Města s nejvyšší kvalitou života přicházejí inspirovat Prahu

PRAHA/VÍDEŇ – Jak se žije ve Vídni a proč je toto město opakovaně hodnoceno jako město s nejvyšší kvalitou života v Evropě? To se mohou dozvědět návštěvníci pouliční slavnosti Zažít město jinak, která probíhá v sobotu na pražských Vinohradech. Vídeň na ní bude mít svůj prezentační stan. Rakouský velvyslanec také spolu s velvyslanci Dánska a Nizozemí celý festival zahájí v sobotu dopoledne na snídani s novináři v jedné z vinohradských kaváren.
„Vídeň byla v roce 2010 opět zvolena městem, kde se žije nejlépe na světě. Velkou měrou k tomu přispívá fakt, že město intenzivně podporuje cyklodopravu. Má téměř 1200 kilometrů komunikací uzpůsobených pro cyklisty,“ říká ředitel Kontaktní kanceláře města Vídně COMPRESS v Praze Jan Krčmář. Vídeň staví každoročně nové kilometry cyklostezek a od roku 2010 podporuje finančně pořízení elektrokola. Jízdní kolo je ve Vídni plnohodnotným dopravním prostředkem, který využívá široké spektrum obyvatel k dopravě – a zdaleka ne jen jako sportovní náčiní pro volný čas.

„Zažít město Vídeň jinak mohou návštěvníci z celého světa každý den. Vídeň totiž každoročně rozšiřuje síť městských kol CityBikes, které mohou využívat také turisté. Výhody cyklodopravy a její přidanou hodnotu lze tudíž vyzkoušet i při krátké návštěvě Vídně. Ta může být v mnoha ohledech velkou inspirací,“ doplňuje Jan Krčmář.

Město Vídeň a jeho zastoupení najdete na pražském festivalu Zažít město jinak v ulici Londýnská mezi stánky Kodaně a Amsterodamu v sobotu dne 25. září 2010. Prezentační stánky chtějí ukázat, že život v evropských metropolích se dá žít i trochu jinak.

PŘÍLOHY:

1) Podrobnosti o pouliční slavnosti Zažít město jinak:

http://www.auto-mat.cz/2010/09/zazit-mesto-jinak-2010/

2) Vídeň: tisíc kilometrů cyklotras a především kvalitní veřejný prostor:

http://www.auto-mat.cz/2008/04/2008040201/

3) Veřejná půjčovna kol Citybike ve Vídni je stále populárnější:

http://www.auto-mat.cz/2010/08/verejna-pujcovna-kol-citybike-ve-vidni-je-stale-oblibenejsi/

4) Město Vídeň podporuje elektrokola:

http://www.auto-mat.cz/2010/08/mesto-viden-podporuje-elektrokola/

5) Vídeň zavádí šrotovné pro cyklisty:

http://www.auto-mat.cz/2009/08/viden-zavadi-srotovne-pro-cyklisty/

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/09/mesta-s-nejvyssi-kvalitou-zivota-prichazeji-inspirovat-prahu/