V sobotu můžete Zažít město jinak. Vinohrady bez aut nabízí 140 aktivit

PRAHA – Jeden z největších festivalů, jaký za poslední roky Praha zažila. To slibují organizátoři sobotní pouliční slavnosti Zažít město jinak. Z ulic na jeden den zmizí auta a Vinohrady se promění v obrovskou pěší zónu s tržištěm, kavárnami, výstavami, výtvarnými dílnami a koncerty. Připraveno je více než 140 aktivit různých žánrů a pro všechny věkové skupiny. Prostor bude rozdělen do tematických zón, aby návštěvníci snadno našli, co je zajímá. Vyvrcholením dne bude velká podzimní cyklojízda, k níž se lidé na kolech shromáždí v 15 hodin v Rumunské. Iniciativa Auto*Mat očekává na jízdě nejméně pět tisíc účastníků. Večer program pokračuje v klubech.

Zažít město jinak 2010

Celodenní program:

12:00 – 20:00 – S písní ven! Open Mic festival písničkářů na ulici (roh Belgické a Bruselské ulice)
12:00 – 20:00 – Blues na ulici / pouliční bluesový koncert (roh Rumunské a Londýnské ulice)
12:00 – 20:00 – Trade Show: tradiční trh mladých návrhářů a designerů
12:00 – 20:00 – Provokátor / IMG Zone (křižovatka ulic Londýnská a Bruselská)
Divadlo a performance, umění v ulicích, akce pro děti, výstavy a instalace
Projekce filmu Auto*Mat

Nenechte si ujít:

13:00 – debata s kandidáty na primátora Prahy o veřejném prostoru v ZŠ Londýnská
13:00 – Skutečnost Open Air, čtení na ulici: Petra Hůlová, Láďa Čumba, Vítek Kremlička, Ondřej Mrázek, básník Ticho a další (hlavní pódium na rohu Rumunské ulice a náměstí Míru)
14:00 – 16:00 – Swing tančírna na rohu Rumunské a Francouzské ulice
14:00 – pohádkové divadelní představení pro děti O zlaté rybě (Londýnská ulice)
15:00 – přehlídka netradičních jízdních kol Bike Parade v Rumunské ulici
15:30 – Zelená mapa Prahy, slavnostní křest mapy ukazující Prahu trochu jinak
16:00 – Velká podzimní cyklojízda startuje z Rumunské ulice
18:00 – 19:00 – Swing tančírna na rohu Rumunské a Francouzské ulice
19:00 – módní přehlídka na hlavním pódiu uprostřed zóny Trade Show
20:00 – After Party: Bajkazyl, Kobza café, Meet Factory a Jam Café

PŘÍLOHY:

1) Podrobnosti o pouliční slavnosti Zažít město jinak:

http://www.auto-mat.cz/2010/09/zazit-mesto-jinak-2010/

2) Tisková zpráva ke zveřejnění programu slavnosti Zažít město jinak:

http://www.auto-mat.cz/2010/09/prijdte-zazit-mesto-jinak-festival-v-ulicich-vinohrad-ukaze-prahu-bez-aut/

3) Pouliční slavnost Zažít město jinak podporují:

Milan Cais, hudebník a vizuální umělec

„Již několik let sympatizuji, a pokud to jde, tak i podporuji hnutí Auto*Mat, a to nikoliv automaticky, ale ze svého hlubokého přesvědčení. I když se o mě rozhodně nedá říct, že bych byl nadšený cyklista, přesto mě tento způsob dopravy baví. Cyklostezek sice pomalu v naší metropoli přibývá, ale aut bohužel taky… Něco se přece jen děje, ale mohlo by se dít ještě víc. Považuji za důležité o sobě neustále dávat vědět, považuji za důležité pořádat podobné cyklojízdy, jako bude ta sobotní. A považuji za důležité neustále zažívat naše rodné město(a) JINAK.“

Iva Pazderková, herečka

„Bydlím v Praze už osmým rokem. A už osmým rokem se po ní vozím autem. A celou tu dobu se za to-nejdřív trošku, teď už hodně – stydím. Jsem člověk zvyklý přemýšlet a jednat pokud možno ekologicky. Recykluji odpad, používám na praní pouze mýdlové ořechy, mám jen přírodní pěstící kosmetiku, ekologické čistící prostředky, a snažím se kupovat převážně české produkty, převážně v bio kvalitě. To by ale měla být samozřejmost, ne nějaká extra zásluha. Proč tedy auto? Jsem nesmírně pohodlná. A ano, nemám ráda metro ani tramvaje. A mám velmi hektický životní styl. A v noci po představení v divadle se sama cestou domů bojím. A… svých důvodů mám spoustu. Ale ten největší, proč například na jaře, v létě a na podzim nejezdím na kole, je obyčejný strach. Je to poměrně ohraná písnička, vím. Ale já se opravdu bojím vyjet na kole do pražských ulic. A protože je to můj sen a jistě nejen můj, chci podpořit jakoukoliv aktivitu směřující k omezení automobilové dopravy v centru Prahy, k úpravě silnic i pro cyklisty a koloběžkysty a bruslisty a chodce, k půjčovnám kol, k rozmístění stojanů na krásné městské bicykly, zkrátka chci podpořit cokoliv, co mi umožní vzdát se části svého pohodlí za cenu klidných a krásných a čistých procházek Prahou, Prahou, kde se na ulicích žije a ne utíká. Tak chci tohle město zažívat a nejinak. S přáním ať se chováme ohleduplně k sobě i okolí Iva Pazderková.

…a mnohé další osobnosti, jejich vyjádření najdete na webu:
http://www.auto-mat.cz/o-automatu/osobnosti/

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/09/v-sobotu-muzete-zazit-mesto-jinak-vinohrady-bez-aut-nabizi-140-aktivit/