Reportáž: Ohlasy Velké jarní cyklojízdy 2011 ve fotografiích, na videu a v médiích


Kola všech barev a velikostí, s přehazovačkou i bez ní, cyklosauna, skupinka pouličních umělců z iniciativy BuskerVille, policisté na kolech, fotografové, zahraniční filmaři, účastníci soutěže Do práce na kole a především tisíce lidí, kteří si přijeli užít svátek městské cyklistiky a života ve městě, ti všichni zaplnili odpoledne 28. dubna tradiční místo setkávání – náměstí Jiřího z Poděbrad. Bouřkové mraky se centru města naštěstí vyhnuly a do barevného pelotonu Velké jarní cyklojízdy se tak přidalo rekordní množství lidí na kolech, na koloběžkách a dalších příznivců svobodného pohybu.



(Průběžně doplňujeme. Posílejte fotografie, videa, postřehy na anna.strejcova@auto-mat.cz)

Již na náměstí Jiřího z Poděbrad bylo zřejmé, že letošní cyklojízda bude opravdu velká. Ulicemi Prahy provedla na tisíce účastníků, mnohem více, než se čekalo. Lidé se připojovali i během jízdy po zajímavé třináctikilometrové trase, která nabízela nové pohledy na ulice bez aut.

V davu prosvítaly firemní dresy účastníků kampaně Do práce na kole. Přijeli oslavit start soutěže o co největší počet kilometrů najetých do práce na svém bicyklu. Na poslední chvíli se mohly ten den zaregistrovat pražské firmy a organizace, jejichž konečný počet vyskočil až ke dvěma stovkám.

Manažerka kampaně Iva Nevečeřalová byla ze zájmu o soutěž příjemně překvapená. „Jsem ráda, že jezdit po Praze na kole je lákavé pro tolik lidí bez rozdílu profese a že kampaň má takový úspěch. Potvrzuje se tím fakt, že kolo je pro mnoho lidí reálná a prospěšná alternativa k automobilové dopravě. I díky těmto soutěžícím získává Praha naději, že se zařadí po bok vyspělých evropských metropolí jako je například Vídeň.“

Z Jiřího z Poděbrad vyrazil peloton velmi pomalu po Slezské ulici okolo náměstí Míru, projel po Sokolské ulici až na Nuselský most, kde se had stočil směrem doprava a pokračoval do Budějovické ulice. Příjemný sjezd Jeremenkovou ulicí vystřídala rovinka po vltavském nábřeží a poté se ladnou smyčkou cyklisté dostali na Barrandovský most.

Odtud už nebylo daleko do Meet Factory, kde na všechny čekal večerní program. Pomalu dojíždějící peloton se od klubu zdál nekonečný, ovšem Meet Factory a její okolí i tak dokázaly přivítat velké množství účastníků cyklojízdy.

Nepřestalo se jezdit ani uvintř Meet Factory, kde probíhala časovka na kolech fixed gear neboli „furtošlapech“. Příjemný večer pokračoval v režii kapely DVA a DJů Stevie Weenieho a Hello Siberia. Akusticky se hrálo také před klubem za doprovodu projíždějících vlaků. Na afterparty se objevily známé osobnosti, například herec Kryštof Hádek, výtvarník David Černý, hudebník Jan Macháček, spisovatelka Petra Hůlová, herečka Kristýna Liška Boková nebo muzikant David Koller.

Končilo se až po půlnoci a lidé se pomalu vytráceli na kolech domů, aby další den mohli vyjet znovu – třeba už soutěžně do svého zaměstnání.

Ohlasy v médiích

Český rozhlas : Náměstí Jiřího z Poděbrad by se v podvečer klidně mohlo přejmenovat na náměstí cyklistů. Sešlo se jich odhadem na dva tisíce, aby vyrazili na velkou jarní cyklojízdu. Peloton cyklistů byl opravdu pestrý. Zúčastnili se ho rodiny s dětmi, ale nohu na pedálu měli i senioři nebo recesisté. K těm logicky patřila i kuriózní vozítka.

Vitalia.cz : Dnes v podvečer budou ulice centra patřit lidem na kolech. Pořadatelé chtějí dokázat, že i v Praze lze často vyměnit auto za bicykl, stačí jen chtít a něco pro to udělat.

Hybrid.cz : Na náměstí se sešla kola všech druhů, značek i provedení. Objevily se skládačky, krásná stará „vintage“ kola, hipsterské fixed-gear singlespeedy, elektrické skládačky a mnohá další klasická i elektrická kola . Nechyběla ani lehokola, koloběžky nebo longboardy.

MF Dnes : Lidé všech věkových kategorií včera sedli na svá kola a vydali se do ulic Prahy. Z náměstí Jiřího z Poděbrad vyjely krátce po 18.30 asi dvě tisícovky cyklistů přes magistrálu, Nuselský a Barrandovský most na Smíchov. V klubu MeetFactory akci zakončil pestrý večerní program a vystoupení skupiny Dva.

Reflex.cz : Několik set pražských cyklistů se ve čtvrtek k večeru sešlo k jarní cyklojízdě, která předvedla, že ulice tu nejsou jen od toho, aby sloužily jako koridory na cestě od kantýny do práce, ale že tu jsou také od toho, aby se na nich lidé setkávali, žili na nich, líbilo se jim tam. Stačí málo – a z Prahy se může stát příjemné místo k životu. Je to jenom na lidech.

Denik.cz : Mnohem rychlejší to bývá hromadnou dopravou, ale také na kole. Aby právě kola používalo v běžném životě stále více lidí, zahájila naplno iniciativa Auto*Mat projekt Do práce na kole. Do soutěže se přihlásilo více než sto padesát pražských firem, institucí a organizací, tedy přes tisíc soutěžících. Od včerejšího dne jezdí do a z práce na kole a snaží se tak najet co největší počet kilometrů.

Pražský deník: Pět tisíc lidí se zúčastnilo v Praze tradiční Velké jarní cyklojízdy, která se konala ve čtvrtek večer. V příjemném počasí projel pestrý peloton centrum Prahy a přes magistrálu, Pankrác a Barrandovský most dojel do klubu MeetFactory, kde se konal koncert akusticko-elektrické kapely DVA.

Fotografie

Za fotografie v tomto článku děkujeme Anně Šolcové, Boženě Tiché, Martinovi Podholovi, Jitce Vrtalové, Tomáši Cachovi, Anně Strejcové, Janu Vidličkovi, Radomíru Vyhlasovi a dalším.

Co dál?

Po skončení cyklojízdy nám stále chodí děkovné e-maily a pochvaly za skvělou organizaci. Jsme rádi, že se vám cyklojízda líbila a že třeba přijdete i na tu další. Abychom ji ale mohli zorganizovat, potřebujeme nutně vaši pomoc. Grantové zdroje nám pokrývají pouze část aktivit, Auto*Mat nemůže existovat bez příspěvků individuálních dárců. Přejete-li si, aby se za vás i nadále pral o lepší podobu našeho města, je potřeba, abyste nás podpořili členstvím v Klubu přátel Auto*Matu. Děkujeme!

Tradiční malé cyklojízdy se jezdí každý třetí čtvrtek v měsíci od 18:00 z náměstí Jiřího z Poděbrad. Příště se jede 19.5. na zahájení festivalu Street for Art. Více informací tradičně na www.cyklojizdy.cz a tamějším Foru Cyklojezdci.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/05/reportaz-ohlasy-velke-jarni-cyklojizdy-2011-ve-fotografiich-na-videu-a-v-mediich/