Možnost projít se po nábřeží využilo asi 10 tisíc lidí

První zklidněná sobota na Smetanově nábřeží přilákala kolem 10 tisíc Pražanů. Ti mohli okusit středomořskou a balkánskou kuchyni, slovinské pochutiny, veganské bistro, ale též rozličné druhy vín nebo se jen tak projít po jedné z nejkrásnějších pražských vyhlídek.

„Hrozně nás potěšil zájem Pražanů o dění na Smetanově nábřeží, ale též to, že nedošlo k žádným dopravním komplikacím. Ukazuje se, že usilovat o dopravní zklidňování centra má smysl,“ řekl Vít Masare z iniciativy Auto*Mat, která Nábřeží žije! organizuje s Útvarem rozvojehl. m. Prahy.

Pražané se zajímali nejen o nabídnuté občerstvení a ochutnávky, ale též o program, který připravil Útvar rozvoje hl. m. Prahy (ÚRM). Zájem byl o komentované urbanistické procházky s architekty a urbanisty z ÚRMu, ale též o připravené výstavy. Hlavním bodem sobotního programu byla diskuse o budoucnosti Prahy s názvem Město ve kterém žijeme moderovaná Adamem Gebrianem.

Kromě dospělých si na své přišly i děti. Ty si mohly hrát na interaktivní dětské prolézačce nebo se zapojit do bohatého animačního programu. Společně například vymýšlely pohádku Jak Honza ke štěstí přišel. „Dnešní sobota ukázala, že se v otázce otevření Smetanova nábřeží neautomobilistům jednalo o správné rozhodnutí, protože jít se v klidu podívat na jedno z nejkrásnějších míst v Praue využilo velké množství lidí,“ dodal Adam Švejda z ÚRMu. „Jsme zvědaví, jaký ohlas přinesou následující 4 zklidněné soboty.“

Smetanovo nábřeží bude pro Pražany otevřeno každou sobotu až do 12. října. Během těchto pěti dní zde iniciativa Auto*Mat a Útvar rozvoje města ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy představí záměr možné transformace Smetanova nábřeží na pěší zónu podobnou náměstí Republiky. Další podrobnosti je možné nalézt na speciálně zřízené webové adrese www.nabrezizije.cz.

Na realizace těchto 5 sobotu můžete přispět ve sbírce. Každý váš příspěvek bude odměněn a navíc ke každé koruně od vás přidá Nadace Vodafone ještě korunu navíc, takže se váš příspěvek zdvojnásobí. Přispět můžete zde.

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/09/moznost-projit-se-po-nabrezi-vyuzilo-asi-10-tisic-lidi/