Zažít město jinak už posedmé

Už sedmým rokem se v září potkáváme v ulicích Prahy během sousedské slavnosti Zažít město jinak a s ní spojené Velké podzimní cyklojízdy. Festival vznikl v roce 2006 jako oslava veřejného prostoru a pokus o jeho dočasnou proměnu v místo příjemné pro život. Během své existence zažil mnoho změn. Zatímco v prvotní fázi ho pořádal Auto*Mat na Smetanově nábřeží a později na Vinohradech, v letošním a minulém roce převzaly iniciativu přímo místní spolky a program se rozprostřel do mnoha městských čtvrtí.

Nový koncept se osvědčil. Loni poprvé slavnost překročila hranici jedné čtvrti a vydala se přímo za obyvateli do všemožných zákoutí Prahy. Zapojili se zejména místní a slavnost tak povzbudila pozitivní sousedské vztahy. Festivalové zóny vznikly na více než deseti místech, včetně Vinohrad, Vršovic, Letné, Smíchova atd. Program festivalu si vytvořily přímo lokální spolky a skupiny. Velká podzimní cyklojízda v dopoledních hodinách provezla městem na 8 tisíc Pražanů. Vyjela z Rumunské ulice na Vinohradech poblíž jedné z hlavních festivalových zón a zavedla její účastníky na Letenskou pláň, kde si mohli poprvé vyzkoušet rituál zvedání kol nad hlavu. Dopoledne se také odehrála projížďka s ministrem na kole po problematických místech v pražských ulicích a na Vinohradech se uspořádala snídaně s diplomaty.

Oproti loňskému roku se letos můžete těšit na program už na dvaceti místech v Praze. Jsme rádi, že lidé mají zájem oživovat veřejný prostor ve svém okolí a že se neustále přidávají. Pokud se chcete podílet na aktivitách ve své čtvrti nebo pomoct s organizací, zapojte se. Budeme rádi, pokud o Zažít město jinak také dáte vědět svým známým na Facebooku.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/09/zazit-mesto-jinak-uz-posedme/