Film Auto*Mat doplněný bonusy bude pokřtěn na Vyšehradě

V rámci festivalu Jako zázrakem proběhne ve čtvrtek 20. května křest filmu Auto*Mat na DVD. Kromě celovečerního dokumentu bude na disku 15 zajímavých bonusů v délce přes 80 minut, které se promítnou ve Starém purkrabství na Vyšehradě. Křest se uskuteční v 20:30 mezi vystoupeními kapel Vrtule 1 a Garage.



Hravě pojatý film Auto*Mat je ceněný diváky i kritikou. S nadhledem zkoumá život v centru Prahy, každodenně přeplněném automobily. Kombinuje žánr dokumentu, animace, hudebního klipu a home videa. Časosběrný princip vyprávění je rozšířen provokujícími situacemi a osobními názory režiséra. „Bydleli jsme v centru Prahy. V bytě jsme kvůli hustému provozu téměř nevětrali. Na protější křižovatce se pravidelně objevovali barevné fleky a rozbité sklo z nabouraných vozidel. Přemýšlel jsem, že bych o tom natočil film – stačilo by jen vystrčit kameru z okna. Pak mi ale došlo, že natočit jen film nestačí,“ říká ve filmu Martin Mareček. V průběhu natáčení tak současně vzniklo občanské sdružení Auto*Mat, které se zasazuje za práva chodců a cyklistů v Praze.

Celovečerní dokumentární film Martina Marečka vstoupil do kin již na podzim 2009 a od té doby procestoval svět. Viděli ho diváci například v Buenos Aires, Washingtonu, Soulu nebo japonské Jamagattě. Naposledy se v Čechách promítal v rámci festivalu Jeden svět. Lákadlem nového DVD je dosud nezveřejněný materiál, který režisér Martin Mareček během svého několikaletého natáčení zachytil a který je na DVD ve formě bonusů. Diváci se jeho prostřednictvím octnou se sociologem Janem Kellerem v dopravní zácpě a v autobazaru, vyslechnou si názor filozofa Václava Bělohradského na výzdobu Auto*Mat auta nebo budou pátrat po andělech v ulicích. DVD bude na místě křtu za zvýhodněnou cenu 199 Kč.

Bezbariérový festival Jako zázrakem začne za kostelem u Starého purkrabství na Vyšehradě ve čtvrtek ve 14:00 hodin a bude plný hudby a divadla. Dětem i dospělým zahraje Klaunka Ka, oblíbený soubor Buchty a loutky a vystoupí absolventský soubor Jedličkova ústavu s představením Cesta kolem světa. Hudbu zajistí Saša Minajev, Mário Bihári, Vrtule 1, Garage a další. Na festival se lze dostat také spolu s pravidelnou cyklojízdou, která vyráží v 18:00 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/05/film-automat-doplneny-bonusy-bude-pokrten-na-vysehrade/