Díky školní cyklojízdě poznaly děti pražské ulice ze sedla kola

PRAHA – Směrem do Obory Hvězda a zpět se včera dopoledne projelo přes 60 dětí z prvního stupně základní školy Jana Wericha v Řepích. Historicky první cyklojízda pořádaná na této škole se uskutečnila ve spolupráci se sdružením Auto*Mat. Žáci si vyzkoušeli jízdu na kole po Praze v běžném provozu, což byl pro některé z nich netradiční zážitek. Cyklojízda byla jednou z aktivit, které zde probíhají díky projektu sdružení Auto*Mat s názvem „Sbíráme zelené kilometry“.

„Dopravní výchova a především praktické aktivity jsou do výuky vkládány velmi často, protože čísla o dopravních nehodách jsou alarmující. Žáci se věnují především dopravním značkám, dopravním prostředkům i situacím, které jim mohou přivodit problémy. Škola by je chtěla naučit nebezpečí předvídat a správně vyhodnotit. Letos jsme zvolili praktickou část dopravní výchovy s zkusili jsme poprvé cyklojízdu,“ řekla učitelka Dana Rážová ze základní školy Jana Wericha.

Přestože šlo pro mnohé o novou zkušenost, děti i učitelé byli v cíli s projížďkou spokojeni. Po cestě peloton doprovázeli dobrovolníci i dopravní policie, a tak vše proběhlo bez problémů. „Těšíme se, že cyklojízdu budeme moci uspořádat zas,“ řekla po skončení ředitelka Zuzana Martinovská.

Jízdě na kole předcházely aktivity, jež se týkaly bezpečnosti jízdy v provozu, poznávání značek nebo povinného vybavení cyklistů. „Cílem projektu je zvýšit povědomí žáků o vztazích mezi dopravou ve městě a životním prostředím. Rádi bychom děti přiměli, aby se začali zajímat o místo, ve kterém žijí, a abychom je motivovali k ekologickému pohybu po městě,“ uvedla Julie Kárová ze sdružení Auto*Mat, která vzdělávací program vede.

Projekt Sbíráme zelené kilometry poběží až do konce školního roku. V zimě je v plánu soutěž na podporu udržitelné mobility, na jaře se chystá již 6. kolo soutěže o sběr zelených kilometrů a připravují se také projektové dny na pražských základních školách k tématu udržitelné dopravy, včetně další cyklojízdy.

Přílohy:

1) Foto z cyklojízdy: http://media.auto-mat.cz/Rok-2013/Cykloj-zda-a-projektov-den-Z-Jana-Wericha  
2) Vzdělávací aktivity iniciativy Auto*Mat „Udržitelně do školy“: http://vzdelavani.auto-mat.cz/
3) Video ze studentské cyklojízdy:  http://bit.ly/12He98P

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/11/diky-skolni-cyklojizde-poznaly-deti-prazske-ulice-ze-sedla-kola/