V týdnu mobility čeká Pražany zklidněný Karlín, cyklojízdy a sousedské slavnosti

PRAHA – Letos dostanou Pražané k Evropskému týdnu mobility mimořádný dárek. Celý Karlín se od pondělí promění v první zónu 30 km/h v širším centru města. Ulice budou klidnější a bezpečnější. Ve čtvrtek večer mohou lidé ve vršovickém Domě čtení debatovat o pražské dopravě, v pátek vyjedou studenti na cyklojízdu škol. Týden akcí (1) vyvrcholí v sobotu 22. září pouličním festivalem Zažít město jinak, který s podtitulem „poznej své sousedy“ pořádá od 10 do 22 hodin iniciativa Auto*Mat (1). Festival zahájí Velká podzimní cyklojízda. Odstartuje v sobotu v 10 hodin z pěší zóny na Václavském náměstí.


„Letošní Evropský týden mobility je výjimečný množstvím ulic, které se alespoň symbolicky na jeden den proměňují v pěší zóny. Obyvatelé i návštěvníci metropole tak mohou okusit nebývale klidné a příjemné prostředí vybízející k procházkám, kulturním zážitkům a setkávání se sousedy a přáteli. Věříme, že je to povzbudí a budou požadovat trvalé zklidnění dopravy v centru Prahy,“ říká Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat.

V uplynulém roce zažila Praha několik pozitivních změn. Po letech přešlapování na místě přestavěl magistrát křižovatku na nábřeží Kapitána Jaroše, jednu z nejnebezpečnějších v Praze. Před šesti lety zde neopatrný řidič smrtelně zranil propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala. Dolní část Václavského náměstí se proměnila v novou pěší zónu a v Karlíně se Praha dočkala také první zóny 30 km/h. Řada problematických a nebezpečných míst na potřebné změny dosud čeká, zejména severojižní magistrála nebo Smetanovo nábřeží. Na některá další taková místa upozorní organizátoři sousedských slavností Zažít město jinak 2012.

Přílohy:

1) Přehled akcí k Evropskému týdnu mobility 2012

Čtvrtek 20. září: Debata „Doprava po městě: nejen pro auta“

Je pražských cyklostezek dost a jsou bezpečné? Je ježdění na kole, koloběžce nebo prkně nutně vždy spojeno se specifickým životním stylem – musíte být pankáči, abyste jezdili do práce na kole? Může být MHD zdarma? Na tyto a další otázky vám nabídnou své odpovědi zástupci organizací Auto*Mat, Bajkazyl, Pražské matky a institucí zodpovědných za koncepci dopravy.

Kdy: čtvrtek 20. září v 18 hodin
Kde: Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
Více informací

Pátek 21. září: Velká studentská cyklojízda Prahou

Třetí ročník studentské cyklojízdy na podporu šetrných způsobů dopravy do práce i do školy pořádají iniciativa Auto*Mat, Pražské matky a střední školy. Upozorní tak na negativní dopady automobilové dopravy na lidské zdraví i každodenní život ve městě. V rámci jízdy budou studenti komentovat současnou dopravní situaci v Praze a navrhnout, co by se dalo zlepšit.

Harmonogram studentské cyklojízdy Prahou:
8:00 sraz v parku Družba na Pankráci
9:30 start společné cyklojízdy
10:00 příjezd na Kampu, debata o pražské dopravě
12:00 odjezd z Kampy
13:00 návrat do parku Družba

Více informací

Sobota 22. září: Velká podzimní cyklojízda

Tradiční velká cyklojízda centrem Prahy nabízí mimořádný zážitek z volného pohybu ulicemi ve společnosti nejrůznějších typů lidí na nejrozmanitějších bezmotorových dopravních prostředcích. Trasa je nenáročná, zvládnou ji i méně fyzicky zdatní lidé a děti. Nejde o sportovní výkon, ale společenskou událost propagující šetrnou a zdravou dopravu ve městech.

Kdy: sobota 22. září, 10 hodin
Kde: pěší zóna v dolní části Václavského náměstí
Více informací


Sobota 22. září: pouliční festival Zažít město jinak 2012

Pouliční festival sousedských slavností „Zažít město jinak“ se letos koná již posedmé. Od 10 do 22 hodin budou ve dvaceti čtvrtích Prahy probíhat besedy, výstavy, divadelní představení, sportovní akce, trhy originálních výrobků, koncerty a pestrý program pro děti. Do festivalu se zapojí četné restaurace a kavárny, které vytvoří na ulicích posezení. Hlavní informační stan festivalu a zónu iniciativy Auto*Mat najdou lidé v dolní části Václavského náměstí.

Kdy: sobota 22. září od 10 do 22 hodin.
Kde: 30 ulic ve 20 pražských čtvrtích
Program festivalových zón: href=“http://zazitmestojinak.cz“>www.zazitmestojinak.cz

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/09/v-tydnu-mobility-ceka-prazany-zklidneny-karlin-cyklojizdy-a-sousedske-slavnosti/