Zažít město jinak rozzářilo ulice čtyř měst

PRAHA – Ani proměnlivé počasí neodradilo Pražany od toho, aby si užili největší slavnost v ulicích v roce. Zažít město jinak vylákalo z bytů tisíce návštěvníků, kteří oživili jindy šedá a opuštěná prostranství Prahy, Ostravy, Hradce Králové a Jablonce nad Nisou.

Příští rok oslaví Zažít město jinak své desáté výročí. A soudě podle vzestupného počtu míst, která se k této akci ve veřejném prostoru každým rokem přidávají, půjde o důstojné jubileum. Už letos se v Praze konal program na 46 místech a připojila se také další tři česká města. “Jsme nadšení z toho, jak se komunitní život ve městech probouzí a nabírá na síle,” komentuje vývoj Tereza Vohryzková, která stála u vůbec prvního ročníku slavnosti na Smetanově nábřeží v roce 2006.

V mnoha pražských ulicích se včera konal program poprvé, a své obecenstvo si našel ihned. Například v Plaské ulici na Smíchově potěšily místní restaurace a kavárny chuťové buňky návštěvníků – zavoněly sardské speciality, španělské tapas, paella a kávový brew bar. “Na Zažít město jinak jsem se synem prvně a oba si to neskutečně užíváme. Můj syn zbožňuje soutěže a to, že vyhrál v pouličním dětském maratonu, je pro něho velký zážitek. A já na tom jsem podobně, protože tu potkávám známé tváře. Přála bych si, aby takhle ulice vypadaly dnes a denně a aby to setkávání se sousedy byla přirozená věc,” popsala své pocity Petra Hubačová, obyvatelka Strahova.

Obrovské úsilí, které vynaložili místní organizátoři, členové iniciativy Auto*Mat a dobrovolníci, bylo odměněno úsměvy kolemjdoucích. A že toto úsilí při přípravách bylo skutečně enormní: organizace Zažít město jinak znamenala 6 měsíců intenzivní práce, přes 80 návštěv úřadů, instalaci 600 značek, zapojení 50 míst v celé České republice a 11 městských částí v Praze, přes 1000 různorodých aktivit a přes 400 spoluorganizátorů.

Vykompenzovala to ovšem dobrá nálada a uvědomění si, že společnými silami se dá dosáhnout velkých cílů. “Jinakost, to je pro mě originalita, svoboda, možnost být sama sebou. A to mě baví, to jsem já a jsem neskutečně ráda, že tuto svobodu jsme si mohli všichni uvědomit,” shrnula své pocity návštěvnice Lucie Wůdyová.

Generálními partnery tohoto projektu byla Nadace Vodafone, Nadace Karla Janečka a Magistrát hl. města Prahy, kteří průběžně podporovali a spolupracovaili na přípravě pouličních slavností.  Na projektu se dále spolupodílelo Velvyslanectví USA v Praze, Pražská informační služba, JCDecaux, Dopravní podnik hlavního města Prahy, Autonapůl, Citybikes, ZOOT, Goodshape, Galerie NE, My Street Films a Philips.

Zažít město jinak by nebylo úplné bez spolupráce s pražskou iniciativou Ladíme Prahu a s městskými částmi Prahy 2, Prahy 3, Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6, Praha-Troja a radní Ing. Markéty Adamové z Prahy 8, kteří finančně podpořili konání této akce a společně s pražským primátorem převzali nad touto akcí záštitu.

Děkujeme mediálním partnerům Radio 1, GoOut, Radio Wave, Earch, Hrana a Senivia.

Přílohy:

1) Jak vypadají ulice města normálně, a jak během Zažít město jinak? Srovnání najdete zde: https://www.flickr.com/photos/117428623@N02/sets/72157647901594325/.

2) Fotografie ze Zažít město jinak shromažďujeme na Flickru: https://www.flickr.com/photos/117428623@N02/.

3) Motivy letošních slavností, rozkošatělý strom ve tvaru Prahy a přechod pro chodce, se objeví na propagačních tričkách a taškách z bio textilu s certifikací GOTS. Vznikají díky podpoře projektu DOBRO firmy ZOOT a jsou ke koupi na adrese: http://www.zoot.cz/dobro#auto-mat.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2014/09/zazit-mesto-jinak-rozzarilo-ulice-ctyr-mest/