Radní Prahy Aleksandra Udženija jela do práce na kole

PRAHA – Radní Aleksandra Udženija dnes podpořila celostátní kampaň „Do práce na kole“ a ráno vyrazila na zasedání Rady hlavního města Prahy na elektrokole. Doprovázeli ji její spolupracovníci a lidé z iniciativy Auto*Mat, která kampaň vyhlásila. Cílem akce je přesvědčit Pražany i obyvatele dalších měst, aby alespoň na kratší cesty přes město nechali své auto doma a použili zdravější a ekologičtější dopravní prostředek. Jízda na kole může být také příjemnější a rychlejší, jak se dnes přesvědčila i radní Udženija.

„Z jízdy na elektrokole jsem byla opravdu nadšená. Cesta na magistrát z náměstí Míru nám trvala patnáct minut,“ říká Aleksandra Udženija. Myslím si, že využití elektrokol pro dopravu v našem hlavním městě má velkou budoucnost vzhledem k tomu, jak je Praha členitá. Projekty podporující ekologickou dopravu ve městě budeme určitě podporovat,“ dodala radní hlavního města.


„Průzkumy ukazují, že pro cesty do pěti kilometrů je jízdní kolo ve městě obvykle nejrychlejším dopravním prostředkem,“ říká manažer kampaně „Do práce na kole“ Vít Masare z iniciativy Auto*Mat. „Také Pražané jezdí v posledních letech stále více na kolech, podobně jako obyvatelé Vídně, Berlína nebo Kodaně. Pomáháme tím svému zdraví i životnímu prostředí,“ dodal Masare.

Pražská radní vyrazila v 9 hodin ráno z náměstí Míru na Vinohradech Anglickou a Škrétovou ulicí k Národnímu Muzeu. Projela Václavské náměstí včetně nově zřízené pěší zóny v jeho dolní části a přes třídu 8. října, Perlovou, Uhelný trh a Jilskou dojela na Mariánské náměstí.

Aleksandra Udženija svou dnešní cestou na magistrát na elektrokole podpořila celostátní kampaň „Do práce na kole“. Organizátoři letos očekávají nejméně tři tisíce účastníků, kteří budou po celý květen soutěžit ve firemních týmech o počet ujetých kilometrů a hlavně pravidelnost své dojížďky do zaměstnání. Vylosovaní účastníci získají poukázky do restaurací, divadel nebo sportovních center. Mohou vyhrát i cyklistické doplňky nebo jízdní kolo. Cílem kampaně je přesvědčit Pražany i obyvatele dalších měst, že pro krátké cesty po městě není nutné každý den startovat auto.

Ve čtvrtek 19. dubna v 18 hodin zahájí pražská radní Aleksandra Udženija na náměstí Jiřího z Poděbrad Velkou jarní cyklojízdu. Peloton několika tisíc lidí na nejrůznějších typech kol projede centrem města a zamíří do Holešovic, kde bude na účastníky čekat večerní kulturní program.

Jezděte do práce na kole, soutěžte a vyhrajte!
www.dopracenakole.net


Přílohy:

1) Foto z cesty do práce na magistrát

2) Trasa dnešní cesty radní Udženije

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/04/radni-prahy-aleksandra-udzenija-jela-do-prace-na-kole/