Pupův pomník již na jaře! Děkujeme, že jste přispěli!

(Aktualizováno 30.1.) Unikátní Pupův pomník od Krištofa Kintery už na jaře ozdobí Nábřeží Kapitána Jaroše. Auto*Mat na něj u příležitosti tradiční Pupovy cyklojízdy uspořádal veřejnou sbírku na pomník Janu Pupovi Bouchalovi (1975 – 2006) a všem cyklistům, kteří zemřeli v pražských ulicích.  Díky vaší ochotě přispět jsme sbírku naplnili v rekordně krátkém čase. Děkujeme! Její průběh a jména přispěvatelů najdete zdePokud jste nestihli přispět na Bouchalův pomník, můžete podpořit aktivity Auto*Matu.

Od chvíle zbytečné smrti Honzy „Pupa“ Bouchala, jednoho ze zakladatelů Auto*Matu a předního propagátora městské cyklistiky, v lednu 2006 jsme si všichni přáli rekonstrukci nebezpečné křižovatky a připomínku jeho života. To první se loni podařilo, pomník Honzovi stále dlužíme. Projekt získal během let širší kontext a pomník je nyní věnován všem cyklistům, kteří zemřeli v pražských ulicích.

Dílo nazvané Bike to heaven sestává ze stříbrné pouliční lampy s bicyklem jedoucím vzhůru k nebi a otočnými prvky. Autorem je uznávaný sochař Krištof Kintera, dlouholetý městský cyklista a podporovatel Auto*Matu. Iniciativa Auto*Mat, jejíž byl Pup prvním mluvčím, zahájila 17. ledna u příležitosti tradiční lednové Pupovy cyklojízdy na pořízení pomníku veřejnou sbírku. „Národ sobě“ jednadvacátého století. V průběhu ani ne dvou týdnů se na transparentním účtu shromáždilo přes 270 000 Kč. 

Vybrané peníze poslouží k úhradě materiálu, postříbření sloupu, jeho dopravy do Prahy a produkčních nákladů. Krištof Kintera pracuje bez nároku na honorář, kolo věnoval Bajkazyl, zdarma jej opískovali u Štěrby, sloup darovala Kooperativa V.O.D. Uhlířské Janovice a instalaci provede rovněž zdarma Eltodo. Pokud nebude využita celá částka vybraná prostřednictvím sbírky, posledním dárcům peníze vrátíme. Kompletní výpis ze sbírkového účtu zveřejníme v průběhu instalace, tedy až budou známy všechny náklady. Ještě jednou moc děkujeme!

Ti z Vás, kdo přispět nestihli, mohou Pupův odkaz podpořit také příspěvkem na činnost iniciativy Auto*Mat. Pupovo nadšení a přesvědčení i dnes motivuje a přitahuje mnoho lidí. Díky tomu se podařilo za 7 let od jeho smrti vybudovat profesionální organizaci, která má na kontě desítky konkrétních úspěchů při zlepšování kvality života v Praze. Díky podpoře individuálních dárců a dárkyň si Auto*Mat zachovává svou nezávislost a schopnost reagovat na aktuální dění v pražské dopravní a rozvojové politice. Výpis z transparentního účtu sbírky, naplněné v rekordním čase, najdete zde. Chcete-li nás podporovat pravidelně, vstupte do Klubu přátel Auto*Matu.

Vizualizace plánovaného pomníku „Bike to heaven“ Krištofa Kintery na nábřeží Kapitána Jaroše: http://media.auto-mat.cz/Ilustra-n-fotky-1182804221/Pup-v-pomn-k

Více informací: http://www.auto-mat.cz/aktivity/kapitana-jarose/#novinky

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/01/pupuv-pomnik-jiz-na-jare-podporite-jeho-vznik/