Pražské komunity ožívají. Důkazem je Zažít město jinak

PRAHA – Přes 150 sdružení, skupin, institucí či organizací se zapojí do dnešní sousedské slavnosti Zažít město jinak. Ulice se otevřou lidem na 39 místech v Praze a také v Ostravě a Olomouci. Oproti loňskému roku se v Praze připojí o polovinu více lokalit, a to i v okrajových částech města. Organizátoři z iniciativy Auto*Mat za tím vidí nový městský trend: lidé touží po tom, navazovat společenské vztahy ve svém bezprostředním okolí, být společensky aktivní a také proměňovat čtvrť, ve které žijí.

Část dolního Žižkova je místo, které má podle mě veliký potenciál. Také se o něm stále mluví, ale je umrtvené podivnou nečinností. Jeden obchůdek či hospoda za druhým krachuje. Proto jsem se rozhodl tuto lokalitu rozhýbat, a to ne pouze na Tachovském náměstí, ale právě v celém dolním Žižkově,“ říká jeden z místních organizátorů Zažít město jinak na Tachovském náměstí, Michal Vronský. Ve spolupráci s místním Sokolem se zde dnes uskuteční prohlídka žižkovské sokolovny s ukázkou někdejší technologické chlouby, první elektrárny pro pouliční osvětlení ve střední Evropě. „Díky přípravám jsme se seznámili s mnoha lidmi a zaujala mě jejich pozitivní reakce,“ dodává.

Podobných aktivit budou dnes desítky na téměř čtyřiceti místech v Praze. „Je vidět, že lidé chtějí dávat místu, kde žijí, nový náboj. Nechceme žít jen v turistickém skanzenu, ale poznávat lidi kolem sebe a sdílet s nimi náš čas. Ne pro všechny platí, že o víkendu opouštějí Prahu, protože je tu nic zajímavého nečeká,“ říká Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat.

Zažít město jinak se bude poprvé konat také v Kobylisích. „Prakticky se tu nic podobného nekonalo. Jsme skupina přátel ze střední školy, kteří odtud pochází. Když jsme přemýšleli, kde program udělat, došlo nám, že Kobylisy nemají vlastní kulturní ani společenské centrum. Jedná se o klasickou tranzitní čtvrť. Nakonec se vše bude konat na parkovišti před Salesiánským divadlem pod heslem Kobyla není zebra,“ popisuje Matěj Šach z Kobylis a dodává: „Věřím, že už samotná komunikace s místními, navázaní nových kontaktů a spolupráce je přínosem do budoucna.

Do Zažít město jinak se ale zapojují i zkušené iniciativy, které mají za sebou dlouholetou práci, příkladem je sdružení Společně pro Desítku. I ty oceňují přínos sousedských slavností. „Vedení radnice začalo vnímat zapojování veřejnosti do velkých projektů jako nutnost. Jsou si vědomi, že veřejnost je důležitým aktérem při rozhodování o veřejném prostoru,“ popisuje Renata Chmelová ze zmíněného sdružení.

Organizátoři v Dejvicích, kteří mají zkušenost s pořádáním místního festivalu, plánují rozšířit svou činnost do období celého roku. „Chceme, aby naše činnost byla mezigenerační, zábavná a s trochou vzdělávacího přesahu,“ plánuje své další aktivity do budoucna Tereza Mašková z občanského sdružení Živé město.

Sdružení Auto*Mat doporučuje, aby se dnes lidé šli podívat na více míst a zjistili, kde se jaké aktivity dějí. Na pomoc si mohou vzít „cestovní pas“ po zónách Zažít město jinak od CK Kudrna. „Ve vybraných čtvrtích dostanou lidé razítka do speciálního Kudrnovského pasu. Poté budou odpovídat na otázky a za správné odpovědi se budou losovat věcné ceny a trička,“ láká na soutěž Jan Haruda z CK Kudrna.

Myšlenka Zažít město jinak se postupně šíří i do dalších českých měst. Sousedskou slavnost letos ve stejný den uspořádají také v Olomouci, kde se organizace ujímá o. s. Kolomouc, a v Ostravě, kde program připravuje multižánrové centrum Cooltour.

Projekt je realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika. Finančně také přispěla Galerie NE, CK Kudrna, šťávy UGO a Knauf Insulations.

Finanční podporu poskytla Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 6, Praha – Troja, Praha 8 a Praha 10. Probíhá pod záštitou Prahy 1, Prahy 2, Prahy 3, Prahy 7, Praha-Troja, Prahy 8, Prahy 10 a Prahy 15. Záštitu nad sousedskou slavností převzal primátor Hlavního města Prahy RNDr. Tomáš Hudeček.

Přílohy:

1) První fotografie zde: http://www.media.auto-mat.cz/Rok-2013/Za-t-m-sto-jinak-2013 (budou během dne přibývat)

2) Zažít město jinak v číslech:

587 osazených značek
150 zapojených podniků, institucí a neziskových organizací
50 návštěv odborů dopravy a TSK
40 koncertů místních skupin
39 sousedských slavností ve 12 městských částech v Praze
8 městských částí poskytlo slavnostem záštitu
8 ročník sousedské slavnosti
5 měsíců příprav
3 města: Praha, Olomouc, Ostrava

3) Co byste dnes neměli minout:

Vinohrady///Americká
11:00 – 22:00
Projít Americkou ulicí bude pro návštěvníky průlet mezi několika zeměmi, kulinářskými zážitky i kulturními zajímavostmi. Těšit se můžete například na mexickou ulici – La Calle Mexicana!

Dejvice (Mařákova ulice)
Zajímavý program čeká děti v dejvické zóně – od 11:00 do 13:00 výtvarný workshop s Adélou Skálovou a od 14:30 bude dětem předčítat herečka Simona Babčáková.

Libeň (pěší zóna Na Žertvách)
13:00 – 17:30
Bazar knih a oblečení, stolní tenis na ulici, výměna buchet, barvení kol, pocitová mapa projektu Palmovka jinak… To vše v libeňské zóně.

Vršovice///Krymská
14:00 – 16:00
Kultovní cyklozávod do vrchu Krymskou ulicí proběhne již potřetí!

Žižkov///Tachovské náměstí
15:15 – 16:15
Najdi a znič – cyklistická pouliční dílna, v jejímž rámci si bude každý moci v praxi vyzkoušet, kam až se dá rozebrat geniální stroj jménem bicykl. Úchvatné díly budou nabídnuty k rozebrání.

Karlín///Hybešova
15:30 – 18:00
Swingová tančírna na ulici pod vedením Swing Busters. Mezi 16:00 a 16:30 proběhne minilekce swingu.

Letná///Františka Křížka
18:45 – 19:30
Wariot Ideal, Funebráci – pohřební průvod jako pouliční show zakončí letenskou pouliční slavnost.

Břevnov (Bělohorská ulice, schody u Drinopolu)
17:00 – 19:00
Hodinová diskuze o břevnovských urbanistických projektech, na kterou naváže koncert břevnovské hip hopové kapely Magion.

Strašnice (park před Strašnickým divadlem)
18:30
Divadlo X10 – Philip Löhle: To Tam (Tričko s příběhem!),
předpremiérová ochutnávka z připravované inscenace doprovázená slamováním.

Vršovice///nám. Svatopluka Čecha
19:30 – 21:00
Kino na kostelních schodech – promítat se bude film Prosíme přetočte (Michel Gondry).
4) Letošní grafická koncepce sousedských slavností obsahuje motiv domovního zvonku. Webovou stránku najdete na www.zazitmestojinak.cz.

5) Podrobný program online: http://zazitmestojinak.cz/praha

6) Logo a grafické materiály najdete na www.zazitmestojinak.cz/ke-stazeni

7) Facebook Zažít město jinak: https://www.facebook.com/ZazitMestoJinak?fref=ts

8) Ostrava, www.cooltourova.cz, Soňa Frídlová, tel: 734720666, mail: sona@cooltourova.cz
Olomouc, Pavel Bednařík tel: 605844090, mail: pavel.bednarik@gmail.com

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/09/prazske-komunity-ozivaji-dukazem-je-zazit-mesto-jinak-2/