Zažít město jinak a Velká podzimní cyklojízda 2011: Bylo to famózní, bylo to velké!

Pošesté a historicky poprvé na třinácti místech zároveň se v Praze se dnes žilo jinak. Obědvat, hrát obří dámu, houpat se v houpací síti nebo třeba debatovat o veřejném prostoru, ale hlavně s úlevou vydechnout na ulici bez aut jsme mohli při nádherném počasí babího léta na Vinohradech, Letné, ve Vršovicích, Břevnově, Smíchově, Žižkově a dalších čtvrtích. Vše bylo v režii místních spolků, podniků, umělců. Zabydleli se na ulici každý po svém. Cílem celé akce bylo jako každoročně ukázat, jak by Praha mohla vypadat, kdyby se omezil neúnosný automobilový provoz, a podpořit tím cestu ke změně k lepšímu.

Ministr poprvé na kole

Den začal projížďkou novinářů s ministrem dopravy Pavlem Dobešem na kolech. Pana ministra jsme provezli několika problematickými místy v centru Prahy z hlediska cyklistické infrastruktury a řešení veřejného prostoru vůbec. Nemohli jsme samozřejmě vynechat magistrálu u Národního muzea nebo Smetanovo nábřeží. Ministr, který jel na kole ve městě poprvé, se k situaci postavil čelem a po neobvyklém a ne vždy příjemném zážitku slíbil hledat řešení.

Vyjížďka zavezla Pavla Dobeše na tiskovou konferenci přímo v srdci centrální festivalové zóny na Americké ulici. Přítomní vyslanci Dánska, Spojených států, Francie, města Vídně, radní Prahy Aleksandra Udženija, která nad akcí převzala záštitu, a další mluvčí vyjádřili pouliční slavnosti a její hlavní myšlence, tedy cestě ke zklidnění dopravy a kultivaci veřejného prostoru v Praze, podporu.

Americkou ulicí vanula příjemná vůně i atmosféra

S vidinou Kodaně nebo Vídně a jejich úžasné inspirace, kterou zástupci zemí přinesli, se pak všichni vmísili do festivalových Vinohrad. Tou dobou už to tam žilo. Vůně se linula z pouličních stánků místních restaurací, které vaří latinskoamerickou a středomořskou kuchyni. Zahrádky těch ostatních na chodnících splynuly s prostorem ulice a hosté u stolků občas vypadli překvapeně, kde že se to ocitli. DJs vnášeli do ulic úplně jinou atmosféru, než na jakou jsme zvyklí. Nezklamala ani módní zóna s nejšmrncovnějšími kousky, které se dají v Praze sehnat. A samozřejmě nemohla chybět ani nová kola ke koupi a všechno ostatní, co se točí kolem městské a jiné cyklistiky. Děti zabavila mimo jiné místní pobočka městské knihovny. Neziskové organizace představily svoji činnost a měly možnost získat nové podporovatele a podporovatelky. Podle odhadů se na Vinohrady přišlo podívat okolo 6000 návštěvníků.

Místní organizátoři z mexické restaurace Las Adelitas a Olive Point jsou z celého dne příjemně naladěni. „V Mexiku pořádáme sousedské slavnosti hodně často. Je normální, že se rodina sejde na ulici, vytáhnou se stoly a všichni si dají společný oběd. Ulice se vyzdobí papírovými ozdobami, které jste měli možnost vidět na Vinohradech,“ říká majitel restaurace Las Adelitas Patricio Franzoni, který si nechal tyto fáborky z Mexika speciálně poslat. K večeru to v latinskoamerické části ulice žilo, lidé tancovali u pódia, jedly se tacos a nachos a pila tequila. Na Vinohradech se sešla celá mexická komunita v Praze.

Majitel obchodu Olive Point Nemanja Djoković si nápad uspořádat sousedskou slavnost taky pochvaluje. „Prodali jsme všechno, co jsme v obchodě měli. O našem obchodě teď ví mnohem víc lidí než dřív a navíc mám jednu povzbuzující historku. V našem domě bydlí paní, která se s námi nikdy nebavila a tvářila se zachmuřeně. Když jsem jí ale v neděli míjel na chodbě, utrousila, že festival byl báječný!“

Místní organizátoři se shodují, že pokud se festival bude na Vinohradech konat i příští rok, zapojí se do něj víc lokálních partnerů. „Lidé byli trochu nedůvěřiví a nechápali, o co nám jde. Když ale viděli, jak celá ulice ožila a byla nacpaná lidmi a příjemnou atmosférou, jsem si jistý, že příští rok se k nám určitě připojí,“ říká Omri Goz, jeden z organizátorů.

Cyklojízda provezla okolo 8000 lidí až na Letnou

Kolem půl druhé Vinohrady odstartovaly Velkou podzimní cyklojízdu. Počet účastníků té letošní předčil všechna očekávání. Když čelo cyklojízdy sjíždělo z Hlávkova mostu na Florenc, konec pelotonu teprve projížděl Těšnovským tunelem, aby pak najel na sousední Štefánikův most. Proud lidí na kolech se tak táhl v délce neuvěřitelných téměř tří kilometrů a bylo jich asi osm tisíc. „Tati, těch aut je milion?“ ptal se chlapeček tatínka, když dav cyklistů a cyklistek v protisměru míjel nekončící kolonu stojících aut. Cyklojízda skončila na Letenské pláni a po ní se zvedala kola nad hlavu, obvyklý to rituál ve světě a pohled k nezaplacení.

Před zakončením jízda ještě ale projela zónou Bia Oko a divadla Alfréd ve dvoře. Není lehké udělat z ulice obývák, ve kterém se cítíte jako doma na pohovce. Letenským se to podařilo. Není divu, že část pelotonu program zlákal a na Letenskou pláň ani nakonec nedorazila. Obří šachovnice přímo na ulici, unikátní střelnice pro děti a úžasná atmosféra provázela sobotní odpoledne. Program pokračoval na Letné až do večera promítáními a performancemi. „S dětmi jsem na Letné strávila celé odpoledne a moc jsme si to užili. Vyřádily se na střelnici, houpaly se v sítích a viděli jsme i pár představení. Potkala jsem tady mnoho známých ze všech koutů Prahy,“ říká Linda Mezrová, která poblíž kina Oko bydlí.

Sprint, výstava, oheň …

Ostatní čtvrti se ale vůbec nenechaly zahanbit. Vršovice vyzařovaly rodinnou atmosféru. Dopoledne spolu mohly dvojice odvážlivců závodit ve sprintu do kopce na jakémkoliv kole po poctivých kočičích hlavách v Krymské ulici. Odpoledne tato ulice připomínala staré časy. Majitelé Café V lese vynesli před svůj podnik piano a provětraly se i gauče, v přestávkách mezi pouličním koncertem se recitovaly básně. Na nedalekém prostranství bývalého Vršovického tržíčku se pod rozložitými korunami kaštanů smažila na obří pánvi paella, děti kreslily na chodník a okolo pódia s vystoupeními DJs se rozložily stánky s módními doplňky a místními specialitami a americký rapper Spirit Child slamoval. V Domě čtení v Ruské se četlo o městě a chůzi a kolech a jiných příjemnostech i nepříjemnostech s městem souvisejících.

Na Žižkově se slavnost soustředila na prostor v okolí nové cyklostezky pod Vítkovem. V bazaru oblečení ReReRe si lidé vyměňovali obnošené šaty nebo se mohli občerstvit v bezpočtu místních hospod, jejichž zahrádky byly plnější než v běžné dny. Na cyklostezce vyrostly improvizované galerie místních nevládních organizací, které se vyjadřují k podobě Prahy. Sdružení Tady není developerovo ukázalo plány na přestavu Nákladového nádraží Žižkov, Arnika vystavila kauzy ohrožených nebo i zničených pražských parků a zelených ploch. V podvečer na cyklostezku dorazili performeři Divadla Ponec převlečení za klauny a bavili kolemjdoucí improvizacemi s inlinovými bruslemi.

Sousedskou slavnost par excellence uspořádali v břevnovské Tejnce. S pořádáním slavností mají totiž dlouholeté zkušenosti. Místní se shlukli mezi historickými domky a poslouchali koncerty komorních skupin nebo sledovali vystoupení bojových umění. Úzkou uličku zaplnili tak, že se nedalo projít. Ono ale vlastně nebylo vůbec kam spěchat. Bylo vidět, že sousedé mají k sobě opravdu blízko a do svého středu lehce absorbují kohokoliv, kdo přijde přátelsky posedět nebo popít.

Na Smíchově už dopoledne kreslili obří obraz křídou přímo na náměstí 14. října, k mání bylo občerstvení lokální hospody Jarda Mayer. Večer se na scéně objevili performeři s obřími bublinami a den byl završen koncertem. V Košířích v parku Kavalírka a v osadě Buďánka si sousedé přišli poslechnout třeba cimbálovku a podívt se na výstavu tohoto koutu Prahy. Zároveň se dozvěděli, v jakém ohrožení se lokality nacházejí a jak můžou pomoct s jejich záchranou. Večer se zapálil oheň.

Na Palmovce se splétaly z vlny zajímavé oblečky pro stromy. Skupina guerilla knitting si udělala v parku piknik a za odpoledne vyrobila několik svetříků. Čilý ruch a dění bylo ale i v Letňanech, odkud přijela do centra dopolední cyklojízda, v Troji, kde městská část uspořádala ukázku elektrických vozítek, na Karlově náměstí, kde se chodilo po laně a ve Strašnicích, kde místní zkrášlili zanedbanou zastávku Průběžná. Hotel Adria a restaurace u Pinkasů připravily u příležitosti Evropského týdne mobility tematické soutěže a občerstvení.

V kultovním Cafebaru o2 na Karlově náměstí hledali ten den rovnováhu – proběhla zde exhibice a miniškola pro zájemce o slackline, což je novodobá forma provazochodectví. Následoval koncert kapely ExTband, která podporuje cyklistiku svými texty a hudbou a přilákala přibližně stovku lidí /nejen/ na kolech. „Pokud nezanikneme, příští rok se určitě znovu zúčastníme, “ říká Ondřej Ševčík z občanského sdružení Compitum Carolinum, které se o postaralo o program v baru, jehož existence je vzhledem k plánům s revitalizací Karlova náměstí ohrožena.

Ve Strašnicích si v rámci festivalu zrenovovali tramvajovou zastávku Průběžná. „Akci Z“ zorganizovalo o.s. Útulné Strašnice. Ze zastávky odstranili všechny plakáty, omyli ji, natřeli fasádní barvou, vydrhli podlahu. Akce se povedla a příští rok se chtějí Strašničtí určitě zapojit znovu. I když v tomto případě spíš doufáme, že renovovat zastávku znovu nebude nutné…

Cyklojízda nebyla ten den jen jedna velká. Před startem se k ní připojila ještě jedna malá, letňanská. Zúčastnilo se jí cca 25 lidí a jejím cílem a vlastně cílem celého programu především pro děti v zóně Letňanského lesoparku bylo upozornit na plánovanou výstavbu silnic v jeho srdci. Organizátorům (Cyklojízda Letňany a MC CoByDup) se během dne podařilo nasbírat více než stovku dalších podpisů pod petici proti výstavbě.

Bylo to famózní a bylo to velké! A my doufáme, že jsme zase o krok blíže Praze životu příjemné, klidné a zdravé, zbavené každodenní neúměrné zátěže z automobilové dopravy. Děkujeme všem spoluorganizátorům, kteří s námi do toho letos šli, díky nimž se to tak povedlo a díky nimž šance, že se něco změní, roste. A děkujeme všem návštěvníkům. Bez vás by to už vůbec nešlo.

Reportáž průběžně doplňujeme

A jak se letošní pouliční slavnost a Velká podzimní cyklojízda líbila vám? Podělte se i o své dojmy na naší Facebookové stránce! Fotografie shromažďujeme v naší galerii.

Ohlasy v médiích:

ČT24: Pražané zažili město jinak – na kole


Aktuálně.cz: Ministr dopravy Prahou na kole? „Všechno je jednou poprvé.“

Ekolist.cz: Svátek pěších a cyklistů ukázal, jak si lidé chtějí dělat město po svém

Rozhlas.cz: Pražská Podzimní cyklojízda přilákala na pět tisíc cyklistů

Novinky.cz: Cyklisté propagovali v Praze kola, ve Vídni i Amsterdamu jsou běžná

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/09/zazit-mesto-jinak-a-velka-podzimni-cyklojizda-2011-bylo-to-famozni-bylo-to-velke/