Na desítkách míst včera panovala příjemná sousedská atmosféra

Na téměř čtyřiceti místech v Praze se včera podařilo vytvořit příjemná místa s přátelskou atmosférou. Také zóny, které se letos zapojily poprvé, ožily velmi spontánně a lidé si mohli na chvíli užít svou čtvrť jinak.

Například na Letné v Čechově ulici si místní natáhli přes silnici tenisovou síť, ve Veverkově ulici nedaleko odsud se sešly rodiny s dětmi a malovaly společně na chodník křídami a před kinem Oko se už tradičně konal nabitý kulturní program. Tancovalo se, cvičilo a večer sem přišel funebrácký pochod s nečekaným překvapením.

Ve Školské i Řeznické ulici byla skvělá atmosféra. Lidé se trousili do otevřených dvorků a ochutnávali jídlo připravené místními organizátory. Byl tu chléb upečený v pícce z cihel přímo na místě, speciality z cibule i národní pokrmy připravené Uzbeckou rodinou. Odpolední program zahájil úžasný hudební průvod ulicemi, který obešel všechna zapojená místa v lokalitě.

„Jsme velmi pozitivně překvapeni, jak nenuceně včerejší program na většině míst vypadal. Je možné, že pokud se místní obyvatelé myšlenky ujmou, v brzké době už ani nebudeme muset Zažít město jinak organizovat. Lidé si ho totiž uspořádají sami – a to je náš hlavní cíl,“ říká Jakub Hradilek z iniciativy Auto*Mat.

Velmi živo bylo v Karlíně, kde byl zřejmě největší podíl dětského publika. Také zde pro ně byl připraven nabitý program a rodiče měli spoustu příležitosti se na chvíli posadit a nechat ratolesti běhat v okolí nebo si zatancovat ve swingové tančírně.

Ve Vojtěšské ulici se uskutečnilo skvělé vystoupení afrických tanečníků, které životem zaplnilo jindy zapomenutý prostor náměstí.

Krev proudila také v Krymské ulici ve Vršovicích, kde se odehrál už tradiční závod na kole do vrchu po kočičích hlavách. Společně s vyloženě sousedským obsazením přilehlých prostor měla ulice náboj a velmi příjemného ducha. V trochu komornějším podání se závodilo také na Tachovském náměstí – přesněji v přilehlém táhlém tunelu.

Součástí Zažít město jinak se na jednu sobotu stalo také Smetanovo nábřeží, kde během dne proudily tisíce lidí. Nenechali se odradit ani chladnějším počasím a místo si evidentně oblíbili.

Díky všem místním organizátorům za krásný zážitek a těšíme se na další sousedské veselení!

Fotografie ze Zažít město jinak shromažďujeme zde.

Podpořit další práci sdružení Auto*Mat můžete buď jednorázově finančním příspěvkem do online sbírky na realizaci 5 sobot bez aut na Smetanově nábřeží v rámci projektu Nábřeží žije (sbírka zde) či pravidelnou finanční podporou -členstvím v Klubu přátel Auto*Matu zde: www.nakrmteautomat.cz

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/09/na-desitkach-mist-vcera-panovala-prijemna-sousedska-atmosfera/