Velké Karlovice nejen pro milovníky architektury

V minulosti zásobovaly veřejné instituce nabídkou volnočasovýh aktivit a programů, které byly zaměřeny na organizovanou část obyvatel. Dnes jsou tyto centrální programy nahrazovány lokálními a regionálními organizacemi a institucemi. Zaručují programy pro různé věkové i sociální skupiny občanů.

Cílem těchto instiucí, které se zabývají uspokojováním individuálních potřeb jedince ve volném čase, nabízet služby na vysoké úrovni, které uspokojí obyvatele měst všech věkových skupin a kategorií. Proto je potřeba vytvořit fungující systém, který je schopen toto splnit. A to jedině obecní úřady a úřady s regionální působností jsou schopny včas a rychle reagovat na potřeby a požadavky občanů.

O tom, jaký způsob života, aktivní či pasivní, si rozhoduje každý občan sám. Ale stát a jeho výkonné orgány na nižších úrovních by měly nést část spoluzodpovědnosti při vytváření podmínek při tvorbě a formování životního stylu každého občana při jeho realizaci. Dnešní člověk očekává služby na vysoké úrovni, žádá si kvalitu za vysokou cenu.

Tyto orgány by si ale měly uvědomit, že je nutná spolupráce jednotlivých oddělení správy a samosprávy pro efektivní vytváření podmínek pro organizaci a řízení komunální rekreace. Především je potřeba zajistit vysokoškolsky vzdělané odborníky a managery, jsou potřebná školení, publikační činnost, plánování a rozvoj, výstavba a údržba státních, obecních zařízení pro venkovní a vnitřní aktivity. Výstavba multifunkčních zařízení, zaměření se na všechny věkové skupiny, kde ze všeho nejdůležitější je působit na děti, mládež, mladé rodiny s malými dětmi, seniory a postižené. Důležité je i zajištění financí. A následovat celosvětový trend v posunu od „organizovaného“ k „volnému“ sportu (Dohnal, 2002).

     Velmi důležitou roli v tom hraje komunální rekreace, kterou můžeme charakterizovat jako systémové řešení organizace a řízení volnočasových aktivit na úrovni obce nebo regionu.

     Ráda bych něco napsala o Velkých Karlovicích, o obci a jejím okolí a jejím kulturním a sportovním využití. Tento region jsme spolu s rodinou objevili před několika lety. Podle mého názoru je to ideální místo, kde můžete společně s rodinou strávit aktivně i pasivně volný čas v každém ročním období. Ať už jste vyznavači pěší turistiky, cykloturistiky i zimního lyžování nebo lidové architektury.

     Velké Karlovice se nacházejí v malebném údolí Vsetínské Bečvy a jsou svírány hřebeny Javorníků a Vsetínských vrchů. Zdobí je nádherné valašské dřevěné usedlosti šplhající se vysoko do okolních strání. Údolím vede železniční trať, která zde končí, avšak silnice stoupá dál k Makovskému průsmyku k hraničnímu přechodu na Slovensko. Desítky ubytovacích zařízení nabízejí v této oblasti po celý rok stylové ubytování v různých cenových relacích a spokojení hosté tady kromě nádherných přírodních scenérií ocení také mimořádně čisté ovzduší. Není tedy divu, že půvabný kout učaroval i tolika básníkům a malířům, kteří tady nacházeli a nacházejí inspiraci a mnozí i svůj trvalý domov.

Půvabné seskupení pamětihodností najdeme hned u železniční stanice ve Velkých Karlovicích. Dřevěný roubený barokní kostel Panny Marie Sněžné zhotovili místní tesaři v druhé polovině 18. století, aniž by použili jediný hřebík. Vše řešili pomocí kolíků. V sousedství kostela stojí roubená fara s chlévem a napůl zděný, napůl dřevěný Barvičův kupecký dům s mansardovou střechou a nádhernými ozdobnými dřevěnými štíty z 19. století. V objektu sídlí Karlovské muzeum, kde jsou vystaveny exponáty, které dokumentují způsob života místních lidí v minulých staletích. Můžeme zde vidět zemědělské a salašnické nářadí a nástroje, lidové  kroje, kresby, sklářské výrobky i originální betlém od Josefa Kacerleho. Kouzelné usedlosti zdobí i četná vedlejší údol, mezi nejkrásnější patří Vranča, Podťaté, Stanovnice nebo část Léskové.

Pokud patříte k milovníkům zimních radovánek a romanticky zasněžených svahů, tady najdete to pravé. Na své si přijdou běžkaři i sjezdaři. Pohraniční Javorníky jsou pro běžkaře o něco náročnější než Vsetínské vrchy, na hřebenovce je totiž čeká několik složitějších sjezdů.  Hřebenovka začíná na Makovském sedle, míří k lyžařskému areálu Kasárne a pak přes Velký a Malý Javorník  horskému hotelu Portáš a chatě Kohútka. A nebudete litovat, taková nádherná panoramata z hřebenů Javorníků snad nikde jinde neuvidíte. A to platí jak pro zimní, tak i letní období. Tady je další sjezdařský areál a možnost úniku z hřebene do údolí Vranča, odkud se dostanete do Nového Hrozenkova.

Na hřebenovku Vsetínských vrchů, která je z hlediska lyžařské zdatnosti o něco „milostivější“, se dá nastoupit na Bumbálce. Pěkná trasa vede kolem rozhledny Čarták, hotelu Súkenická s lyžařkými vleky, k chatě Třeštík a pak dál na Soláň. Tady je výborný lyžařský areál, ideální pro rodiny s dětmi. Nacházejí se zde sjezdovky, které nejsou náročné pro lyžaře začátečníky i mírně pokročilé.

    Jedna z pěkných turistických tras ze Soláně do Velkých Karlovice vede kolem jezera, které se jmenuje jednoduše Jezero. Nebo se můžete vydat jedním z 10 portášských chodníčků. Na nich můžete potkat Portáše, kteří provádějí pochůzky po horách v dobových krojích a výstrojích. Potkávají se s místními obyvateli a turisty a poskytují informace o historii „Portášů“. V dnešní době již nestráží hranici, ale jako strážci přírody ve spolupráci se Správnou chráněné krajinné oblasti Beskydy, ochraňují přírodu a krajinu, působí jako informátoři.

     Pokud se napojíte na vyznačené cykloturistické trasy v okolí Velkých Karlovic, ty vás zavedou do typicky valašské krajiny s loukami, vzrostlými lesy a s roztroušenými valašskými chalupami. Můžete obdivovat chráněný jedlobukový prales Razula, v němž se nacházejí až 200 let staré buky a jedle, nebo lze navštívit přírodní jezero v údolí Jezerné.

Je škoda, že ještě některé části cykloturistických tras vedou po silnicích, ale už je to pouze otázka času, kdy budou Velké Karlovice propojeny mezi jednotlivými obcemi cyklistickým trasami, které povedou až do Vsetína.

Pokud jste unavení po celedonním výletu, můžete odpočívat u vodní nádrže Karolinka a nebo si nově užívat valašského moře, které se nachází v hotelu Horal.

Tento region nabízí spoustu možností, jak strávit aktivně volný čas. Je zde nabídka různých aktivit, které uspokojí potřeby různých věkových skupin a mnoha zálib. Můžete si vyzkoušet golf, zahrát squash, užívat adrenalinu u lanových aktivit a po namáhavém dni se zregenerovat v několika wellness centrech.  

Autor: Gabriela Rašková

Zdroje:

Dohnal, T. (2002). Koncepce a metodika systému komunální rekreace na úrovni obce. Olomouc: 1. vydání

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/05/velke-karlovice-i-pro-milovniky-zimnich-a-letnich-sportu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.