Akademie pro drobné živnostníky na Jižní Moravě vzniká v těchto dnech

BRNO, BŘECLAV. Živnostenskou akademii, která bude podporovat drobné podnikatele, připravuje v těchto dnech tým složený ze samotných živnostníků, lektorů a dalších odborníků, kteří pracují v oblasti obchodu, marketingu, účetnictví, personalistiky a dalších oborů.  Akademie nabídne nové pohledy na možnosti podnikání a pomůže živnostníkům přímo v praxi.

Zajímavý projekt se otevře pro živnostníky na jižní Moravě už v příštím roce. V těchto dnech probíhají intenzivní přípravy a práce na skriptech a tréninku koučů, lektorů a poradců, kteří vyrazí za drobnými podnikateli přímo do terénu. „Chceme být podporou pro nejohroženější skupinu pracujících lidí v Česku – drobné živnostníky. Mám na mysli lidi, kteří se živí na vlastní pěst nebo mají maximálně deset zaměstnanců. V dnešní době těžce pracují, snaží se přežít a nemají už čas na sebeprezentaci, na to, aby se zabývali novými trendy marketingu a podobně. V důsledku toho se pak prodávají za daleko méně peněz nebo se potýkají s neplatiči třeba proto, že mají špatně ošetřenou smlouvu. Živnostenská akademie by jim měla pomoct,“ vysvětluje garant nevšedního projektu Jan Vybíral z Břeclavi.Akademie začne s pilotní skupinou, která nebude mít více než patnáct lidí. Odborníci ukážou živnostníkům v šesti modulech nové možnosti v podnikání z pohledu marketingu, účetnictví nebo práva. Členové této skupiny nebudou vkládat do projektu nic, kromě svého času. „Přednost budou mít ti, kteří cítí velké rezervy a velké ohrožení svého podnikání před těmi, kterým jde třeba jen o drobná zlepšení,“ podotkl Vybíral.

Předběžný průzkum ukázal, že mezi živnostníky je o profesní podporu zájem. „Kdyby něco takového, jako Živnostenská akademie, existovalo v době, kdy jsem byla na začátku, určitě bych do toho šla. Člověk se musí prát se spoustou věcí a často jde cestou pokusu a omylu. Ani dnes nemůžu říct, že se mi všechno daří tak, jak bych chtěla,“ říká cukrářka Jana Kašparová, která podniká sedm let a v poslední době exceluje ve výrobě čokoládových pralinek.

Odborníci, kteří Živnostenskou akademii připravují, si uvědomují, že drobní podnikatelé bojují s nedostatkem času. Vydají se proto za účastníky akademie přímo do jejich praxe. „Projekt potrvá rok a obsahuje skutečně jen pár setkání v učebních prostorech. Většinu času tvoří hodiny, kdy se lektoři, koučové a mentoři vydají za živnostníky přímo do terénu a budou se jim věnovat v jejich pracovním prostředí,“ doplnil Vybíral.

Projekt je hrazen z Evropského sociálního fondu. Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.04/05.0045 GG OP VK Jihomoravského kraje – "Živnostenská akademie".

esflogogm5color

 

 

letak_zivnostenska

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2014/03/akademie-pro-drobne-zivnostniky-na-jizni-morave-vznika-v-techto-dnech/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.