Na školní cyklojízdu se vydalo přes 60 dětí

Směrem do Obory Hvězda se projelo přes 60 dětí z prvního stupně základní školy Jana Wericha v Řepích. Historicky první cyklojízda pořádaná na této škole se uskutečnila 31. října ve spolupráci se sdružením Auto*Mat. Žáci si vyzkoušeli jízdu na kole po Praze v běžném provozu, což byl pro některé z nich netradiční zážitek. Cyklojízda byla jednou z aktivit, které zde probíhají díky projektu sdružení Auto*Mat s názvem „Sbíráme zelené kilometry“.

Po deváté hodině ráno se ve studeném, ale slunečném počasí vypravila skupina asi 60 dětí do pět kilometrů vzdálené Obory Hvězda. Doprovázeli je jejich učitelé a dobrovolníci Auto*Matu, kteří dohlíželi na to, aby peloton projel ulicemi kompaktně a dětem se nic nestalo. Přestože šlo pro mnohé o novou zkušenost, děti i učitelé byli v cíli s projížďkou spokojeni a počáteční nervozitu nahradil optimismus. „Těšíme se, že cyklojízdu budeme moci uspořádat zas,“ řekla po skončení ředitelka Zuzana Martinovská.

Podle učitelů základní školy jsou dopravní výchova a praktické aktivity do výuky vkládány velmi často. Žáci se věnují především dopravním značkám, dopravním prostředkům i situacím, které jim mohou přivodit problémy. Kantoři by je chtěli naučit nebezpečí předvídat a správně vyhodnotit, aproto letos zvolili praktickou část dopravní výchovy – cyklojízdu.

Jízdě na kole předcházely aktivity, jež se týkaly bezpečnosti jízdy v provozu, poznávání značek nebo povinného vybavení cyklistů. „Cílem projektu je zvýšit povědomí žáků o vztazích mezi dopravou ve městě a životním prostředím. Rádi bychom děti přiměli, aby se začali zajímat o místo, ve kterém žijí, a abychom je motivovali k ekologickému pohybu po městě,“ říká Julie Kárová ze sdružení Auto*Mat, která vzdělávací program vede.

Projekt Sbíráme zelené kilometry poběží až do konce školního roku. V zimě je v plánu soutěž na podporu udržitelné mobility, na jaře se chystá již 6. kolo soutěže o sběr zelených kilometrů. Fotografie z cyklojízdy jsou k nalezení zde.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/11/na-skolni-cyklojizdu-se-vydalo-pres-60-deti/