Zažít město jinak 2010

Ulice Vinohrad, které jsme zvyklí vidět plné projíždějících i parkujících aut, se na jeden den změní v korzo. Zažijeme příjemné město bez zátěže dopravy a hluku. Auta nahradí tržiště, kavárny a restaurace, výtvarné instalace, hudební a divadelní vystoupení či atrakce pro děti. Přijďte se projít, setkat s přáteli, nakoupit, pobavit se nebo jen tak posedět na klidné ulici!



Na co se můžete těšit?

  • 12:00 – 20:00 – Open Mic Stage: festival písničkářů na ulici
  • 13:00 – debata s kandidáty na nového primátora Prahy o veřejném prostoru
  • 15:00 – přehlídka netradičních jízdních kol Bike Parade v Jugoslávské
  • 16:00 – velká podzimní cyklojízda startuje z Rumunské ulice
  • Trade Show: tradiční trh mladých návrhářů a designerů
  • Divadlo a performance, umění v ulicích, akce pro děti, výstavy a instalace
  • Projekce filmu Auto*Mat
  • After Party: Bajkazyl, Kobza café, Meet Factory a Jam Café

Výtvarná dílna Atelier K1 / Radio 1 stage / servis a poradenství pro městské cyklisty Bajkazyl / promítání filmů Bollywood / Studio Kultivar / Testovací kola mnoha značek / nakladatelství Baobab a Dharmagaia / měnírna a šperkovna Budoár / veganské dorty Cake Break / sítotisková dílna Carolina Sidon / dětské výtvarné dílny Centra pro rodinu M.E.D. / ANAMO – one hand food / šperky z recyklovaných materiálů Cvok / Promítej i ty s Člověkem v tísni / instalace 4 + 4 dny v pohybu / Tuning kol od Damebike / koření Robinson / malování na obličej / Divadelní show o zlaté rybě / fixed gear show Funbikes / bižuterie Frisky space / Galas Borec / instalace pro nevidomé Johany Merta / Govinda / reflexní materiály Glimmis / oplétání kol Guerilla knitting / etno jídlo Hedvábná stezka / sítotisk Interzone / lanové hry s Junákem / cabaret bar Kobza café / korálkování / francouzské víno a sýry La Caveau / fotografie Letní Letná / výstava Mezipatra / organic permaculture hair style studio / Multikulturní centrum / performance o městské zeleni Nadace Proměny / výměnný Obchod s dary / mapa pražských kauz Praguewatch / literární čtení Skutečnost / polévkárna Soup opera / Greenpeace / senioři a akce Sue Ryder / škola v ulicích / tančírna Swing space / tandemová kola pro nevidomé Tyflocentrum / Blues na ulici / výstava Trojmezí / workshopy a trička Uprchlíci / design shop Vagus / Prezentace VOŠ Jabok / instalace Vetřelci a volavky / malování na hrnky Vypálené koťátko / šlapací auta XL Toys a další a další…

Hlavní program pouliční slavnosti Zažít město jinak

Velká pražská cyklojízda

Historicky první cyklojízda požadující bezpečnější ulice se jela v San Franciscu v USA v roce 1992. O několik později se pro cyklistické hnutí vžil název Critical Mass. Vyjadřuje přesvědčení, že když počet lidí, užívajících k dopravě po městě kolo, přeroste „kritickou mez“, tvář města se začne rychle měnit k lepšímu. Přibližně deset let poté dorazilo poselství do Čech. Pražské jízdy startují pravidelně každý měsíc. Připojuje se k nim také řada známých osobností. Zatím největší počet účastníků zaznamenala cyklojízda na podzim 2009, které se zúčastnilo více než pět tisíc lidí.

15:00 – sraz v Jugoslávské ulici / http://cyklojizdy.cz

Přehlídka netradičních jízdních kol Bike Parade

Jízdní kolo není jen sportovním náčiním. Pro řadu lidí je kolo dopravním prostředkem pro každodenní cesty do školy či do zaměstnání, za kulturou, zábavou nebo na nákupy. Městské kolo s košíky pro pohodlné převážení nákupů a další výbavou je součástí životního stylu. Uvidíte, že jízda na nich nevyžaduje sportovní oblečení, právě naopak. Na kole můžete uskutečnit konferenci. Jízdní kola mohou sloužit také lidem s hendikepem. Uvidíte tandem pro nevidomé, handbikery, speciálně upravená kola pro tělesně hendikepované a mnohé další. Nechte se překvapit!

15:00 – v Jugoslávské ulici

Jakou si přejete Prahu? Veřejná debata

Trápí vás doprava v Praze? Myslíte si, že by veřejná prostranství mohla vypadat lépe? Přijďte to říci budoucímu primátorovi či primátorce Prahy a říci mu či jí svůj názor. Veřejná debata s kandidáty nejsilnějších politických stran bude hledat odpověď na to, jaké konkrétní kroky může dělat vedení města k tomu, aby se v něm lépe žilo. Pokusíme se také zjistit, s jakými recepty přicházejí muži a ženy, kteří kandidují do městského zastupitelstva a aspirují na funkci jeho lídra.

13:00 – ZŠ Londýnská 34

Open Mic Stage: festival písničkářů na ulici

S písní ven! Kdo hraje, přijde. Kdo hledá, najde. Živá hudba patří do ulic stejně přirozeně jako kolo. Zpěv je původnějším způsobem komunikace než reprodukovaná hudba – stejně jako je jízda na kole přirozenějším způsobem dopravy než doprava automobilová. Open Mic dokládá, že pozoruhodných autorů a zpěváků má česká scéna dost: během tří let jím prošlo více než 140 písničkářů a další se hlásí. Krom toho bude 15 minut z každé hodiny patřit komukoli z příchozích.

Od 14 do 20 hodin / http://www.openmic.eu

Trade Show: tradiční trh mladých návrhářů a designerů

Obdoba stále populárnějších alternativních trhů prezentuje nabídku originální módy od různých návrhářů, především mladé generace, módních a bytových doplňků, designových předmětů, šperků a tašek, převážně z české produkce. A co vaše peněženky nenechá chladné? Velký výběr originálních věcí od obchůdků, značek a návrhářů jako je Plazma Lab, Julius fashion shop, Atom rat, Longin, Hurá collective, Unided Kingdog, Delarocca, Punktura, Pinx, Playbag, Acid-design, Blanq a Koko, Obchůdek Love music, Vagus, Skunkfunk, Andreika handmade, Jane Bond, Mini Andre, Frisky space, Re-forma, APB clothing, Wear house, Punktura, Julius, Vucho+Longin, Sofistik, PINX, Magi fashion, Karatau, My squere, Magdalena Rablová, Yelow Jacket Angel a mnoho dalších.

Od 12 do 20 hodin / http://kulturajinak.com

Skutečnost open air-čtení pod širým nebem

Přímo na ulici nám ze svých knih budou číst Petra Hůlová, Láďa Čumba, Vítek Kremlička, Ondřej Mrázek, básník Ticho a další..

Od 13 do 18 hodin / http://skutecnost.cz/

Zažít město jinak a Evropský týden mobility

Zažít město jinak

Festival pořádá iniciativa Auto*Mat jako příspěvek k Evropskému týdnu mobility. Letos již popáté – přičemž poslední dva ročníky pod záštitou Městské části Praha 2. Ulice, sloužící běžně jako dopravní tepny a parkoviště aut, se na jeden den promění v korzo a slouží svému původnímu účelu: procházení, setkávání lidí, posezení. Na ulicích vyrostou improvizovaná pódia, zahrádky kaváren a restaurací, stánky s nejrůznějším obsahem a programem. Návštěvníci mohou zažít, jak příjemné může být centrum města bez hluku, znečištěného ovzduší a nadměrné dopravní zátěže. Řada evropských metropolí přikročila trvale k výraznému omezení provozu ve svých centrálních částech, a svým obyvatelům tak zlepšila podmínky pro život. Praha k nim zatím nepatří.

http://auto-mat.cz

Evropský týden mobility

V České republice vyhlásila první „Den bez aut“ nevládní organizace Děti Země v roce 1991 po vzoru podobných akcí v jiných zemích světa, které začaly pociťovat negativní dopad narůstajícího automobilismu. Až do roku 2000 koordinovala „Evropský den bez aut“ nizozemská organizace EYFA, poté převzala iniciativu Evropská komise a vyzvala členské státy, aby se do projektu zapojily. Od roku 2002 se akce rozšířila na „Týden mobility“. V roce 1999 pořádalo akce ke Dni bez aut 22 českých a moravských měst. Loni se připojilo 75 měst, přičemž celkově se do akce zapojilo 701 měst z 21 nejen evropských zemí. Tradičním pořadatelem akcí v Praze je iniciativa Auto*Mat a jejím vyvrcholením je velká cyklojízda.

Více: http://mobilityweek.eu

Navštivte stánek Auto*Matu

V Londýnské ulici najdete stánek iniciativy Auto*Mat a Prahounakole.cz. Nová kolekce triček, tašek, samolepky, časopisy, informační materiály o pražské dopravní situaci, odborné studie, knihy a komiks, DVD filmů Zdroj* a Auto*Mat. Rady jak a kudy jezdit po Praze na kole. Jako dárek dostanete novou Zelenou mapu Prahy.
Dozvíte se o novém vzdělávacím projektu Udržitelně do školy. Děti mohou na silnici křídami nakreslit, jak chtějí, aby vypadala Praha, a také jízdní kolo snů, nebo pro sebe navrhnout vlastní cyklistickou helmu.

Pouliční sítotisková dílna designerky Caroliny Sidon nabízí unikátní design i možnost potisku vlastního textilu. Přineste si trička, prostěradla, záclony i spodní prádlo a můžete si sami určit jejich další podobu. Natiskneme rádi některý z vašich oblíbených grafických motivů Auto*Matu.
Na místě se můžete stát členem Klubu přátel Auto*Matu a podpořit naši další činnost.
Najdete nás na rohu Rumunské ulice a náměstí Míru

Více: http://auto-mat.cz, http://prahounakole.cz

Soutěž s hotelem Adria

Více: http://www.adria.cz/ac-novinky/denbezaut.phtml

Co najdete v ulicích při slavnosti Zažít město jinak

Zóna městské cyklistiky

Bajkazyl

Azyl pro městské cyklisty příležitostné i pravidelné. Dobré rady i základní seřízení vašeho kola zdarma. Při nutné výměně součástek platíte jen za materiál. K dostání kvalitní cyklistické doplňky za rozumnou cenu. Po domluvě vaše kolo opravíme i vybavíme pro ježdění v Praze.
Více: http://bajkazyl.cz

Citybikes

jsou městská kola, které se podstatným způsobem liší od kol sportovních. Jsou maximálně uzpůsobena pro pohodlnou, bezpečnou a stylovou dopravu v městských ulicích. Zatímco na kolech sportovních (silniční kola, horská kola, trekky, apod.) se používá sportovní oděv a obuv a jejich design se podřizuje maximálnímu výkonu (předklon, úzké sedlo, klipsny a pod.), kola městská vycházejí ze zcela jiného konceptu. Jde o pohodlí, snadné vystupování a nastupování, zachování čistoty oděvu a především styl!
Více: http://www.citybikes.cz

Damebike

Damebike je trojice holek – Dita, Lucka a Klára. Tyhle tři dívky vám koupí kolo, starou oldschool silničku nebo klasik libretu, popřípadě vámi dodané kolo a poté vám ho s citem a srdcem na správném místě opraví. Což znamená – opískují, seženou náhradní díly, nastříkají novou krásnou barvou a jako punc kvality Damebike kol vám ho ozdobí ilustrovaná nálepka od Kláry. Samozřejmě si k tomu u nich můžete dokoupit i košíky či jiné fajné věcičky. Jako bonus taky dostanete balíček Cakebreake veganských dortíčků.
Více: http://www.facebook.com/pages/Damebike/139454242759520?ref=ts

Ekolo

Mottem a cílem společnosti je podílet se na rozvoji čísté městské dopravy. Ideálním nástrojem, který je nejrychlejším a zároveň k prostředí nejšetrnějším dopravním prostředkem, dostupným a použitelným takřka pro každého je – elektrokolo.
Více : http://ekolo.cz/

Kolo do svetru!

Partyzánské pletení – guerilla knitting. Přijďte si ovlnit svůj dopravní prostředek – oháčkovat či oplést se dá cokoli! Poradíme, pomůžeme, zasvětíme nováčky, pokročilé i ty, kteří si myslí, že plést už zapomněli. Anebo vám váš dopravní prostředek ovlníme sami. Během dne vyvrcholí měsíční akce Bambulení. Pokud máte nepotřebné bambule, přineste je, zapojíme je. Na workshop přijeďte s kolem umytým a vezměte si jehlice, háčky a vlny, jaké se k vám a vašemu kolu hodí.

Více: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=258583015659&ref=ts

XL Toys

Šlapací káry jsou jak ekologickou alternativou zábavy na motorových čtyřkolkách, tak i dopravním prostředkem na kratší vzdálenosti. Najděte svou novou zábavu! Výrobky a služby spojené se šlapacími kárami vyvíjíme a provozujeme pro potěšení a dobrodružství několika generací. Kombinacemi vozítek či přívěsných vozíků z našeho sortimentu s rozsáhlým výběrem doplňků a příslušenství je o změnu a zábavu postaráno na dlouhá léta.

IMG/Provokator village

Nature Care – Acupuncture and Reflexology / Flamingo Park – International Artist Designer products / Tiki Rum Bar – specialised cocktails / Soup and Veggie food stand / BOOKS AND BRICaBRAC Bazaar / Big Ben Books & IMG – Beer,MEDIA & INFO table / Detsky Koutek / Kinder Crafts Korner & Karaoke Hut (all children required to have supervising companion, face-painting, arts & crafts activities – EN/CZ/DE/FR/ES)

Zóna neziskových organizací

Tyflocentrum

TyfloCentrum poskytující služby nevidomým, letos zakoupilo dvě speciální tandemová kola. Vyzkoušejte si jízdu naslepo! Poodhalíme svět nevidomých a slabozrakých lidí s hmatovými deskovými hrami. Zahrát si můžete haptické Šachy, Člověče, nezlob se!, Domino a Piškvorky. K dispozici také hmatové omalovánkdy a puzzle. Díly sadě simulačních brýlí si můžete vyzkoušet různé typy očních vad. Zážitkový stan doplní vizuálně hmatové instalace výtvarnice Johany Merta.
Více: http://praha.tyflocentrum.cz

Arnika
Znáte územní plán Prahy? Abyste se nedivili… Informační výstava o tom, co Praze hrozí a jak tomu můžeme čelit. Ohrožuje někdo životní prostředí v místě, kde bydlíte nebo které máte rádi? Rádi vám poradíme, co dělat. Letáky, publikace, samolepky a trička – i soutěž o ceny.
Více: http://arnika.org

Asistence o.s.
Naším posláním je hledat s člověkem s tělesným a kombinovaným postižením jeho vlastní cestu jak se zapojit v běžném životě.
Více:http://asistence.org/

Múzy dětem
Múzy dětem se dlouhodobě zabývají různými formami pomoci dětem z dětských domovů. Prodej šperků malých šperkařů z dětských domovů – výtěžek směřuje přímo k autorům. Informační materiály, facepainting. Pro zájemce o korálky malá korálková dílna.
Více: http://muzydetem.cz

Praguewatch
Praguewatch.cz je průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Vhled do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritizuje městské politiky na konkrétních příkladech a zároveň propaguje aktivity občanských organizací. Přidejte se k mapování pražských kauz i Vy!
Více: Marek Čaněk, info@praguewatch.cz

Trojmezí
Pražské Trojmezí – zeleň nebo beton? Informační výstava mapuje jednu z významných a také jednu z nejohroženějších pražských zelených lokalit. Seznamte se s Přírodním parkem Hostivař – Záběhlice a přispějte k jeho ochraně.
Více: http://www.trojmezi.info/

zaPARKuj s nadací Proměny

Nadace Proměny podporuje obnovu městských parků a motivuje veřejnost k jejich aktivnímu využívání. Pomáháme zakládat a udržovat veřejnou zeleň, proměňujeme zanedbaná a opuštěná místa v prostor pro život. Naším cílem jsou pozitivní proměny měst a zvyšování kvality života jejich obyvatel. Udělejte společně s námi něco proPARK! ZaPARKujte na stanovišti nadace Proměny, kde vás čekají živé parky!
Více: http://www.nadace-promeny.cz/

Restaurace a kavárny

Francouzské bistro

Ochutnávka kombinací vhodných vín a sýrů ve stylově upraveném prostoru, včetně prodeje s sebou, se sporadickými uměleckými výstupy, které zajistí přední amatérští divadelníci a hudebníci.

Více: http://francouzskesyry.cz

mamacoffee

Jen ta nejlepší káva od matky země. Mamacoffee – je společnost, která vznikla ze skupiny nadšených milovníků kávy. Poté co jsme si prošli zkušenostmi v kavárenských a kávu zpracujících provozech, jsme se rozhodli spojit své zkušenosti a dali tak vzniknout novému konceptu: mamacoffee. Princip fair trade vnímáme jako nejdůležitější podporu konkrétních komunit pěstitelů kávy a zaměřujeme se především na rozvoj vzdělávání.

Vinotéka Karlovo ná. 17

Vinotéka Karlovo nám. 17 se specializuje na malé moravské vinaře. Po velké podzimní cyklojízdě nabídneme účastníkům burčák a rozlévané i lahvové víno. Děti nám mohou přijít pomoct vyzdobit stánek obrázky, za odměnu dostanou minidárek.

Las Adelitas představí mexickou kuchyni, indické jídlo z Govindy a přímo na ulici bude vařit thajské pochoutky Nop z ostrova Koh Samui

Výtvarné dílny a móda

Sítotisk

Pouliční sítotisková dílna designerky Caroliny Sidon nabízející unikátní design i možnost potisku vlastního textilu. Přineste si trička, prostěradla, záclony i spodní prádlo a můžete si sami určit jejich další podobu.

re re re

Reduce, reuse, recycle (snižuj spotřebu, opětovně používej, recykluj) umožňuje směňovat, darovat a získávat věci (použitelné nové a nepotřebné použité, jako např. oblečení a knihy) a dovednosti (včetně jazykových a hudebních lekcí) bez použití peněz. Recyklace věcí namísto jejich vyhazování nabízí řešení ekologických výzev a také se vymezuje vůči přebujelému konzumerismu. Směny výrobků a dovedností, projekce dokumentárních filmů a diskuse.

Tvůrčí kavárna Vypálené koťátko

Kromě výborné fair trade kávy Mamacoffee a čerstvého pečiva si u nás můžete vychutnat vlastnoruční malování na hrnky, talíře či jiné kusy buď pro sebe, nebo jako dárek pro své blízké. Vy namalujete, my vypálíme.
Více: http://vypalenekotatko.cz

Módní doplňky Frisky space

Značky mladých návrhářek módních doplňků – Bee Sting, Chiara a Yo Soy. Meziprostor s originální bižuterií a módními doplňky. Ruční výroba, kreativní pojetí, netradiční materiály, pestrost, vtip. Pořiďte si nějaký ten ulítlý kousek nebo si ho sami v naší dílně vytvořte!“

Budoár

Měnírna – blešírna – šperkovna – čajovna – posluchárna… Navlečte se do toho!

Umělecké instalace

Galerie Start/Skutečnost
Hmatové instalace výtvarnice Johany Merta

Autogang Tdi..tajemná burka Tomáš Roubala

Komfort magazine

Komfort Mag není podřízený žádnému vydavateli nebo inzerentovi. Zaměřený na současné výtvarné umění a fotografii, kdy více jak 70 % prostoru časopisu vyplňuje obraz, zbývající část původní literární tvorba. Každé číslo je věnováno jednomu tématu.
Více: http://komfortmag.cz/

Vetřelci a volavky

Před sochou „Dívka s holubicí“ od Jiřího Kryštůfka z roku 1979 bude malá presentace projektu „Vetřelci a volavky“. Projekt se primárně zabývá dokumentací a ochranou exteriérové plastiky 70. a 80.let. Zájemci si budou moci rozebrat mapu Prahy s lokacemi a popisem těchto ohrožených kulturních památek. Mapa je ideální pro naplánování víkendových cyklistických výletů za monumentálními realizacemi z období Normalizace po sídlištích v našem překrásném hlavním městě.
Více: http://www.vetrelciavolavky.cz/

Instalace festivalu 4+4 dny v pohybu
Více: http://www.ctyridny.cz/

Projekce filmů

Faces of India – zóna bollywoodského filmu

Festival bollywoodského filmu nabízí ojedinělou příležitost shlédnout ve vyprodaném kině nejen filmy indického zábavního průmyslu, ale i bohatý doprovodný program – výstavy, taneční vystoupení, ochutnávky indických specialit, soutěže, indický trh i velkou taneční party a podporuje tak multikulturní trendy a toleranci v naší společnosti.
Více: http://www.bollywood.cz

Sdílejte pozvánku na facebooku

http://www.facebook.com/IniciativaAutoMat#!/event.php?eid=150971558251131&ref=ts

Pomozte nám roznést plakáty!

Plakáty a samolepky k Zažít město jinak 2010 jsou k dispozici na těchto místech:

  • Bajkazyl 14-20 hod Rašínovo nábřeží, koje č 7. Praha 2
  • Bio Oko na baru od 14-01 hod Františka Křížka 15 Praha 7
  • Kavárna vypálené koťátko Po-pá 8-22 So-Ne 10-20 Mařákova 5, Praha 6
  • Mamacoffee - Vodičkova 6 Po-pá 8-22 So-Ne 10-22 Praha 1
  • Kancelář Auto*Matu Domluva po telefonu 212 240 666 Bořivojova 108, Praha 3

Bannery

Uvádějte prosím odkaz na http://www.auto-mat.cz/. Stáhnout banneru lze pravým tlačítkem myši, Uložit obrázek jako.

Větší, hezčí:




Menší, praktičtější:




Anglicky:




Plakáty v tiskové kvalitě

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/09/zazit-mesto-jinak-2010/