Auto*Mat odhalil pomník Janu Bouchalovi a dalším obětem dopravních nehod

Na nábřeží Kapitána Jaroše vyrostl pomník Janu „Pupovi“ Bouchalovi a dalším obětem dopravních nehod. Po stříbrném stožáru veřejného osvětlení se k nebi šplhá jízdní kolo. Lampa osvětluje přechod pro chodce a ve větru se pomalu otáčí. Autorem nezvyklého díla „Bike to Heaven“ je sochař Krištof Kintera. Pomník připomíná propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala a další oběti dopravních nehod. Bouchalovi blízcí a iniciativa Auto*Mat, kterou spoluzakládal, usilovali o stavbu pomníku sedm let. Čtvrt milionu na pokrytí nákladů složili lidé ve veřejné sbírce. Křižovatka na nábřeží kapitána Jaroše, jedna z nejnebezpečnějších v Praze, prošla loni rekonstrukcí. „Od chvíle, kdy Honza Bouchal zemřel, se mnohé změnilo. Loni se podařilo prosadit rekonstrukci křižovatky, kde došlo k tragické nehodě. Počet cyklistů v ulicích každým rokem roste. A iniciativa, kterou Honza spoluzakládal, se stala výrazným hráčem na poli dopravy a kultivace veřejného prostoru. Auto*Mat nyní podporují tisíce lidí. Pomník symbolizuje význam Honzova odkazu pro proměnu Prahy v lepší místo pro život. Lesknoucí vertikála sloupu s kolem pomůže rozsvítit tohle trochu temné místo a svým způsobem ho polidštit,” říká mluvčí Auto*Matu Tereza Vohryzková.

Sloup k výrobě pomníku darovala Kooperativa Uhlířské Janovice. Kolo věnoval Bajkazyl, bezplatně jej opískovala firma Štěrba a instalaci provedlo Eltodo. Také sochař Krištof Kintera pracoval bez nároku na honorář. Na výrobě sloupu se podíleli Richard Wiesner, Anna Bürgermeisterová a Rastislav Juhás. Na materiál, postříbření sloupu, jeho dopravu do Prahy a produkční náklady se složili lidé ve veřejné sbírce. Během pár týdnů se sešlo téměř tři sta tisíc korun. Dílo v hodnotě více než milion korun nyní přejde do majetku a správy Galerie hlavního města Prahy.

„Socha, umístěná na extrémně frekventovaném místě, je signálem k zamyšlení nad způsoby a bezpečností našeho pohybu krajinou. Na vysoký sloup veřejného osvětlení, který stojí přesně vedle místa nehody, jsem umístil kolo, které po sloupu míří k nebi. Celý sloup, včetně bicyklu a svítidel, pokrývá plátkové stříbro, aby celá skulptura působila jako monumentální, lehce nadpozemsky nepatřičný šperk. Kolo i svítidla jsou umístěny na otočném mechanismu, tak aby je vítr čas od času roztočil,“ popsal návrh pomníku sochař Krištof Kintera.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/09/automat-odhalil-pomnik-janu-bouchalovi-a-dalsim-obetem-dopravnich-nehod/