Sobota 21. září: Praha se na jeden den stane jiným městem

PRAHA – Tisíce Pražanů ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat promění v sobotu 21. září své okolí v lepší místo pro život. V rámci sousedské slavnosti Zažít město jinak utichne na desítkách míst automobilový provoz a všudypřítomná auta udělají místo pouličnímu životu kaváren, hudbě, divadlu, tvůrčím aktivitám a sousedskému setkávání. Na oživení veřejného prostoru se podílejí desítky místních organizací, spolků, sdružení a jednotlivců ze všech pražských čtvrtí.

Zažít město jinak vychází z myšlenky Dne bez aut, který se slaví po celém světě vždy 21. září a v jehož rámci se otevírají ulice a bulváry chodcům a cyklistům. Slavnost se letos v září koná už poosmé a každým rokem nabírá na velikosti. Zatímco v prvních ročnících probíhala vždy na jednom místě v produkci iniciativy Auto*Mat, před třemi lety došlo k výraznému posunu, kdy Auto*Mat rozšířil koncept slavnosti na celou Prahu a přizval k jeho pořádání aktivní jednotlivce a organizace z různých městských částí. Akce tím získala neopakovatelný sousedský ráz a do jejího pořádání se každým rokem zapojuje více lidí.

Loni proběhla slavnost Zažít město jinak na neuvěřitelných 23 místech v Praze a zúčastnilo se jí přes 15 000 návštěvníků, letos evidujeme dokonce již přes 30 lokalit od Prahy 1 po Prahu 11 a na jejich proměně v živá, bezpečná a inspirující místa se podílejí desítky aktivních lidí,“ říká Tereza Vohryzková z Auto*Matu. Výzva k zapojení do programu na jednotlivých místech je otevřená všem – na webu Zažít město jinak lze najít kontakty na místní organizátory a seznam všech míst, kde bude v září probíhat program.

Každá „zóna“, jak se ostrůvku oživeného města říká, získává zcela neopakovatelnou atmosféru danou programem, charakterem místa a přáními pořadatelů. Například na Vinohradech už tradičně vzniká jihoamerická zóna, která se zaplní ukázkami tradičních kultur a kuchyní. Přípravy se ujímají majitelé místních cizokrajných restaurací v čele s komunitou kolem restaurace Las Adelitas. V Karlíně se při přípravě slavnosti setkává aktivní místní sdružení Karlín sobě a slavná místní kavárna Divoké matky. Co slavnost Zažít město jinak přinesla místním obyvatelům, shrnuje lapidárně místopředsedkyně sdružení Linda Kriegerbecková: „Zažít inspiruje, …provokuje…sousedsky i úřednicky propojuje. Zažít (nás) baví…zažít (nás) učí…řeší…zažít nejen Karlín těší.“

Na Praze 8 se do Zažít město jinak zapojí osm různých lokalit a bude tak vedle Prahy 1, 5 a 10 jednou z nejživějších čtvrtí. Slavnost má finanční i administrativní podporu od Městské části Praha 8. Jaký přínos má Zažít město jinak pro jeho městskou část, vysvětluje starosta Jiří Janků. „Akce, jejichž výsledkem je sousedské setkávání, svědčí především místním obyvatelům. Umožní jim podívat se na svou čtvrť trochu jinýma očima a prohloubit vztahy s okolím v jinak přirozeně anonymním velkém městě.“

K již tradičním lokalitám v širší Praze se letos připojí i místa vzdálenější od centra. Sousedské slavnosti proběhnou například v Bohnicích, na Ládví, na Jižním městě a v Trojmezí. Aktivity v městské části Praha 10 koordinuje Renata Chmelová z iniciativy Společně pro Desítku. „Sousedské akce přispívají k lepšímu životu na Praze 10. Je to až neuvěřitelné, že ve stotisícovém městě se spojí sousedé z Vršovic, Záběhlic, Malešic a Strašnic, kteří Prahu 10 vnímají jako svůj domov. Je to pro nás příležitost, jak se můžeme aktivně podílet na životě naší městské části,“ vysvětluje důvody, proč se tu do příprav zapojilo několik občanských sdružení.

Rostoucí počet Pražanů, kteří se s chutí podílejí na přípravách Zažít město jinak, je důkazem, že obyvatelům metropole záleží stále více na tom, jakou podobu má jejich okolí, a že chtějí budovat dobré sousedské vztahy a fungující místní komunity. Lidé zapojení do Zažít město jinak se často angažují do dění ve své čtvrti celoročně. Vytvářejí a kultivují se tím vztahy mezi občany, zástupci městských částí a magistrátu,“ popisuje hlavní přínosy festivalu Tereza Vohryzková.

Již tradičně je hlavním partnerem Zažít město jinak Nadace Vodafone, která projekt podporuje už pátým rokem. Důvody tohoto stabilního partnerství shrnuje ředitel Nadace Vodafone Ondřej Zapletal. „Auto*Matu se s každým ročníkem festivalu daří zvyšovat zájem obyvatel o dění ve svém městě. Stále více lidí chce nejen Zažít město jinak, ale aktivně se zapojit a ovlivňovat život a dění ve svém nejbližším okolí. Nadace Vodafone si váží možnosti přispět k aktivizaci společnosti a obnovení tradičních vazeb mezi sousedy.

Malou ochutnávku z atmosféry Zažít město jinak mohou Pražané dostat už ve středu 31. července na piazzetě Národního divadla, kde celé léto probíhá festival Fiesta Nové scény. Ke společné večeři u dlouhého prostřeného stolu se od 17:00 sejdou místní organizátoři a kromě společně navařené večeře se podělí o tipy z programu připravovaného na září. Od 20:00 zde také vystoupí kapela SEMTAM.

Myšlenka Zažít město jinak se postupně šíří i do dalších českých měst. Sousedskou slavnost plánují letos uspořádat také v Olomouci, kde se organizace ujímá o. s. Kolomouc, a v Ostravě, kde pro Ostravany připraví Zažít město jinak multižánrové centrum Cooltour.

Projekt je realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika a Městských částí Praha 2, Praha 3, Praha 8 a Praha-Troja. Záštitu nad ním převzal primátor Hlavního města Prahy RNDr. Tomáš Hudeček.

Přílohy:

1) Letošní grafická koncepce bude obsahovat motiv domovního zvonku. Vychází z myšlenky, že Zažít město jinak je výsledkem sousedské spolupráce a navazování vztahů v místě, kde lidé žijí. Webovou stránku najdete na www.zazitmestojinak.cz.

2) Program se bude konat na těchto místech: http://zazitmestojinak.cz/program

3) Logo a grafické materiály najdete na www.zazitmestojinak.cz/ke-stazeni

4) Facebook Zažít město jinak: https://www.facebook.com/ZazitMestoJinak?fref=ts

5) Ostrava, www.cooltourova.cz, Soňa Frídlová, tel: 734720666, mail: sona@cooltourova.cz

Olomouc, Pavel Bednařík tel: 605844090, mail: pavel.bednarik@gmail.com

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/07/sobota-21-zari-praha-se-na-jeden-den-stane-jinym-mestem/