Nejvíc lidí jezdí do práce na kole v bankách. Soutěží skoro tisíc firem

PRAHA – V počtu týmů soutěžících v dojížďce do práce na kole se mezi sebou drtí bankovní domy nebo univerzity. Teď se rozhoduje o tom, která firma či instituce z téměř tisícovky zapojených podniků z jedenácti českých a moravských měst získá titul Cyklozaměstnavatel roku. Rozhodnou o tom nekompromisní kritéria, jako je například umístění cyklostojanů nebo dostupnost sprch. Vypomoci k vítězství si organizace mohou i nákupem firemních kol. Soutěž Do práce na kole letos již potřetí pořádá iniciativa Auto*Mat.

„Nahrazením auta na kratší cesty bicykly může firmám přinést značné úspory nejen za benzín, ale i za stavbu parkovacích míst, nákup a údržbu části firemního vozového parku a za nemocenskou. Je prokázáno, že lidé s pravidelnou fyzickou aktivitou nebývají často nemocní. Za cenu pěti nádrží benzínu si dnes můžete koupit slušné kolo na cesty do práce i za zábavou. Pak už vás doprava nebude stát nic,“ říká manažerka kampaně Do práce na kole Iva Nevečeřalová.

Na pomyslné horní příčce žebříčku počtu přihlášených soutěžících se umístily bankovní domy a univerzity. Nejvíce se soutěží v ČSOB – celkem 117 lidí z 21 poboček. Prvenství je to ale těsné. Na druhé příčce stojí Komerční banka se 116 soutěžícími. Z univerzit se v první desítce umístily Univerzita Pardubice a Masarykova univerzita v Brně. Obě se shodným počtem 45 soutěžících.

ČSOB patří ke stálicím soutěže Do práce na kole. Účastní se jí od jejího prvního ročníku v roce 2011. „Naši zaměstnanci vnímají odpovědnost za prostředí, ve kterém žijí a pracují. V tom se je snažíme podpořit smysluplnými společensko-odpovědnými aktivitami. V řadě z nich – jako právě tato – kdy se vzdávají dopravy autem a nasedají na kola, hrají hlavní roli,“ uvedla manažerka společenské zodpovědnosti ČSOB Alena Králíková.

„Pravidelný pohyb pomáhá fyzické i psychické pohodě zaměstnanců. Zvláště v Ostravě má cyklistika přínos pro čistší ovzduší,“ potvrzuje Hana Míšková z developerské společnosti CTP. „V Brně jsme se připojili na hlavní cyklostezku, vystavěli lávku přes řeku Svratku a zrekonstruovali podchod, díky kterému se zaměstnanci dostanou do práce snadněji. Bicykly si můžou uschovat v kolárnách, budujeme šatny a sprchy. Nabízíme i půjčení holandských kol,“ vypočítává Míšková opatření své firmy pro zaměstnance v rámci kampaně Do práce na kole.

Do letošního třetího ročníku soutěže Do práce na kole se zapojilo 1 327 soutěžních týmu ze 776 firem a organizací z jedenácti měst. Dohromady soutěží 3 860 lidí. Titul Cyklozaměstnavatel roku 2012 získala v Praze geotechnická firma INSET, roce 2011 tvůrce webových stránek Et Netera. Soutěž pořádá iniciativa Auto*Mat. Jejím cílem je omezit zbytečné zahlcování měst automobily při každodenních cestách do práce, zlepšit kondici lidí a oživit ulice.

Přílohy:

1) Šlapejte, soutěžte a vyhrajte! dopracenakole.net

2) Šlapej taky! Začíná Do práce na kole 2013 (zpráva z března 2013)

4) Firmy s největším počtem soutěžících

Top20 – organizace Počet soutěžících
ČSOB 117
Komerční banka, a.s. 116
Zentiva 82
Fakultní nemocnice Brno 70
FARMAK a.s. 47
Masarykova univerzita 45
Univerzita Pardubice 45
Česká spořitelna, a.s. 36
Statutární město Pardubice 35
Etnetera 35
Bosch Diesel 34
Seznam.cz, a.s. 30
CB&I s.r.o 29
ArcelorMittal a.s. 28
Česká národní banka 27
Siemens, s.r.o 27
Univerzita Karlova v Praze 27
NET4GAS,s.r.o. 26
Institut klinické a experimentální medicíny 25

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/05/nejvic-lidi-jezdi-do-prace-na-kole-v-bankach-soutezi-skoro-tisic-firem/