Vyšla Zelená mapa Prahy. Poradí, jak se vyhnout rušným ulicím a kde trávit čas

PRAHA – Jak se dostat s kočárkem z Malé Strany na Letnou? Kde vaří vegetariánské obědy? Jak si vybrat nekuřácké kavárny? Kde nakoupit čerstvou zeleninu přímo od farmářů? Odpověď na tyto a řadu dalších otázek nabízí první Zelená mapa Prahy. Představuje zcela nový pohled na město. Nejde o mapu dopravní, ale plán příjemných tras pro chodce, rodiče s dětmi, seniory a cyklisty, odpovědných obchodů a míst pro trávení volného času. Mapu dnes vydala iniciativa Auto*Mat a bude k dispozici zdarma. První zájemci ji získají v sobotu na pouliční slavnosti Zažít město jinak.


„Praha trpí automobilovou dopravou a řada ulic je vysloveně nepříjemná k procházení. Rodiče s malými dětmi denně zápolí s bariérami na ulicích i v budovách, restaurace bývají zakouřené. Obyvatelům města chceme dát tipy, kudy a také kam chodit,“ vysvětluje motivy ke vzniku mapy Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat.

„Zelená mapa ukazuje jinou tvář Prahy. Město přátelské k dětem, seniorům a cyklistům. Doporučuje cesty přes parky, zelené koridory a pasáže, doporučuje komunitní a mateřská centra, památky a sídla neziskových organizací, obchody a podniky šetrné k životnímu prostředí. Lidé v nich získají informace, dostanou výrobky se značkou Fair Trade nebo zdravé jídlo. Ukazuje také zajímavá kulturní a sportovní zařízení,“ doplňuje za tým autorů mapy Vratislav Filler.

Mapa zahrnuje zhruba 600 různých tipů. Na jejím vzniku pracoval několik měsíců tým dvaceti dobrovolníků. Auto*Mat bude mapu šířit zdarma prostřednictvím sítě provozoven, které mají v mapě svou značku. První výtisky mapy bude iniciativa za přívětivější město rozdávat v sobotu na pouliční slavnosti Zažít město jinak na Vinohradech. Vydáno bylo 40 tisíc kusů.

„Obyvatelé řady měst světa používají zelené mapy už dlouhé roky. Souvisí to se změnou hodnot společnosti a posunem od konzumu ke kvalitě. V chaosu měst jsou zelené koridory i přívětivé podniky jak kapky v moři a není snadné je najít. Zelená mapa je návodem k tomu, jak si město opravu užít. Je skvělé, že se dočkala i Praha,“ řekl Dan Mourek z Nadace Partnerství, jež umožnila spolu s ministerstvem životního prostředí vydání mapy. Podle něj podpoří zelenou ekonomiku a turistický ruch. „Mapa navede turisty do kvalitních míst mimo přetížené centrum,“ dodal Mourek.

Metodiku mapování zastřešuje celosvětová síť Green Map se sídlem v New Yorku. Podle Daniela Mourka se o vydání české mutace mapy uvažovalo už deset let, ale dosud se k tomuto počinu nenašly peníze ani dostatek lidí schopných mapu sestavit.

Auto*Mat dnes vydanou mapu pokřtil vínem z Vinice svaté Kláry u Botanické zahrady v Troji, která je jedním z partnerů projektu. „Trojská kotlina, v níž se nachází Botanická zahrada hlavního města Prahy, patří k oblastem s velkým rekreačním potenciálem. Jsme rádi, že jsme mohli participovat na vzniku této jedinečné mapy. Velice se těšíme, až ji budeme moci dát k dispozici našim návštěvníkům skleníku Fata Morgana“, řekl ředitel botanické zahrady Oldřich Vacek.

Také starosta městské části Troja Tomáš Drdácký mapu vítá jako dobrý nápad. „Zelená mapa Prahy nabízí atraktivní cesty a ohniska nové vybavenosti pro obyvatele i návštěvníky Prahy. Konkrétně v Troji ukazuje vedle areálů Zoo, Botanické zahrady a Trojského zámku trasy, místa a zázemí neorganizovaných volnočasových aktivit. Mapa je výzvou pro městské části i vedení města k podpoře dalších alternativních podniků a propojování přívětivých veřejných prostorů. Praha – Troja podpoří vznik detailněji propracované lokální Zelené mapy Trojské kotliny,“ řekl starosta.

Podobu mapy ztvárnily výtvarnice Adéla Svobodová a Pauline Kerleroux. Na tvorbě značek jednotlivých podniků se podílel také autor grafického designu iniciativy Auto*Mat Petr Šmalec. Podle nich práce vyžadovala překreslit celou Prahu, protože z klasických map se při popisu přívětivých míst vycházet nedalo.

Zelená mapa zobrazuje širší centrum Prahy od Troje po Nusle a od Radlic po Libeň. Vychází v měřítku 1:12 000. Čtvrthodinku chůze tak na mapě představuje plocha deseti centimetrů. Auto*Mat chce ke konci roku spustit také webovou verzi Zelené mapy. Nová aktualizovaná edice by měla vyjít znovu za dva roky.

PŘÍLOHY:

1) Kolik a jakých položek obsahuje Zelená mapa Prahy

Restaurace a občerstvení:69
Kavárny a čajovny:74
Bio, fair trade a alternativní obchody:154
Divadla, alternativní a nízkoprahová kultura:43
Cyklistická doprava:21
Komunitní centra: 40
Neziskové organizace:15

V rejstříku je celkem 349 položek
(jsou tam dále vybrané zahrady, místa výrazně ovlivňující současnou podobu města, pozapomenuté nebo ohrožené památky apod.).

Město, zahrady, veřejné umění, zapomenuté památky asi 300
Doprava, výstrahy, pomocné značky asi 200

Souhrn:
téměř 150 podniků a dobrých obchodů, 100 míst alternativní kultury nebo komunit. Vybraná místa pro cyklisty a další tři stovky dobrých veřejně přístupných míst.
Celkem asi 600 různých tipů pro dobrý život v Praze.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/09/vysla-zelena-mapa-prahy-poradi-jak-se-vyhnout-rusnym-ulicim-a-kde-travit-cas/