Smetanovo nábřeží stále ohlušují auta. Dočká se Praha nové pěší zóny?

PRAHA – Vypadalo to jako úspěch. Když se primátor Pavel Bém přihlásil k návrhu iniciativy Auto*Mat a slíbil, že město přemění Smetanovo nábřeží v pěší zónu (1), mnozí Pražané se zaradovali. Jenže uplynulo osm let a nábřeží mezi Karlovým mostem a Národním divadlem stále slouží jako automobilový průtah centrem Prahy. Na neutěšený stav (2) dnes upozornil happening. Skladatele Smetanu ve vězeňských okovech hnali po nábřeží herci ztvárňující automobily k Národní třídě. V sobotu projde nábřežím satirický karneval občanských iniciativ (3), které v rámci oslav 17. listopadu upozorní na problémy dnešní společnosti.

„Ze Smetanova nábřeží je nejkrásnější výhled na pražské panorama, kterým se jezdí kochat turisté z celého světa. Nábřeží spojuje naše nejdražší národní památky – Karlův most a Národní divadlo. Je přitom jedním z nejméně příjemných míst ve městě, protože úzkou ulicí proudí nikdy nekončící kolony aut. Po mnoha letech, kdy se politická reprezentace nijak vážně nezabývala kvalitou života v Praze, se situace pozvolna mění,“ říká Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat.

Auto*Mat ve spolupráci s magistrátem uzavřel Smetanovo nábřeží pro auta pokusně v roce 2004. V rámci Evropského týdne mobility ukázal Pražanům, jak příjemné by bylo nové pěší korzo v centru města. Tehdejší primátor Pavel Bém slíbil, že magistrát novou pěší zónu na nábřeží skutečně vytvoří. Slibem ale všechno skončilo.

Nová naděje vysvitla letos. Nová rada hlavního města nyní uvažuje o víkendových testovacích proměnách Smetanova nábřeží v korzo na příští jaro. „Jednáme s vedením města o podmínkách omezení průjezdné automobilové dopravy. Pokud se víkendová pěší zóna osvědčí, město by mělo zvážit zřízení trvalé pěší zóny. Podobně, jako vznikla nedávno nová zóna pro chodce v dolní části Václavského náměstí,“ potvrdila Tereza Vohrzyková z Auto*Matu.

Vytvoření pěší zóny podporují všechny veřejné instituce, které na Smetanově nábřeží působí – Filosofická fakulta Univerzity Karlovy, Česká filharmonie, FAMU, Národní divadlo a Nová scéna, farnost kostela svatého Salvátora a Divadlo Na Zábradlí. Zklidnění dopravy by uvítali také řidiči taxislužby, kteří by spolu s tramvajemi měli i nadále do zóny povolen vjezd. Petici za zklidnění Smetanova nábřeží podepsaly téměř tři tisíce lidí (4).

Na sobotu 17. listopadu ohlásily občanská iniciativy satirický karneval, který se v 15 hodin vydá od Národního divadla přes Kampu a Karlův most právě po Smetanově nábřeží. Průvod s názvem Sametové posvícení bude upozorňovat na aktuální společenské problémy, které ztvární desítky účastníků v kašírovaných maskách a překvapivě pojatých kostýmech, s rekvizitami a pamflety. Přebujelou automobilovou dopravu v Praze bude v průvodu ztvárňovat právě ztrápený Smetana obklíčený desítkami lidí převlečených za auta.

Fotografie z happeningu pro novináře
Video z happeningu

Přílohy:

1) Slib primátora Pavla Béma o vytvoření pěší zónyna Smetanově nábřeží padnul v září 2004 (viz např. článek severu Ekolist)

2) Podrobnosti o zklidnění Smetanova nábřeží

3) Nábřeží u Karlova mostu a Národního divadla se může proměnit v pěší zónu (tisková zpráva Auto*Matu z 3. 8. 2011)

3) Petice a instituce podporující vznik pěší zóny na Smetanově nábřeží včetně jejich vyjádření

4) Sametové posvícení – oslava 17. listopadu satirickým karnevalovým průvodem občanských sdružení

Fotografie

smetana03smetana01smetana04smetana05
smetana07smetana08smetana09smetana08A

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/11/smetanovo-nabrezi-stale-ohlusuji-auta-docka-se-praha-nove-pesi-zony/