Auto*Mat primátorce: zlepšete ovzduší v Praze

Dnes jsme odeslali tento otevřený dopis primátorce, ve kterém žádáme o řešení smogové situace v Praze a nabízíme konkrétní a účinné kroky.

Vážená paní
Adriana Krnáčová,
primátorka hl. města Prahy,
Mariánské náměstí 2, 110 00 Praha 1

Na vědomí:
Petr Dolínek, náměstek pro dopravu

V Praze, dne 23. 1. 2017

Věc: Výzva k provedení účinných kroků ke zlepšení smogové situace v Praze (otevřený dopis)

Vážená paní primátorko,

prosíme, přestaňte jako vedení města tolerovat hlavní zdroj smogu způsobující smrt několika stovek Pražanů ročně a staňte se první primátorkou v historii Prahy, která změní tento neblahý kurz!

Právě probíhající smogová situace nás nutí obrátit se na Vás s výzvou o systematičtější snahu zlepšovat kritickou situaci čistoty ovzduší v Praze, ke které nejvíce přispívá automobilová doprava ve městě. Auta v Praze jsou dle údajů Ministerstva životního prostředí zdrojem 95 % prachových částic a 70 % oxidů dusíku a benzo[a]pyrenů obsažených ve smogu (zdroj zde, s. 50 a dále). Pro srovnání, veškeré stacionární zdroje v Praze (průmysl apod.) jsou dle stejného materiálu zdrojem pouhých 4 % prachových částic.

Na následky znečištění vzduchu v ČR předčasně umírá 12 000 lidí každý rok (viz zpráva ČT zde), v Praze, jako v druhém nejznečištěnějším kraji hned po Ostravsku, jde o stovky případů ročně. Za všechna tato úmrtí vedení Prahy nepřímo zodpovídá svou nečinností. Možná je to i tím, že lidé, jejichž smrt urychlil smog, nejsou nikde vidět. Neumírají na ulici, ale v nemocnicích či doma na mrtvice, infarkty, nebo rakoviny plic.

Děkujeme za výzvu, aby Pražané a Středočeši nechali svá auta doma. Nicméně symbolická gesta už v tomto případě dávno nestačí. Dobrým nápadem jistě je poskytovat během smogových dnů veřejnou dopravu zdarma, jak to již funguje například v sousedním Polsku. Ani toto opatření ale Praze od smogu zásadně nepomůže.

Pražané s právníky Frank Bold loni žalovali Ministerstvo životního prostředí za neefektivní program zlepšování kvality ovzduší (více zde). Ukažte, že se Pražanů zastáváte a podpořte skutečně účinná opatření. Ani v Praze nemůže platit, že jezdit je důležitější než dýchat!

Žádáme Vás proto o kroky, které ovzduší v Praze skutečně zlepší:

  1. Vybavte policisty zařízením, které jim umožní rozpoznat vozidla s vymontovanými nebo nefunkčními filtry prachových částic. Vyjednejte jim chybějící celostátní pravomoc k okamžitému odstavení takového vozidla z provozu (více v kapitole: Policie nic nepozná. Zatím v článku zde).
  2. Zaveďte jako součást regulace při smogové situaci zákaz vjezdu automobilů s dieselovým motorem do vnitřního města, jak to udělalo například Oslo.  

Dále Vás žádáme o zahájení takových kroků, které Praze pomohou zbavit se smogu dříve a účinněji než sporná výstavba městských dálnic:

  1. Do pěti let postavte chybějící tramvajové tangenty (Smíchovské nádraží – Budějovická – Nusle, Jižní Město – Spořilov – Eden – Želivského a Kobylisy – Bohnice – Podbaba).
  2. Ihned zahajte přípravu železnice pod centrem Prahy. Městská železnice musí být naprostou prioritou města, dopravě pomůže víc než všechny silniční okruhy a radiály dohromady. Praha ji musí začít připravovat sama a finančně podpořit její výstavbu.
  3. Namísto neaktuální nízkoemisní zóny připravte zákaz provozu automobilů s dieselovým motorem ve vnitřní Praze, platný nejpozději v roce 2025. Nechceme, aby se z Česka opět stalo vrakoviště jinde zakázaných vozidel znečišťujících ovzduší.

Jménem všech obyvatel Prahy, kteří chtějí žít a vychovávat své děti ve zdravém městě, děkujeme.

Hana Škodová
ředitelka Auto*Mat, z.s.
tel.: 724 039 212, hana.skodova@auto-mat.cz
www.auto-mat.cz

am znec

Vliv smogu na zdraví člověka:

  • smog zvyšuje riziko mrtvice, rakoviny plic a chronických či akutních respiračních potíží včetně astmatu,
  • zhoršuje funkci kardiovaskulárního systému (srdce, cév),
  • snižuje inteligenci ještě nenarozených dětí (více zde),
  • pravděpodobně přispívá ke vzniku Alzheimerovy choroby (více zde),
  • násobí potíže astmatiků a lidí trpících bronchitidou, nebo chronickou obstrukční plicní nemocí,
  • snižuje odolnost plic vůči infekcím,
  • nejvíce ohrožuje děti, kojence, vyvíjející se plod včetně těhotných žen a seniory.

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2017/01/automat-primatorce-zlepsete-ovzdusi-v-praze/