ZOO Lanáček Olomouc

První lanové centrum pro děti v České republice bylo otevřeno 15. července 2008 a nese název Lanáček. Atrakce se nachází v areálu ZOO Olomouc. Je určena dětem ve věkové skupině od 3 do 12 let. Jedná se o soustavu nabízející 11 netradičních lanových překážek, které jsou spojené do jedné dráhy. Jednotlivé překážky jsou odděleny „domečkem“, který zároveň slouží jako nouzový výstup v případě, že dítě nechce dál pokračovat v lezení. Celý areál je inspirován životem zvířat, proto i překážky nesou názvy jako veverčí doupě, most pavouků či pavoučí síť. Děti se zde mohou vydovádět, proběhnout, proskákat a jejich rodiče snad i odpočinout, jelikož na jejich ratolesti dohlíží instruktoři, kteří jsou držiteli certifikátu Instruktor lanového centra. Instruktoři působící v Lanáčku prochází samotným školením, včetně kurzu poskytnutí první pomoci. Navíc bezpečnost zajišťuje konstrukce samotných překážek i sítě, jimiž jsou všechny překážky chráněny. V průběhu sezony jsou pořádány (často i ve spolupráci se ZOO) nejrůznější akce pro návštěvníky. Kapacita Lanáčku je přibližně 300 dětí.

 

Atrakci pro děti vybudovala společnost Lanové centrum Proud, která již provozuje několik lanových center pro dospělé v ČR. Cílem výstavby bylo rozšířit nabídku využití volného času pro rodiny s menšími dětmi. Lanáček byl vystavěn přibližně za 1 měsíc na části lesní plochy v areálu ZOO.  Nyní Lanové centrum Proud pracuje na tom, aby Lanáček byl certifikován i jako dětské hřiště.

Lanáček dále najdete ve Zlíně a Chomutově.

Cena vstupného:

50 Kč na osobu – vstupné do areálu platí celý den

Provozní doba:          

ŘÍJEN – BŘEZEN                  omezený provoz

DUBEN                                  víkendy a svátky – 9:30 – 17:30

KVĚTEN – SRPEN               denně – 9:00 – 18:00

ZÁŘÍ                                      víkendy a svátky – 9:30 – 16:30

Provozovatel si vyhrazuje změnu provozní doby, která může být ovlivněna povětrnostními vlivy.

Bližší informace najdete na: www.lanovecentrum.cz.

Autor: Markéta Musílková

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/06/zoo-lanacek-olomouc/

14 komentářů

Přeskočit k formuláři pro komentář

    • Ivana Gregorová (REK) on 24.3.2013 at 19:31
    • Reakce

    Lanáček je všestranné místo líbí se mi, že se zde děti mohou vyřádit ale také mají možnost se seznamovat s dalšími dětmi a být v kolektivu. Jako největší výhodu vidím to, že vše probíhá za dozoru certifikovaných odborníků. Článek je poměrně stručný,ale vystihuje všechny potřebné informace.

    • Monika Galabová, TU Liberec on 8.5.2013 at 17:45
    • Reakce

    Zřídit lanové centrum pro děti je záslužný čin, protože již od útlého věku by měly mít děti možnost pohybové aktivity. Souhlasím s Ivanou, že článek je krátký, ale výstižný. Umístění lanového centra do části zoologické zahrady považuji za přínosné pro rodiče s dětmi.

    • Pavlína Tomisová (REK) on 9.5.2013 at 09:55
    • Reakce

    Určitě je to užitečná atrakce – děti se zabaví, trochu zasportují, odtrhnou se od počítače a místo toho jsou venku na čerstvém vzduchu. Atrakcí sice není mnoho, ale myslím si, že pokud bude velký zájem, tak se časem ještě rozrostou. Skutečně zajímavé je to, že na děti dohlíží vyškolení instruktoři, takže rodiče se nemusí o své děti bát a mohou v klidu odpočívat. Vstupné 50 Kč na celý den je, podle mého názoru, tak akorát.

    • Josef Šikola on 20.5.2013 at 21:14
    • Reakce

    Příjemné zpestření návštěvy v ZOO, sám vím, že pokud jsem šel s rodiči do ZOO nebylo to jen kvůli zvířatům, ale hlavně kvůli atrakcím uvnitř zahrady a tohle by bylo obří lákadlo. Bezpečnost zajišťují instruktoři, cena příjemná tak proč takovéhle projekty nerozšířit i jinam?

    • Jan Choc on 20.5.2013 at 21:40
    • Reakce

    Ze svých dětských zkušeností vím, že zvířata děti časem omrzí a zevšední. Proto mi přijde zřízení Lanáčku jako výborný nápad, který ocení určitě děti, rodiče i vedení zoo. Dle mého názoru by bylo skvělé na dráhu přidat i nějaké zajímavosti o zvířatech, aby se děti i něco dozvěděli.

    • Michaela Nosková on 29.5.2013 at 16:13
    • Reakce

    Velmi se mi líbí nápad lanového centra pro děti. Rozvíjí tím jejich motoriku a zvykají si na pohyb. Tady v Olomouci jsou navíc obklopeni životem zvířat, což je také velmi inspirující, protože dítě se učí při hře, což je vlastně ten nejlepší způsob učení. Líbí se mi, že lanové centrum mají na starosti certifikovaní instruktoři. A myslím si, že i 50 Kč na osobu je přijatelná cena, když vstup platí po celý den.

    • Simona Matoušová (REK) on 2.6.2013 at 22:28
    • Reakce

    Moc dobrý nápad udělat lanové centrum přímo v ZOO. Děti se budou těšit nejen na opičky, lvíčky, atd, ale i na lanovou dráhu, kterou mají děti velmi rádi. Rodiče si trošku odpočinou a děti si užijou spoustu zábavy a ještě dostávají potřebného pohybu. Bezpečnost, kterou zajišťují instruktoři je na jedničku! Velmi se mi tento článek líbí.

    • Adéla Šírová (REK) on 2.6.2013 at 22:32
    • Reakce

    Výborný nápad zasadit takovouto atrakci do Zoologické zahrady. Pro děti je to změna, kterou rádi přivítají a pro rodiče chvilka oddechu. Zoologickou zahradu v Olomouci Na Svatém kopečku mohu všem doporučit.

    • Martin Šťastný (REK) on 3.6.2013 at 02:26
    • Reakce

    Toto lanové centrum pro děti od 3 do 12 let se mi velice líbí. Určitě si tam děti užijí hodně zábavy a legrace a navíc se provětrají na čerstvém vzduchu. Velkou výhodou je, že rodiče si mohou odpočinout, protože na děti dohlížejí instruktoři lanového centra, kteří prošli školením a mají certifikát. Za další plus považuji vysokou kapacitu přibližně 300 dětí a velký důraz kladený na bezpečnost. Všude jsou umístěny ochranné sítě a záchranné body, kdyby děti už nechtěli pokračovat. Navíc je lanové centrum umístěno v areálu ZOO, takže si s dětmi můžete udělat pěkný den.

    • Petr Chvojka on 3.6.2013 at 15:52
    • Reakce

    Výborně zvolené místo pro postavení centra. Lanový park je pro děti jedno z nejlepších sportovních „vyblbnutí“. Sám jsem absolvoval nedávno kurz instruktora lanových překážek a hrozně mi to bavilo. Prohlédl jsem si i stránky Lanáčka a mají to výborně propracované, jak jednotlivé překážky, tak domečky, výběr místa i profesionální přístup. Držím Lanáčkovi palce do budoucnosti.

    • Milan Tichý (REK) on 3.6.2013 at 18:25
    • Reakce

    Skvělý nápad udělat lanové centrum pro děti právě v ZOO. Výborně se to dá spojit například s rodinným celodenním výletem, děti se podívají na spoustu zvířat, poté se mohou vyřádit v lanovém centru a rodiče si mohou odpočinout u osvěžujícího nápoje. Já sám jsem měl minulý víkend možnost se zúčastnit kurzu Instruktora nízkých lanových překážek, který zprostředkovávala Katedra tělesné výchovy na Technické univerzitě v Liberci. Byl jsem příjemně překvapen a kurz si náležitě užil i přes nepřízeň počasí. Pokud bych měl v budoucnosti možnost se orientovat tímto směrem, určitě je to pro mě jedna z možných cest, kudy se ubírat. Dá se u toho zažít spousta zábavy.

    • Barbora Procházková REK on 4.6.2013 at 21:06
    • Reakce

    Skvělý případ jak spojit pohybovou aktivitu se vzděláváním. Dítě si může rozšířit obzory ze světa zvířat a poté se pěkně vyřádit v lanovém centru. Také jsem absolvovala instruktora nízkých lanových překážek a vím, že tohle nemůže nikdy omrzet. Pokud bych mohla, rozhodně bych doporučila každé rodině absolvovat rodinný výlet ať už do Olomouce, Zlína, nebo Chomutova. Snad bude Lánaček spolupracovat i s dalšímy městy, kde je ZOO. Jsou rozhodně přínosem.

    • Romana Barešová on 6.6.2013 at 00:50
    • Reakce

    Článek se mi líbí, je krátký a dozvím se v něm všechny základní informace, které potřebuji vědět. Na článku se mi líbí nápad rozšíření nabídky využití volného času pro rodiny s malými dětmi. Takovýchto kvalitních atrakcí, areálů či středisek je čím dál tím méně.

    • Jakub Boháč on 15.6.2016 at 18:04
    • Reakce

    Lanáček je opravdu povedený nápad, který sice není ojedinělý (byli jsme v dětské lanáčku také v Jihlavě), ale rozhodně je příjemným zpestřením návštěvy. Děti se totiž většinou po čase potřebují někde vyřádit a myslím si, že Lanáček je k tomu víc než vhodný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.