V neděli můžete objet celou střední Evropu. A přitom neopustit Prahu

PRAHA – Všechny země takzvaného Visegrádu mohou v neděli 19. května objet obyvatelé a návštěvníci Prahy. Nemusejí přitom ani opustit hlavní město. Polský institut a velvyslanectví ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat připravili pro milovníky cestování orientační cyklojízdu ulicemi města (1). Těm, kdo projedou kontrolní stanoviště u velvyslanectví všech čtyř států střední Evropy, se otevře Fürstenbergská zahrada Polského velvyslanectví, která je veřejnosti běžně uzavřena (2).

„V neděli 19. května startuje Visegrádská orientační cyklojízda Prahou ukončená rodinným piknikem v zahradách polského velvyslanectví,“ zve účastníky ředitel Polského institutu v Praze Piotr Drobniak. „Jízda Prahou patří mezi doprovodné akce prvního Visegrádského cyklistického závodu, který se ve stejný víkend koná pod záštitou ministrů zahraničních věcí čtyř zemí na trase Budapešť – Krakov,“ dodal ředitel Drobniak.

„I ti, kdo se během Visegrádského závodu nechystají ujet na kole 533 kilometrů za 24 hodin, si mohou vychutnat atmosféru čtyř zemí střední Evropy v centru Prahy. Cyklojízda začne u Ministerstva zahraničních věcí na Loretánském náměstí. Úkolem účastníků bude projet přes stanoviště u velvyslanectví Maďarska a Slovenska do cíle v zahradách polské ambasády. Ta je specifická krásným výhledem na Pražský hrad,“ řekl Vít Masare z iniciativy Auto*Mat.

Fürstenbergské zahrady ambasády se otevírají veřejnosti pouze jednou za několik let. Na nedělním pikniku zahrají čtyři folklorní hudební skupiny ze čtyř zemí Visegrádu: Buraky (PL), Limbora (SK), Duo Kutas & Koran (HU) a Slovácko ml. (CZ). Jednotlivé státy připravily bohatou nabídku degustací národních specialit a nebude chybět ani program pro děti.

Záštitu nad akcí, pořádané v rámci předsednictví Polska Visegrádské skupině, převzali velvyslanci Maďarska, Polska a Slovenska a české Ministerstvo zahraničí. Organizátory jsou Polský institut, Velvyslanectví Polské republiky a Auto*Mat. Partnery cyklojízdy a pikniku jsou velvyslanectví a kulturní instituty Maďarska a Slovenska, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, polské Ministerstvo zemědělství, Dolnoslezský kraj, Czech Tourism a Slovenská agentura cestovního ruchu.

Start Visegrádské cyklojízdy: neděle 19. května, 14 hodin / Loretánské náměstí
Registrace: www.cyklojizdy.cz

Přílohy:

1) Vše o pražských cyklojízdách: http://cyjklojizdy.cz

2) Podrobnosti o Visegrádské cyklojízdě

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/05/v-nedeli-muzete-objet-celou-stredni-evropu-a-pritom-neopustit-prahu/