Chcete vylepšit vaši ulici? Auto*Mat vám poradí

Díky slavnosti Zažít město jinak si na ulicích, náměstích a chodnících, kde jindy projíždějí či parkují auta, lidé společnými silami připravili program a aktivity pro sousedy. Úspěšná jednodenní akce je však výsledkem více než půlroční náročné přípravy, která spočívá ve vyjednávání s úřady, překonávání vzájemné nedůvěry a komunikaci mezi samotnými obyvateli. Uspořádat slavnost ve veřejném prostoru si v současnosti žádá velké úsilí a pro mnoho lidí je to příliš složitý proces. Auto*Mat nyní pracuje na způsobech, jak pořádání takových akcí zjednodušit a zapojit obyvatele do proměňování svého okolí.

Lidé si dnes čím dál více cení veřejného prostoru, snaží se ho oživit a přizpůsobit svým potřebám. Odrazují je však složité a nepřehledné administrativní procesy, neznalost místního prostředí a často také nedůvěra mezi samotnými obyvateli. Projekt “Podpora udržitelného rozvoje skrze komunitní spolupráci” navazuje na desetileté zkušenosti Auto*Matu s pořádáním akcí ve veřejném prostoru. V rámci tohoto projektu Auto*Mat vytvoří analýzu současné legislativy, představí příklady dobré praxe z Čech i ze zahraničí a sestaví pro občany užitečný manuál.

Jedním z konkrétních výstupů projektu je příprava manuálu pro ty občany, kteří mají zájem pořádat akce ve veřejném prostoru měst. Ten pořadatelům poradí, jak správně vyřídit všechny úřední záležitosti (vyjednávání záboru, hygiena, bezpečnostní předpisy apod.), jak zapojit místní komunitu, připravit program a také jak získat finance či materiální podporu.

V rámci zmíněného projektu se rozšíří do celé republiky také platforma Cyklisté sobě. Ta nyní v Praze sdružuje nápady na zlepšení podmínek jízdy na kole od samotných městských cyklistů. Tato možnost se v budoucnu naskytne i obyvatelům jiných měst.

loga-fondnno-nros-partnestvi-eeagrants-velka-rgb

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2014/12/chcete-vylepsit-vasi-ulici-automat-vam-poradi/