Volný čas v Náměšti na Hané

Náměšť na Hané leží asi 15 kilometrů od Olomouce. Je to město plné historických památek, jemuž vévodí zámek ve stylu ranně klasicistního baroka. Městečko  je také známé každoročním folkovým festivalem Zahrada.

 

Ke trávení volného času poslouží Dům aktivního odpočinku Svatojánská zahrada, kde návštěvníci mohou posilovat na moderních strojích, zajít do Finské nebo Turecké sauny, na masáž, do páry nebo jen tak na internet. Ve venkovním areálu můžou navštívit laserovou střelnici nebo si zahrát stolní tenis.

Komu nevyhovuje posilování, může se přihlásit do Sokola Náměště na Hané. Ten čítá přes 200 členů a má sportovní oddíly – tenis a volejbal. Dále je možno si v sokolovně zahrát basketbal nebo florbal, je také možno se zúčastnit jógy nebo si zacvičit gymnastiku a každé pondělí se koná cvičení pro ženy každého věku. Tyto aktivity probíhají v místní sokolovně a v létě jsou k dispozici volejbalové a tenisové kurty.

Samozřejmě zde nechybí fotbalový klub SK Náměšť na Hané. Soutěž v kopané si můžou zahrát chlapci od předškolního věku až po muže. K dispozici mají travnaté hřiště a ovál, kde trénují fyzickou kondici nejen fotbalisté.

Pro milovníky koní je v nedalekých Loučanech jezdecký areál JO Pegas Loučany, jehož plocha je přes dva hektary a nabízí ustájení, výcvik koní i jezdců atd.

Protože Náměšť je místo údolí a vrchovin, vznikl zde klub Cyklo Náměšť na Hané, který organizuje různé výjezdy po okolních vesnicích. Asi nejoblíbenější a nejznámější je naučná stezka přírodního parku Velkého Kosíře, která se dá zdolat na kole i pěšky. Je se svými 442 m n.m. nejvyšším vrcholem Hané. Stezka vede z Čelechovic po asfaltové cestě do Čech pod Kosířem po kamenité a zpět hlinitou pěšinou „Hraběší cestou“. Na úpatí Malého Kosíře se můžeme vydat do Slatinic, kde leží lázně a do Drahanovic na Černou věž. Další cyklostezka (i turistická trasa) vede podél údolí řeky Šumice před Terezské údolí do Laškova. Přírodním parkem je také vedena naučná stezka, která začíná v Náměšti u obchodu a končí u zámku v Laškově, měří 6 kilometrů a má deset zastavení.

Na kole se můžete vydat i z Pěnčína do Ludéřova, přes Náměšť na Hané, Mladečské jeskyně, Nové Zámky, Nový dvůr u Červenky – tam vede trasa po stopách Keltů a zavede vás na zámek v Náměšti a nakonec vede do Nových Zámků. Cestou se můžete podívat do  Kladečských jeskyní., které stojí za shlédnutí.

Pro zdatnější je cyklostezka z Olomouce přes Náměšť, Javoříčské jeskyně a hrad Bouzov.

Autor: Michaela Voskárová

Zdroje:

www.namestnahane.cz

www.lutin.cz

http://namest-na-hane.unas.cz/home.htm

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/volny-cas-v-namesti-na-hane/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.