Power plate

 Tento článek vznikl na základě mého přístupu k budoucí profesi „osobního trenéra“, kterou budu vykonávat od února 2011 v Prostějově. Hodlám se věnovat ženám, které se rozhodnou dělat něco pro sebe, své zdraví a aby se cítily fit.

Jistě to každá známe, když si stoupneme jednoho dne před zrcadlo a zjistíme, že se nám změnilo tělo, že pevnost, není jako když nám bylo 20 let a o celulitidě ani nemluvím…..no a zkrátka ono se to stalo z ničeho nic. Do této doby dobrý, ale najednou se objevil tuk …..z ničeho nic, chápete z ničeho nic!!!

Omyl! K tomuto procesu nedošlo z ničeho nic, ale z důvodů, že se málo hýbeme a špatně se stravujeme. Spousta žen má sedavé zaměstnání. Do obchodu na nákup jezdí jak jinak než autem, košík s taškami, si přiveze až k vozu a pak přijde domů, začne vařit, a po večeři si sedne k televizi. No a za celý den je tak unavená, že na cvičení ji nezbývá ani síla a ani chuť.

Představa, že by se měla jít „mordovat“ do posilovny, nebo do „hopsa kroužku“ aerobicu, je nepředstavitelná. Dobrá zpráva je, že na tyto ženy a dívky mysleli výrobci Power Plate. 

Co to je Power plate? Tento stroj představuje dokonalé uplatnění moderních technologií v oblasti kondičního cvičení, profesionálního sportu a rehabilitace. Stroj funguje na principu přenášení trojrozměrných vibrací do svalů, které přirozeně aktivují reflexivní svalové kontrakce. Tato technika cvičení patří v součastnosti k nejžhavějším trendům na poli fitness. Je nenáročná a umožňuje komukoliv bez ohledu na věk či stupeň kondice vykonávat rychlý a efektivní trénink bez námahy kloubů a jiných částí těla.

Power Plate nabízí novou možnost zvýšení fyzické síly a pružnosti těla. Svou technologií se přizpůsobil současnému životnímu stylu, kdy většina z nás trpí nedostatkem času, což se projevuje především na našem zdravotním stavu a kondici. Nabízí uživatelů, velmi efektivní metodu cvičení, díky níž lze rychleji a snadněji získat vysněnou fyzickou formu a vitalitu.

Výsledné efekty trojrozměrné vibrační technologie Power Plate byly mnohokrát potvrzeny vědeckým výzkumem. Tým nezávislých vědeckých pracovníků atréninkoví specialisté neustále prohlubují své poznatky o příznivých zdravotních účincích vibračního působení na lidské tělo. Na základě dlouholetých studií byl Power Plate ařazen v roce 2009 Evropskou unií mezi zdravotnivká zařízení IIb třídy. Díky prokázaným výsledkům, kterých lze tímto strojem dosáhnout, se stal stále častěji pořizovaným sportovním vybavením, jak pro profesionální trénink, tak pro kažkodenní použití ve firness, lázních, domácnostech atd..

Stoj je vynikající alernativou pro ty, kdo mají rádi aktivní životní styl, ale nemají dostatek času pro dlouhý trénink třikrát nebo víckrát týdně. Power Plate nabízí nejen cvičení a rehabilitaci, ale možnost masáže celého těla i možnost relaxace. Používání stroje zlepšuje krevní oběh a okysličování krve, což vede ke snižování hladiny toxinů v těle a tím ke snižování projevů celulitidy. 

Pravidelné cvičení je přínosné v každém věku. Pohybová aktivita působí příznivě na celé tělo, posiluje svaly, vytváří kostní hmotu a udržuje její hustotu, chrání klouby, zlepšuje držení těla, zvyšuje pohyblivost a pružnost. Cvičení je základní pojistkou zdravého ducha i těla a spokojeného života. Svalům, kostem a kloubům prospívá pravidelné cvičení, které posiluje jejich pevnost a pružnost. Různé druhy cviků mají různé účinky – některé zvětšují sílu a pružnost svalů, jiné prospívají kardiovaskulárnímu systému.

Co to je sval?

Je to pružná tkáň, která umožňuje pohyb těla. V těle jich máme 600, jsou většinou v párech. Z celkové váhy těla je to přibližně 40%. V globálu rozdělujeme svaly na dvě skupiny. První skupina jsou svaly fázické – tyto svaly velmi rychle ochabují, snadno se unaví a nejsou vytrvalé. Pomalu regenerují a jsou slabší. Patří sem: ohýbači krku, mezilopatkové svaly, břišní svaly, hýžďové, svaly na přední a boční straně bérce.  Tyto svaly musíme především posilovat.

Druhou skupinu tvoří svaly posturální – tak zvaně zkracovači. Jsou velmi vytrvalé, jsou silnější a rychleji regenerují. Většinou se dělá chyba, že lidé mají pocit, že se musí neustále protahovat, což vlastně tak úplně není. První kde se musí začít je posílit svaly fázické a poté protáhnout svaly posturální. Pokud jsou tyto svaly v souhře, nedochází k vadnému držení těla. Avšak u většiny lidí, kteří necvičí, tato souhra chybí a dochází k svalové dysbalanci.

Proč cičit na stroji Power Plate?

Jedním z největších zdravotních problémů je pro obézní osoby tuk v břišní oblasi. Bolesti v zádech například poměrně často bývají způsobeny nevyvážeností zádových a břišních svalů. Přidání Power Plate tréninku k dietě může pomoci dosáhnout dlouhodobého snížení tělesné hmotnosti a může snížit tukové buňky u obézních osob více než aerobní cvičení.

Výzkumy provedené na univerzitách po celém světě prokázaly, že cvičení na Power Plate podporuje svalovou sílu, výbušnou sílu a odrazové schopnosti.

Cvičení na vibračním stroji pomáhá redukovat celulitidu. Trénink na stroji silně stimuluje sensorické i motorické cesty, vibrace na stroji aktivují smyslová nervová zakončení v těle.. Díky tréninku se zlepší držení těla, i jeho koordinace.

Stupeň zátěže ovlivňuje přeměnu a kvalitu kosti. Je všeobecně známo , že pohyb pozitivně ovlivňuje proces proměny kostí. Kosti reagují lépe na dynamická než na statická cvičení. Aby nedocházelo k řídnutí kostí, je třeba naši oporovou soustavu mechanicky zatěžovat. Mechanické zatěžování je podstatné pro stimulaci obnovy minerálů. Vibrace celého těla významně podporuje příjem kyslíku při sportu a odpočinku. Tato informace nabízí možnost aplikace akceleračního tréninku při kondičím posilování.

Vědec Nazarov, první, který se extenzivně zabýval experimenty s vibrací celého těla, jakožto tréninkovou metodou, se zabýval především vlivy na flexibilitu. Vyzkoumal, že protahovací cviky s vibracemi mají za následek větší zlepšení flexibility než protahovací cvičení bez vibrace.

Power Plate je velice vhodný pro osoby s různými pohybovými disfunkcemi, a to díky nenáročnosti cvičení a především díky vibracím, které způsobují nadměrné prokrvení celého organismu.

Díky vibracím dochází k prokrvení i těch svalových partií, které klient není schopný zaktivovat. Cvičení těchto klientů navozuje pocit, který zdraví lidé zažívají po pohybové aktivitě.

Na stroji se cvičí přibližně 30 minut, tento stroj je vhodný jak pro ženy, které se již cvičení věnují tak  pro fitness začátečníky. Můj přístup bude zcela individuální, dle toho také zvolím prostředky na případnou obtížnost tréninku. Vhodné pomůcky, pro cvičení na Power Plate (nejen pro  zvýšení zátěže) jsou například gymnastický míč – fit ball, over ball, činky – jednoručky nebo step bedýnka.

Mé vlastní zkušenosti s touto vybrační plošinou, jsou více jak kladné. Cvičení na Power Plate doporučuji nejen jako doplňkové cvičení. Mně osobně se zlepšilo držení těla, koordinace, když prudce stoupnu, již se mi nemotá hlava jako dříve. Dále neotékají mi tolik dolní končetiny, když déle chodím.  Zpevnilo se mi celkově tělo, a opravdu se mi zlepšila celulitida! Power Plate vnímám jako novodobý výborný prostředek, pro zlepšení fyzické kondice zábavnou formou.

Power plate již brzy v Prostějově ve studiu IN! (Vrahovická 41b, areál Agrostroje, Prostějov)

Autor: Barbora Skácelová

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/12/power-plate/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.