Velká jarní cyklojízda a Sny na kolech již tento čtvrtek

Jaká je nejvýznamnější socha Kodaně, pamětihodnost a atrakce? Malá mořská víla? Podle Dánů je takovým symbolem města spíš neustávající proud obyvatel, kteří se jeho ulicemi dopravují na dvou kolech. ,,Lidmi rozehrávaná symfonie, kterou vybudovat nám trvalo desítky let, je naším největším odkazem. Tento monument je masivní, působivý a v životní velikosti,“ říká úvodní text k výstavě Sny na kolech. Živá experimentální instalace v ulicích Prahy již ve čtvrtek večer! Staňte se její součástí!

Zdá se vám normální, aby uprostřed sněhové bouře jela ulicí na bicyklu žena vezoucí zároveň nákup a své dítě? Umíte si představit sebe, jak po cestě do práce předjíždíte dva proudy cyklistů? Že převážíte na tříkolce cello nebo vánoční stromeček? Vídáte samotné děti, které si bez doprovodu ve shonu města bezpečně najdou cestu za svými kamarády? Dánové ano… to činí Dánsko tak zvláštním.

Sdružení Auto*Mat ve spolupráci s Dánským královstvím se chystá tuto sochu experimentálně instalovat v ulicích Prahy. Ty se ve čtvrtek večer na chvilku vyklidí od automobilů a při Velké jarní cyklojízdě se zaplní lidmi na bicyklech, koloběžkách, tříkolkách a nejrozmanitějších jiných bezmotorových přibližovadlech. Pokračujeme tak v experimentu Zažít město jinak.

Dánský velvyslanec poveze na svém Christiania bike náklad čerstvého chleba, Dobrá čajovna přiveze pojízdnou čajovnu na kole, naši kamarádi Jakub a Cobic synchronizovaný pojízdný soundsystém a pěkné jarní písničky. Co přivezete vy? Jedním z motivů letošní velké cyklojízdy je totiž i přívlastek ,,nákladní“ čili užitková…

Velká jarní cyklojízda startuje ve čtvrtek 22. 4. v 18:00 z náměstí Jiřího z Poděbrad a po této trase zamíří do Haly C na výstavu Sny na kolech. Studio slavného architekta Jana Gehla zde ukazuje zázračně jednoduché postupy k ozdravení evropskcýh měst, v hale budou vystaveny nejrůznější nákladní kola a vehikly doplněné o fotografie a videa kodaňských cyklistů Mikaela Colville-Andersena.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/04/velka-jarni-cyklojizda-a-sny-na-kolech-jiz-tento-ctvrtek/