Největší komunitní projekt Zažít město jinak už tuto sobotu

„Pěstujeme dobré sousedské vztahy“, to je motto letošního ročníku sousedských slavností Zažít město jinak. Začalo to v roce 2006, kdy bylo Smetanovo nábřeží na jeden den uzavřeno pro auta, a postupem času se nápad rozvinul v největší komunitní akci u nás. Zatímco v prvních ročnících byla slavnost plně v režii sdružení Auto*Mat, před čtyřmi lety dostali prostor k uspořádání svých aktivit všichni iniciativní občané. A vzali tuto možnost vážně. Letos budou svůj program prezentovat na 46 místech v Praze – v centru i v okrajových částech města. Díky organizaci akce se lépe seznámili se sousedy, nedalekými podniky či institucemi ve své čtvrti.

Díky energii stovek organizátorů můžeme zažít proměněný Břevnov, Černý Most, Vršovice, Hlubočepy, Nusle, Šárecké údolí a mnoho dalších míst. Detailní pražský program je na stránce http://zazitmestojinak.cz/lokace-praha a ke stažení je také díky nově vyvinuté mobilní aplikaci.

Bude se toho dít opravdu hodně. Například na Tachovském náměstí se uskuteční cyklodílna, ve Švédské ulici proběhne workshop pečení chleba, na Břevnově se bude ve dvojicích závodit do schodů, ve Střešovicích se odehraje interaktivní představení pro děti, v Kobylisích se bude soutěžit o nejlepší koláč, na Kavalírce vyroste šapitó atd. Speciální událostí bude promítání traileru k filmu Blanka The Tunnel, který Auto*Mat natáčí v koprodukci s hollywoodskou produkční společností MemBrain Productions. Premiéra traileru se uskuteční v sobotu v 20.00 hodin večer v kině Bio OKO. Vstup je volný.

Akci dlouhodoubě podporuje Nadace Vodafone. „Pouliční festival Zažít město jinak se rozvinul do komunitní akce, jaká nemá v Česku obdoby. S jednotnou myšlenkou dát životu ve městě lidský rozměr pořádají sousedské slavnosti desítky komunit. Jsem rád, že Nadace Vodafone u něčeho takového stojí téměř od svého vzniku a podporuje festival nejen finančně, ale i dobrovolničením zaměstnanců Vodafonu nebo podporou zapojení mladých týmů,” říká ředitel Ondřej Zapletal.

Motivy letošních slavností, rozkošatělý strom ve tvaru Prahy a přechod pro chodce, se objeví na propagačních tričkách a taškách z bio textilu s certifikací GOTS. Vznikají díky podpoře projektu DOBRO firmy ZOOT a lze si je předobjednat. Fyzicky budou k prodeji na stánku Auto*Matu v Americké ulici a před kinem OKO během soboty.

Přijměte naše pozvání do ulic!

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2014/09/nejvetsi-komunitni-projekt-zazit-mesto-jinak-uz-tuto-sobotu/