Zažít město jinak přivítalo desetitisíce lidí. Městy se nesla příjemná atmosféra

PRAHA – Sousedská slavnost Zažít město jinak se o víkendu konala v Praze, Ostravě, Roudnici nad Labem, Českém Krumlově, Mnichově Hradišti, Frýdku-Místku, Havířově, Olomouci, Ústí nad Labem a Hradci Králové. V sobotu 26. 9. se k akci připojí také Krnov. Organizátoři odhadují počet účastníků na 30 000, přičemž jen v Ostravě se přišlo podívat asi 10 000 lidí. Do příprav se zapojilo přes tisíc organizátorů, umělců a zástupců místních podniků, kteří svou energii vložili bez nároku na honorář.

Fenomén Zažít město jinak je čím dál populárnější a lidé chtějí využívat své ulice nejen k parkování nebo přesunům, ale také ke společenskému životu. Přesvědčivý důkaz jsme mohli vidět tento víkend v 10 městech. Na ulicích se snídalo, obědvalo i večeřelo, zpívalo, hrálo na kytaru, koupalo v bazénku, jezdilo na koních, probíhaly bleší trhy, diskuze i tvůrčí dílny. Zábava byla přichystaná pro všechny věkové kategorie.

Zažít město jinak začalo před 10 lety na Smetanově nábřeží jako takový pokusný happening s cílem změnit nábřeží v pěší korzo po zahraničním vzoru. Program byl produkčně a dramaturgicky v rukou skupinky lidí, ze které se později vyvinula iniciativa Auto*Mat. Po několika letech se slavnost přesunula na Vinohrady, ale program stále vymýšleli lidé z Auto*Matu. Zlom nastal v roce 2011, kdy se poprvé otěží chopili lidé z různých městských části a začali si náplň vytvářet sami. Od té doby se slavnosti neuvěřitelně rozrostly. Přesněji řečeno z jednoho místa v roce 2006 na téměř 60 míst v Praze v roce 2015. Máme radost z toho, že se připojují i další města,” popisuje koordinátor Zažít město jinak Martin Šotola z iniciativy Auto*Mat.

V současnosti pomáhá Auto*Mat místním organizátorům s vyjednáváním povolení, propagací a poradenstvím. Místní organizátoři připravují ve spolupráci se sousedy program a produkčně akci zajišťují.

Díky vzrůstajícímu zájmu o aktivity ve veřejném prostoru spustil Auto*Mat komunitní web s názvem „Zažít město normálně”, kde je umístěný kalendář sousedských akcí po celé republice, příklady úspěšných akcí, rady a tipy pro pořadatele a do budoucna také manuál, jak pořádat sousedskou slavnost, který vzniká ve spolupráci s MČ Praha 7. Web je dostupný na stránce http://zazitmestojinak.cz/zazit-mesto-normalne/index.html.

A jak viděli Zažít město jinak místní organizátoři a účastníci?

Marie Jansová, místní organizátorka v Jirečkově ulici, Praha 7

První ročník sousedské slavnosti u nás v ulici se nad očekávání povedl. Všichni byli nadšení a nejvíc mě potěšilo, že se k našemu hodovacímu stolu postupně přidávali lidé z bytů se svými bábovkami. Populární byl i nafukovací bazének, kde se koupaly děti, a písečná pláž, ze které se stane pískoviště v nedaleké školce. Hračky přinesené do výměnného bazaru poputují dětem uprchlíků.

Michaela Schrollová, místní organizátorka ve Švédské ulici, Praha 5

Díky tomu, že jsme měli zábor celé ulice, si děti z vozovky udělali venku obří hřiště. Bylo to moc příjemné komorní odpoledne s grilováním, dětskými workshopy a hudbou – den završilo vystoupení zpěvačky Alice Bauer, která zde také bydlí.”

Petr Studený, obyvatel Karlína, návštěvník a IT administrátor

Původně jsem uvažoval o tom, že bych se sám připojil k programu v Hybešově ulici a že bych zorganizoval cyklobojovku po Karlíně. Z mých plánů ale sešlo a do Hybešovy jsem se šel podívat pouze jako místní obyvatel. Ocenil bych, kdyby se tu dal větší prostor sousedským aktivitám a kdyby zde bylo víc programu pro dospělé. Mimo mou čtvrť se mi moc líbil program v Mexické ulici, který pořádal můj kamarád Petr Filip a kde byla výborná atmosféra.

Richard Červený, koordinátor sousedské slavnosti v Roudnici nad Labem

„Mé dojmy z první sousedské slavnosti Zažít Roudnici jinak v Roudnici nad Labem jsou veskrze pozitivní, díky ideálnímu počasí a zajímavě připravenému programu sousedské slavnosti navštívilo během celého dne 1500 – 2000 obyvatel Roudnice a okolí. Vzhledem k velmi pozitivním ohlasům jak od návštěvníků, tak lidí, kteří se na přípravách podíleli, doufáme, že se nám podobnou akci podaří zopakovat na místě původně plánovaného záboru, který město nepovolilo.”

Tereza Strmisková, koordinátorka slavnosti ve Frýdku-Místku z městské organizace Kultura FM

„Chtěli jsme podnítit diskuzi ohledně veřejného prostoru ve Frýdku-Místku, což se nám podařilo. Na místě starého autobusového nádraží se sešla asi padesátka lidí, kteří se vyjadřovali k dopravě. Jejich názory jsme zaznamenali na velikých tabulích.”

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Letos byl projekt Zažít město jinak součástí projektu „Podpora udržitelného rozvoje skrze komunitní spolupráci” podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz. Za finanční podporu tímto Auto*Mat děkuje.

Rádi bychom poděkovali našemu generálnímu partnerovi, Nadaci Karla Janečka, a hlavním partnerům: Nadaci Vodafone, Magistrátu Hlavního města Prahy, Ministerstvu životního prostředí.

Za mediální podporu děkujeme hlavnímu mediálnímu partnerovi – České televizi – a mediálním partnerům: Dopravnímu podniku, Radiu 1 a Radiu Wave, časopisu Soffa, portálu GoOut, Aerofilms a vývojářům z GoodShape.

Dále děkujeme: Filozofické fakultě UK v Praze, TNT, SvětemVína.cz, MČ Praha 1, MČ Praha 2, MČ Praha 3, MČ Praha 4, MČ Praha 5, MČ Praha 6, MČ Praha 7, MČ Praha 8, MČ Praha 10 a Nadaci Via.

Výběr fotografií: https://www.flickr.com/photos/117428623@N02/sets/72157656574985184

Všechny fotografie shromažďujeme zde: https://www.flickr.com/photos/117428623@N02/sets      

Webové stránky: www.zazitmestojinak.cz

Facebooková stránka: https://www.facebook.com/ZazitMestoJinak

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2015/09/zazit-mesto-jinak-privitalo-desetitisice-lidi-mesty-se-nesla-prijemna-atmosfera/