orientačního systému, který zjednoduší průchod podchody
  • P7 Strossmayerovo nám. – prezentace příběhů našich sousedů, kteří zůstávají na okraji veřejného zájmu: seniorů, umírajících, chudých, bezdomovců, a to prostřednictvím organizací z našeho okolí (Cesta domů, Farní Charita Holešovice, komunita Sant´Egidio), vlastní motto ŽIJÍ (A UMÍRAJÍ) TU S NÁMI
  • P8 Osinalická – společná komunitní oslava diamantové svatby ďáblických manželů se svatební hostinou pro všechny návštěvníky
  • P8 nám. Dr. Václava Holého – vzpomínání na starou Libeň s místními rodáky, originální libeňský kvíz
  • P10 Mexická/Bulharská – fotosoutěž Vršovická Ohyzda – sběr fotek míst, která by si zasloužily vylepšit, na ZMJ pak výstava fotek + diskuze o daných místech, „vítězný” návrh se přihlásí do projektu Městomil
  • P10 nám. Sv. Čecha – komentované prohlídky kostela, sběr dat o problémech a možnostech náměstí

 

Přílohy:

oficiální video pozvánka ZMJ 2017: https://youtu.be/LiY3pxh-H0M

rozhlasový spot 2017: https://soundcloud.com/auto-mat-1/zazit-mesto-jinak-2017-radiospot

další foto: http://zazitmestojinak.cz/galerie-2

loga ke stažení: http://zazitmestojinak.cz/ke-stazeni

 

Kde se koná Zažít město jinak 2017?

Praha: 68 lokalit

Bílovice nad Svitavou

Bruntál (poprvé)

Český Krumlov

Děčín (poprvé)

Frýdek-Místek

Hradec Králové

Hrob (poprvé)

Jihlava

Kralupy nad Vltavou

Krnov

Liberec

Litoměřice

Mnichovo Hradiště

Opava (poprvé)

Ostrava

Plzeň (poprvé)

Prachatice

Roudnice nad Labem

Ústí nad Labem (17. a 23. 9.)

Vimperk (poprvé)

Volyně (poprvé)

 

loga

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2017/08/slavnosti-zazit-mesto-jinak-budou-vypravet-pribehy-ulic-31-8-2017/