Vyjádření Auto*Matu k incidentu na cyklojízdě

V průběhu Velké jarní cyklojízdy došlo ke střetu mezi dobrovolníkem a agresivním řidičem, který pro dobrovolníka skončil odvozem sanitkou.

Incident podle našich informací zaznamenala přítomná Policie České republiky.

Jedná se o zcela okrajový incident. Celá akce proběhla s pozitivním záměrem a navzdory dešti v dobré náladě. Cyklojízda byla samozřejmě předem ohlášená, trasu jsme konzultovali s Policií ČR, Odborem dopravy MHMP a Dopravním podnikem.

Napadený není členem týmu Auto*Matu, ale jedním z přibližně sedmdesáti dobrovolníků a dobrovolnic, bez kterých by se akce o takové velikosti nemohla konat.

Při cyklojízdě této velikosti spoléháme na pomoc desítek neplacených dobrovolníků a dobrovolnic. Jejich hlavním úkolem je takzvané špuntování. To znamená, že podle instrukcí policie upozorňují řidiče z bočních ulic, že zrovna projede několik tisíc lidí na kolech a automobilová doprava že se opět rozjede za několik minut. Většina řidičů reaguje trpělivě, někteří na cyklisty i mávají. Na několika předem určených místech pomáhají dobrovolníci také zajistit průjezd MHD a přechod chodců.

Dobrovolníci mají jasné instrukce, jak se při této činnosti chovat, zejména se mají snažit vždy komunikovat s řidiči a chodci pozitivně.“

Případné svědky prosíme, aby se ozvali nám nebo Policii ČR.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/04/vyjadreni-automatu-k-incidentu-na-cyklojizde/