Pojďte Zažít město jinak. Ulice se otevřou už tuto sobotu

PRAHA – Čtení, workshopy pro děti i dospělé, pouliční hudba, ochutnávky exotických jídel, divadelní představení a hlavně sousedské setkávání, to čeká na návštěvníky osmého ročníku sousedské slavnosti Zažít město jinak. Tisíce Pražanů ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat promění už tuto sobotu 21. září své okolí v lepší místo pro život a ukážou, jak by ulice mohly vypadat, kdyby v nich na chvíli utichl automobilový provoz. Ulice se otevřou lidem na 35 místech v Praze a také v Ostravě a Olomouci.

Ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat oživí veřejný prostor desítky místních organizací, spolků, sdružení a jednotlivců ze všech pražských čtvrtí a letos poprvé také v Ostravě a Olomouci. Jde o jeden z největších komunitních projektů v České republice, jehož cílem je rozvíjet spolupráci na místní úrovni a kultivovat veřejný prostor. Po intenzivních pětiměsíčních přípravách místních organizátorů, Auto*Matu a úřadů si můžeme v sobotu 21. září užít výsledek společné práce. Do letošního ročníku se zapojilo 35 lokalit po celé Praze, což je o polovinu více než minulý rok.

Podle Terezy Vohryzkové z iniciativy Auto*Mat je vidět, že i lidé ve městě chtějí znát své sousedy a místo, kde žijí. „Zažít město jinak je taková nenápadná pražská revoluce ve veřejném prostoru – začínali jsme v roce 2006 s oživováním Smetanova nábřeží a všechno museli zařizovat sami. Letos se sousedské slavnosti konají na 35 místech po celé Praze a desítky lidí dávají vlastní energii do toho, aby pobavili a poznali lidi ze sousedství a aby něco ve svém okolí změnili. Stojí za tím mnohdy desítky hodin neplacené práce, ale to nadšení a množství nápadů je prostě ohromující,“ říká.

Cílem Zažít město jinak je ukázat lidem, že se mohou aktivně zapojovat do dění ve veřejném prostoru. Každý z místních organizátorů má jiný důvod, proč se do slavností zapojuje. Ať už jde o snahu zachovat park na Kavalírce, omezit parkování na Malostranském náměstí či prostě jen oživit svou čtvrť a propojit aktivní lidi, jako to chtějí na Břevnově či v Olomouci.

A co se bude v sobotu dít? Na Žižkově se můžete stát součástí animovaného klipu, který bude vznikat před kinem Aero, v Dejvicích se můžete zapojit do soutěže o nejlepší domácí chleba a ve Vršovicích se na kostelních schodech bude pouštět film. V Libni proběhne barvení kol narůžovo a ve Vršovicích se lze zapojit do kultovního závodu do kopce Krymskou ulicí. Desítky podobných aktivit se uskuteční v dalších městských částech.

Spisovatelka Petra Hůlová doporučuje užít si den v Braníku: „Kde jinde si můžete pořídit ve čtvrti svůj strom, naučit se chodit po laně nebo připravit něco na společný stánek bábovek a koláčů, jehož výtěžek půjde na branické aktivity? Těším se taky kapely, jež se budou střídat po celý den, na blešák, na Fotoateliér Periferie a na náš ministánek, kde budeme s dětmi prodávat, co spolu doma napečeme.

Na karlínské sousedské slavnosti se těší také hudebník Ivan Hlas: „Zažít město jinak je vždycky pohoda. Hlavně je úplně jiný klid, lidé se přijdou pobavit a přitom se lépe poznají. Já mám takové akce moc rád právě kvůli té sousedské atmosféře. A zvlášť v Karlíně, kde jsem sice nikdy nebydlel, ale od dětství mě okouzloval. Asi pro to mám o něm i písničky.“

Zvědavým Pražanům, kteří budou chtít během soboty cestovat mezi jednotlivými čtvrtěmi a ochutnávat z rozmanité kulturní nabídky, doporučuje iniciativa Auto*Mat soutěž s cestovní kanceláří Kudrna s názvem Cesta městem. „Ve vybraných čtvrtích dostanou lidé razítka do speciálního Kudrnovského pasu. Poté budou odpovídat na otázky a za správné odpovědi se budou losovat věcné ceny a trička,“ láká na soutěž Jan Haruda z CK Kudrna.

Nadace Vodafone podporuje slavnost Zažít město jinak již pět let. „Je skvělé pozorovat, jak se s každým ročníkem zapojuje do akce více lidí, kterým není lhostejné dění v jejich okolí. Přidávají se ti, kteří vnímají nejen svá občanská práva, ale i povinnosti, a uvědomují si i ve světě moderních technologií důležitost vazeb mezi sousedy. Jsme rádi, že můžeme prostřednictvím partnerství s Auto*Matem přispět k takové aktivizaci společnosti,“ říká ředitel Nadace Vodafone Ondřej Zapletal.

Myšlenka Zažít město jinak se postupně šíří i do dalších českých měst. Sousedskou slavnost letos ve stejný den uspořádají také v Olomouci, kde se organizace ujímá o. s. Kolomouc, a v Ostravě, kde program připravuje multižánrové centrum Cooltour.

Projekt je realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika. Finančně také přispěla Galerie NE, CK Kudrna, šťávy UGO a Knauf Insulations.

Finanční podporu poskytla Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 6, Praha – Troja, Praha 8 a Praha 10. Probíhá pod záštitou Prahy 1, Prahy 2, Prahy 3, Prahy 7, Praha-Troja, Prahy 8, Prahy 10 a Prahy 15. Záštitu nad sousedskou slavností převzal primátor Hlavního města Prahy RNDr. Tomáš Hudeček. 

Přílohy:

1) Letošní grafická koncepce sousedských slavností obsahuje motiv domovního zvonku. Webovou stránku najdete na www.zazitmestojinak.cz.

2) Videospoty Zažít město jinak 2013:

https://www.youtube.com/watch?v=JdliQnFy8XQ

http://www.youtube.com/watch?v=7Of_O0iBeyE

3) Podrobný program: http://zazitmestojinak.cz/praha

4) K mání jsou také speciální ekologicky vyrobená trička: http://www.zoot.cz/dobro

5) Logo a grafické materiály najdete na www.zazitmestojinak.cz/ke-stazeni

6) Facebook Zažít město jinak: https://www.facebook.com/ZazitMestoJinak?fref=ts

7) Ostrava, www.cooltourova.cz, Soňa Frídlová, tel: 734720666, mail: sona@cooltourova.cz

Olomouc, Pavel Bednařík tel: 605844090, mail: pavel.bednarik@gmail.com

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/09/pojdte-zazit-mesto-jinak-ulice-se-otevrou-uz-tuto-sobotu/