ÚSPĚCH! Smetanovo nábřeží se promění v pěší zónu

Dostali jsme naději na naději. Času je ale málo a šance na úspěch křehká, musíme napnout všechny síly!

Díky našemu úsilí se Smetanovo nábřeží na zkušební dobu stane pěší zónou. Tento plán schválila včera Rada hlavního města Prahy. Na šest sobot od května do června se nábřeží jednou za týden změní v klidné korzo. Pokud se pěší zóna osvědčí, město by ji mohlo časem zřídit natrvalo.

Věříme, že Vás tato zpráva potěšila stejně jako nás. Ale pozor: pokud by zkušební proměny v promenádu o sobotách mezi 18.5. a 22.6. skončily z jakéhokoli důvodu neúspěchem, hrozí zmrazení záměru zklidnění na roky dopředu. Situace je příliš vážná, než abychom mohli jen se založenýma rukama pozorovat, jak si město poradí. Proto potřebujeme Vaši podporu.

Co jsme zatím zvládli

Auto*Mat na potenciál Smetanova nábřeží upozorňuje prakticky od začátků svého fungování, v tomto prostoru se kdysi zrodila i pouliční slavnost Zažít město jinak. V létě 2011 jsme si zde otevření pěší zóny vyzkoušeli nanečisto na zábavném happeningu, za nímž už ale byla spousta práce se síťováním místních institucí a podniků, přípravou studie a petice, kterou od té doby podepsaly stovky lidí. Později jsme pro svůj záměr začali získávat politiky a úředníky a včerejší prohlášení radních ukazuje, že v tomto případě trpělivost může opravdu přinášet růže. Nebo alespoň jejich sazeničky…

Proč ještě není vyhráno

Radní pověřili organizací sobotních aktivit na Smetanově nábřeží Útvar rozvoje města. Pokud o to bude zájem, jsme připraveni tomuto úřadu s projektem pomáhat, jak jen to půjde (radou, kontakty i zkušenostmi). Času na přípravu nicméně není mnoho a ať už nás pověření úředníci osloví, nebo ne, chceme přispět k tomu, aby aktuální záměr dopadl úspěšnou proměnou nábřeží v oblíbené korzo a chutí přemýšlet o dalším zklidnění, ne fiaskem. Riziko neúspěchu by totiž v případě našeho pasivního postoje bylo moc velké – je potřeba získat na svou stranu především místní obyvatele a zároveň přilákat Pražany, aby si prostor přišli užít a získaný dobrý dojem pak dali politikům najevo.

Co můžete udělat Vy?

Naše úspěchy jsou zásluhou lidí, kteří nás podporují. Na tento typ práce se granty shání těžko. Financovat je můžeme díky příspěvkům členů a členek Klubu přátel Auto*Matu. Svůj podíl na změně může mít každý. Město, ve kterém chceme žít, tvoříme společně.

Vstupte i Vy do Klubu přátel Auto*Matu.

Zajistíte tím, že budeme i nadále aktivní a budeme dál tlačit na politiky a úředníky a prosazovat pozitivní změny. Vás to může stát jen malou částku měsíčně, a nám to moc pomůže pracovat systematicky a nezávisle.

Smetanovo nábřeží je jen jednou z řady našich kampaní a aktivit…

Prosazujeme zklidnění magistrály, vznik zón „Tempo 30“, sledujeme tunel Blanka a stavby Městského okruhu i využívání peněz z městského rozpočtu. Podporujeme pěší, cyklistickou a veřejnou dopravu i rozumné využívání aut. Pokud Vás snaha vytvořit ze Smetanova nábřeží korzo nezaujala, snad oceníte naši práci v jiných oblastech.

Fotografie

bremy_vk_1024bremy2_vk_1024brno_vk_1024cyklista_s_vozikem
cykliste_taxicykliste_tram_dodavkakrizovnickakrizovnicke_zklidnene
mysi_dira_tramnabrezi_koridorpesi_na_nabreziprazsky-pohled-michal-skala
predzahradka_smetanovoshm_den_centrumsmetanovo_pesistrasburk_vk
times-square-po2-cc-nycdottrafalgar-vk-1024tram_v_pesi_zonetram_zast_staromestska
u_narodniho_divadlazabor_akcezast_karlovy_laznezklidnene_nabrezi

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/03/uspech-smetanovo-nabrezi-se-promeni-v-pesi-zonu/