Bike to Heaven vystoupá do nebe. Buďte při tom

Už za necelé dva týdny potěší vaše oči při cestách po holešovickém nábřeží velice neobvyklý stožár veřejného osvětlení. Lampa, která se proměnila v pomník Jana „Pupa“ Bouchala, aktivisty a propagátora městské cyklistiky, je dílem známého českého výtvarníka Krištofa Kintery. Jmenuje se Bike to Heaven a po jejím lesklém povrchu stoupá do nebe kolo.

V pondělí 9. září od 18 hodin proběhne slavnostní odhalení pomníku za přítomnosti Krištofa Kintery jako autora díla, Martina Marečka – Pupova kamaráda a spoluzakladatele iniciativy Auto*Mat – a také zástupců našeho sdružení. Doufejme, že se tak symbolicky uzavře bezmála devítiletý příběh této křižovatky, která se stala Janu Bouchalovi v lednu roku 2006 osudnou. Sám Bouchal přitom na její nebezpečnost upozorňoval a připravil i studii na její úpravu.

Tuto štafetu převzalo později sdružení Auto*Mat, které v rozhodujících momentech bojovalo za úpravu podmínek pro chodce a cyklisty a doslova dotlačilo město k investici do úpravy křižovatky. Auto*Mat také stojí za sbírkou na realizaci pomníku a za organizačním zajištěním celého procesu. Vedle něj ale také mnoho dalších jednotlivců a subjektů, namátkou jen: Petra Syrová, Martin Mareček a mnoho dalších osob z okruhu Pupových blízkých, sám autor díla, Kooperativa Uhlířské Janovice, která darovala sloup veřejného osvětlení, grafické studio Mowshe, firma Eltodo a mnoho dalších.

Tímto symbolickým aktem také otevřeme podzimní „automatí sezónu“, která bude dále pokračovat sérií uzavírek Smetanova nábřeží na 5 sobot počínaje 14. zářím. Tem samý den proběhne také Velká podzimní cyklojízda Prahou. A další víkend se můžete těšit na Zažít město jinak – malou pražskou revoluci ve veřejném prostoru, která letos proběhne na neuvěřitelných 35 místech po celém městě.

Slavnostní odhalení pomníku:
  • Pondělí 9. září od 18 hodin na křižovatce nábř. Kpt. Jaroše a třídy Dukelských hrdinů
  • Program pokračuje ve 20:00 v prostorách Containall na Klárově, kde vystoupí Pohřební kapela a DJ Gadjo.
  • Představíme zde také edici benefičních bund Bike to Heaven z dílny grafického studia Mowshe a Kristýny K.
  • Přidejte se k akci na Facebooku a pozvěte ostatní. Večerní program se uskuteční zde.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/08/bike-to-heaven-postoupa-do-nebe-budte-pri-tom/