Projekt Zelená doprava vzdělal děti i učitele

Praha – Jak zajistit lepší a zdravější města budoucnosti? Pražská iniciativa Auto*Mat na to jde od začátku – vzdělává školáky i učitele v oblasti udržitelné dopravy.

Projektu Zelená doprava se za jeden a půl roku své existence podařilo dlouhodobě zapojit 15 pražských základních škol a vzdělat 172 pedagogů s téměř 3000 žáky. Projekt, do kterého se může zdarma zapojit každá škola v ČR, pro žáky a učitele zorganizoval řadu her, soutěží, vzdělávacích aktivit nebo také školní cyklojízdy.

Velmi oblíbenou aktivitou mezi školami je soutěž Zelené kilometry, která motivuje děti i jejich rodiče jezdit do školy ekologickým způsobem a hravou formou je seznamuje s problematikou ekologie dopravy. Sběrem „zelených kilometrů si děti uvědomí, že každý z nás může udělat něco konkrétního pro ochranu životního prostředí.

Koordinátorka projektu Petra Melingerová říká: „Jsme moc rádi, když se školy nebojí zorganizovat také cyklojízdu. Zajistíme jim koordinaci s Policií ČR, dobrovolníky i technickou pomoc. Školy, které cyklojízdu organizovaly, si této zkušenosti cení, často ji opakují a žádají o pomoc rodiče, kteří děti doprovází. Projekt má pak nejen ekologický, ale navíc i sociální rozměr.

Paní učitelka Makúchková ze zúčastněné základní školy Veronské náměstí dodává: „Proč se o dopravu zajímám? Když jsem já chodila do školy, měli jsme skvělého třídního učitele, který s nás bral na cyklovýlety a také jsme se zúčastňovali dopravních soutěží. Když jsem se stala učitelkou, řekla jsem si, že budu jako on. Také jsem připravovala děti na dopravní soutěže. Dokonce jsem si sama vyrobila jízdu zručnosti a dopravní značky a skladovala je ve sklepě panelákového bytu. Teď vedu kroužek Mladých dopravních znalců a věnuji se dopravní výchově, jak se dá.

Projekt Zelená doprava skončil v říjnu loňského roku. Již se ale podařilo získat podporu pro projekt Vzděláváním k městské udržitelnosti, který navíc zapojí i střední školy. Iniciativa Auto*mat spolu s další neziskovkou Pražské matky také každoročně pořádají Velkou studentskou cyklojízdu a nyní se rozhodli se školami organizovat také terénní odborné programy, které umožní studentům měnit okolí své školy.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2016/02/projekt-zelena-doprava-vzdelal-deti-i-ucitele/