Zažít město jinak bude mít 10. výročí!

Velký nárůst zájmu zaznamenává každým rokem sousedská slavnost Zažít město jinak. Letošní kulaté narozeniny oslaví velkolepě ve více než 60 lokalitách po celé Praze, od míst v centru města až po okrajové části. Narůstá počet zapojených měst na Moravě: ostravské slavnosti se budou konat už ve třech lokacích, přidává se také Krnov, Havířov, Frýdek-Místek a Olomouc. Většina slavností se uskuteční v sobotu 19. září.

Lepší oslavu desátých narozenin si nemohlo Zažít město jinak přát. Jeho obliba mezi aktivními lidmi po celé republice roste, popularita se rychle šíří a inspirace proudí k novým nadšeným organizátorům. Zatímco v roce 2014 si lidé společně užili den na ulicích, náměstích a parcích v Praze, Ostravě, Hradci Králové a Jablonci nad Nisou, letos se na venkovní sousedský program mohou těšit obyvatelé 11 měst.

V Praze přibylo 32 zcela nových zón. Mnoho lokalit se letos zapojuje poprvé, nicméně tradiční slavnost v Americké ulici tento rok nebude. Oficiálním důvodem je rekonstrukce nedaleké Bělehradské ulice, kvůli které nechce
radnice Prahy 2 povolit zábor jak Americké, tak i Lublaňské ulice, kde se měl program konat. Rekonstrukce je v této chvíli ale téměř hotová a podle organizátorů zóny v Americké její krátké uzavření ničemu nevadí. Omri Goz, který se na pořádání slavnosti v Americké odjakživa podílí, je z výsledku zklamaný. Mrzí ho, že tak populární a přínosnou akci radnice nepovolí a dá před ní přednost zachování několika parkovacích míst. Sbírá proto podporu příznivců
prostřednictvím online prohlášení. Připojit svůj podpis můžete i vy.

Program jednotlivých slavností postupně přibývá na webu a finální seznam bude k vidění 10. září na www.zazitmestojinak.cz. Už teď je zřejmé, že ve Švédské ulici v Praze vznikne švédský stůl s posezením, na Řezáčově náměstí se ujmou DJského pultu obyvatelé domu pro seniory, na Libeňském mostě bude výstava o plánované přestavbě, na Černém Mostě se uskuteční tetování hennou, ve Veletržním paláci budou expozice zdarma atd. Výčet aktivit lze počítat do stovek a je skutečně nepřeberný.
Kdy a kde se bude konat Zažít město jinak 2015?
19. a 20. 9. Praha (61 míst)
19. 9. Ostrava (3 místa)
19. 9. Roudnice nad Labem
19. 9. Český Krumlov
19. 9. Mnichovo Hradiště
19. 9. Frýdek-Místek
19. 9. Havířov
19. 9. Olomouc
19. 9. Ústí nad Labem
20. 9. Hradec Králové
26. 9. Krnov

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2015/09/zazit-mesto-jinak-bude-mit-10-vyroci/