Ještě jednou Zažít město jinak 2010


25. 10. 2010, Český rozhlas 1, Zprávy:
Pěkné poledne. V části Vinohrad u severojižní magistrály utichnul provoz a ulice se od rána proměňují v pěší korzo s více než 140 stánky, kavárnami, výstavami, hudebními pódii, divadelními scénami a trhy s módou i uměním. Pouliční slavnost Zažít město jinak zahájili velvyslanci Dánska, Nizozemí a Rakouska spolu s ministrem dopravy Vítem Bártou…

JEŠTĚ JEDNOU OD ZAČÁTKU DO KONCE, VIDEO, FOTOGRAFIE




25. 9. 2010, ČT1, Události:
Moderátorka: Jak by česká města včetně metropole vypadal bez aut, to dnes předvedly pražské Vinohrady. Jakákoli motorová vozidla tam odpoledne nesměla. Tisíce lidí si tak mohly tuhle část Prahy vychutnat úplně jinak. Akci pořádá iniciativa Auto* Mat. Redaktorka: Místo jindy rušné ulice klidné pěší korzo. Místo hlučných aut kola nebo koloběžky. Pouliční kavárny a tržiště. Centrum pražských Vinohrad se teď, jednou za rok, zbavilo zvuku motorů. Nahradil ho třeba rokenrol. Tereza Vohryzková / Auto*Mat: Chceme ukázat, jak by se vlastně ve městě mohlo žít, kdyby automobilová doprava byla klidnější.


foto foto
foto foto


27.9. 2010, Mladá fronta DNES:
Vinohrady — Potkat velvyslance na kole v ulicích Prahy? To není vtip. Hned tři tito muži, jeden z Dánska, druhý z Rakouska a třetí z Nizozemska, se k této pro diplomaty nečekané aktivitě hrdě přihlásili při sobotní akci Zažít město jinak. A i když nepřijeli stylově na kolech a zvolili pro tuto příležitost raději formální oblečení, bylo zřejmé, že bicykly k nim zkrátka patří.

„Jsem velkým zastáncem městské cyklistiky. Jízda na kole totiž není jen zábava nebo sport – je také výbornou alternativou k ostatním způsobům městské dopravy. A přitom k tomu nepotřebujete ani žádné speciální sportovní oblečení,“ pochvaloval si dánský velvyslanec Ole Moesby.

foto foto
foto foto


27. 9. 2010, Mladá fronta DNES, Zápisník:
Bez toho, aniž bych chtěla vyjadřovat sympatie té či oné straně, mě osobně nejvíc zaujal slib, že Praha bude patřit více Pražanům. A ti že budou mít víc možností se vzájemně potkávat na různých místech, kde auta nahradí kultura. Koncerty, pouliční divadla či kejklíři. Dobrá myšlenka… Místo zatím všudypřítomných popojíždějících aut zajímavý nápad.


foto foto
foto foto


29. 9. 2010, Hospodářské noviny, Názory:
Za dvacet let budeme žít jako v Rakousku, snili Češi v roce 1990 svůj kapitalistický sen. Po dvaceti letech se rakouská vize vrací: Praha bude jako Vídeň, slibuje kandidát na primátora Prahy za TOP 09 Zdeněk Tůma, a bere si tento úkol na triko (víc než si myslíte), zejména v kulturní oblasti, kde – kdo ví proč – za slavnější jižní kolegyní zaostáváme (že by Češi byli méně kulturní než Rakušáci, to snad ne…!). V počtu aut na hlavu jsme Vídeň přece už dávno předstihli (vida, kultura tu je, alespoň automobilová, vždyť tisíc Pražanů se může pochlubil 695 auty; to na tisíc Vídeňáků připadne slabých 392 aut).

foto foto
foto foto


4. 10. 2010, Respekt:
Předminulou sobotu se část pražských Vinohrad proměnila v úplně jinou čtvrť. V ulicích byly vidět stánky s nejrůznějšími pochoutkami či netradiční módou, návštěvníci mohli zažít autorské čtení přímo na ulici, sledovat akrobatické kousky cyklistů a nakonec zažít i to nejdůležitější – do útrob města se vydal dvoutisícový peloton pražských cyklistů coby živá demonstrace alternativy městské automobilové dopravy. Díky pochopení místní radnice tak mohla proběhnout už popáté akce občanského sdružení Auto*Mat přiléhavě nazvaná Zažít město jinak – a v rámci ní tak mohli lidé jednoduše alespoň na pár hodin vychutnat „své“ ulice bez jediného zaparkovaného či projíždějícího auta.


foto foto
foto foto


Za fotografie v tomto článku děkujeme Anně Šolcové, Martinovi Roubíčkovi, Ondráši Vranému, Radce Žákové, Honzovi Bendlovi, Honzovi Losenickému, Ivě Hostičkové, Bernd Szczepanski, Romanu Rognerovi, Monice Holbové, Vráťovi Fillerovi a dalším. Video Jakub Daníček.

Potřebujeme vaši pomoc

S vypětím sil jsme pro vás zorganizovali festival Zažít město jinak, pořádali předvolební debaty s politiky, vydali jsme pro vás Zelenou mapu Prahy. Dlouhodobě se zasazujeme o zlepšování kvality života ve městě. Právě z našich podnětů a pod naším tlakem vznikají v Praze první opatření pro dopravu na kole. Abychom mohli v naší činnosti pokračovat, potřebujeme vaši pomoc. Grantové zdroje nám pokrývají pouze část aktivit, Auto*Mat nemůže existovat bez příspěvků individuálních dárců. Přejete-li si, aby se za vás i nadále pral o lepší podobu našeho města, je potřeba, abyste nás podpořili členstvím v Klubu přátel Auto*Matu.



foto

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/10/jeste-jednou-zazit-mesto-jinak-2010/