Pane primátore, pomozte zlepšit život v Praze!

Máte tip, jak by mohl Pavel Bém jako dobrovolník iniciativy Auto*Mat pomoci, aby byla Praha příjemnějším městem, vyhrajeme-li sázku o cenu městského okruhu? Napište nám! V listopadu 2007 se primátor Prahy Pavel Bém rozčílil: „Kluci, když už chcete vystoupit na zastupitelstvu, kdybyste si sakra dali práci s tím, abyste se seznámili s rozpočtem, kdybyste si sakra dali práci s tím, abyste se seznámili s veřejně dostupnými informacemi o tom, jak to vlastně je s tím městským okruhem, abyste tady nevytvářeli fámy, fantasmagorie a chiméry,“ řekl primátor na adresu iniciativy Auto*Mat.

Banner -- Co by měl dělat primátor Bém?

Důvodem Bémovy zlosti byl fakt, že si Auto*Mat dovolil veřejně pochybovat, zda se magistrátu podaří dodržet rozpočet tunelu Blanka, „vysoutěžený“ Metrostavem za 25,7 miliardy korun včetně technologií a DPH. Blanka je nejdelším městským automobilovým tunelem v Evropě a také mimořádně drahou stavbou. Celoroční rozpočet Prahy činí zhruba 40 miliard korun – z něj se financuje provoz veřejné dopravy, školství, péče o zeleň, opravy chodníků a řada dalších potřebných věcí a služeb. V tomto srovnání se zdá, že šestikilometrový tunel za nejméně 25 miliard je špatnou investicí.

Auto*Mat nabídnul rozzlobenému primátorovi sázku. „Já se nesázím, nejsem gambler, a s výjimkou adrenalinových sportů se nevěnuji hazardu. Nevím o žádných dramatických nárůstech ceny městského okruhu.“ Později ale sázku přijal: ,,V případě, že dojde k překročení původního rozpočtu stavby, odpracuji ve prospěch Auto*Matu bezplatně padesát hodin,“ reagoval primátor.



Video Respekt.cz


Již v roce 2007 začínalo vysvítat, že stavba se může prodražit. Nyní je prodražení stavby téměř jisté a přemýšlíme tak o tom, jak práci Pavla Béma smysluplně využít. Máte nějaký dobrý nápad? Napište nám! Zajímavé tipy vyvěsíme na internetu a pak o nich necháme hlasovat. Ať sami Pražané rozhodnou, jak by měl primátor pomoci našemu městu.

Jak si má primátor Bém odpracovat prodražení tunelu Blanka?
Napište nám!

[contact-form]


Vaše návrhy prací zveřejníme již brzy zde.


Proč se prodražuje stavba tunelu Blanka?

  1. Zatím nevyčíslené prodražení pravděpodobně způsobil dvojí propad tunelu do parku Stromovka. Kvůli těmto nehodám bylo nutné stavbu pozastavit a nad místem hloubení tunelu vybudovat podzemní betonové desky.
  2. Poškození domů na Letné způsobené podzemními odstřely si může vyžádat náklady na kompenzace majitelů těchto domů. Zatím není zřejmé, zda tyto náklady nepovedou k prodražení tunelu.
  3. V únoru 2009 se začalo mluvit o prodražení tunelu o 736 milionů. Z toho maximálně 200 milionů tvoří zvýšení sazby DPH. Příčinu prodražení o zbylou půlmiliardu magistrát zatím nezveřejnil.

Metrostav má podle výsledků výběrového řízení postavit část městského okruhu mezi Myslbekovou ulicí a Pelc Tyrolkou za 21 miliardu a 205 milionů korun. Zbylou část ceny tvoří technologie. Celý komplex severozápadní části městského okruhu od Strahovského tunelu až k Pelc Tyrolce má být podle nového harmonogramu zprovozněn v prosinci 2012. Tunely Blanka měly být původně hotové o rok dříve.

Další informace

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/04/pane-primatore-pomozte-zlepsit-zivot-v-praze/