In-line stezky Praha

V dnešní době se stává in-line bruslení stále populárnější možností, jak trávit volný čas. Největší podíl na tom mají neustále se rozrůstající bruslařské stezky. Málokdo by řekl, že v našem hlavním městě Praha jich najdeme tolik. Praha už není pouze kulturním městem, ale i městem, které nabízí bezpočet sportovišť, in-line stezek nevyjímaje. Takovým počtem bruslařských tratí, jaký má Praha, se může pochlubit jen málokteré město v ČR. Možností, kam vyrazit v případě pěkného počasí je spousta. Každý si určitě vybere to pravé pro sebe. Pojďme si tedy představit pár stezek, které se můžou stát dobrou inspirací pro vyplnění vašeho volného času.

Stezka, která začíná pod Vyšehradem a končí na Zbraslavi, patří mezi nejoblíbenější pražské tratě a měří 11,2 km. Je to cyklostezka s kvalitním asfaltem a její velkou výhodou je určitě dostupnost (možnost využití MHD) a také délka trasy. Tato stezka má malé minus v tom, že se musí jet stejnou cestou tam i zpátky, jako kompenzaci však nabízí spoustu občerstvovacích možností podél celé trasy.

Běchovická trasa měří 333m, má tvar oválu a nachází se ve sportovním areálu. Ačkoliv pro někoho může být délka poněkud krátká, rozhodně to dráha vynahradí svou šířkou, která v některých místech dosahuje až 12m. Dráha je ideální pro speedskating(tzv. rychlostní bruslení), protože obrubníky kolem trati jsou zapuštěné a asfalt je velmi hladký. Velkou výhodou je, že součástí areálu jsou i tenisové kurty a fotbalové hřiště s umělou trávou. Areál nabízí i skvělé zázemí co se týče občerstvení, šaten a toalet. U této trasy může být malou nevýhodou pouze její délka, jinak vše ostatní se zdá být přímo ideální.

Tato cyklostezka se nachází na Letné a nabízí 4 km cest s krásným asfaltem. 2,5 km je okruh a zbytek je síť různých cest. Jako plus se u této trasy nabízí fakt, že má perfektní dosažitelnost MHD, parkovací místa, malé kopce pro začátečníky, toalety i občerstvení. Nevýhoda této oblasti jsou pobíhající psy, spousta schodů a také velké množství lidí.

Síť cest, kterou nabízí pražská Stromovka, je velice příjemná díky tomu že se nachází v parku a všechny cesty dohromady měří 8km. Za nevýhodu lze považovat kvalita povrchu, která rozhodně není ideální. A také fakt, že jelikož se jedná o park, najdeme zde spoustu volně pobíhajících psů, maminek s kočárky, cyklistů atd.

Od parkoviště pražské ZOO, kolem Trojského kanálu, až k tenisovým kurtům u mostu Barikádníků vede tato silnice, která měří 2 km. Mezi velké výhody patří bezesporu doprava (využití MHD), téměř rovná trasa s dokonalým povrchem a také odpočinková místa s výhledem na slalomový kanál i tenisové kurty. Za jedinou nevýhodu lze považovat občasný automobilový provoz.

Záměrně jsem vybrala popis takových tras, které se liší tvarem i délkou, aby se každý mohl nechat alespoň částečně inspirovat. Rozhodně to však nejsou všechny stezky, které Praha nabízí, mezi další patří např. Strašnice/Malešice, Dolní Počernice/Dolní Měcholupy/Štěrboholy, Hlavní nádraží-Libeň.

Autor: Nicole Hoftychová

Použité zdroje:

1/ http://www.inline-online.cz

2/ http://www.inlinesports.cz

3/ Blaha,M., Krupková L., Mikuláš R., Mišičková L.: Na in-linech křížem krážem po Česku.                                               

    Nakladatelství Fragment, 2009

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/in-line-stezky-praha/

1 komentář

    • Zuzana Hlavatá on 3.4.2013 at 21:56
    • Reakce

    Článek mě zaujal hned v úvodu, když jsem se dozvěděla, že v Praze je mnoho in-line stezek, to jsem popravdě vůbec nečekala. Další překvapení pro mě byla hned první in-line stezka se svojí délkou 11,2 km, což je na obvyklé poměry pěkný úspěch a mile mě to překvapilo. Akorát bych si přála, aby bylo více pěkných in-line tras i v okolí Liberce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.