Projeďte se Prahou na kole: do divadla, na karneval nebo jen tak k řece

PRAHA – Jezdíte po Praze na kole? Nebo vás láká to zkusit? Iniciativa Auto*Mat připravila na letošní rok sérii cyklojízd s kulturním programem. Každý měsíc zavede zájemce do méně známých zákoutí hlavního města a ukáže Prahu z netradiční perspektivy. Na programu je večerní koupání ve Vltavě, návštěva komunitní zahrady, divadelní večer v Nákladovém nádraží Žižkov, festival veřejného prostoru reSITE nebo karneval. Lednová cyklojízda věnovaná vzpomínce na oběti dopravních nehod se koná již tento čtvrtek. Vyráží v 18 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad.

„Jízdní kolo se stalo součástí životního stylu obyvatel evropských metropolí. Je zdravé, rychlé, ekologické a na rozdíl od času stráveného uvnitř auta v dopravní zácpě podporuje život v ulicích a umožňuje setkávání lidí. V Praze narůstá intenzita cyklistické dopravy rok od o desítky procent,“ říká koordinátor cyklojízd Václav Mucala z iniciativy Auto*Mat. Podle něj se kola v Praze ujímají stejně jako ve Vídni, Berlíně či kopcovitém Curychu.

Cyklojízdy s programem se budou konat po celý rok, zpravidla třetí čtvrtek v měsíci. Vyrážejí v 18 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad. Tempo je mírné, a jízdy se tak mohou zúčastnit i méně zkušení cyklisté a děti. Vysoký počet lidí na kolech zaručuje jejich bezpečnost. Cyklojízdy nevyžadují sportovní oblečení. Právě naopak – od účastníků se očekává běžný oděv.

„Pokud jde o kulturní dění, má Praha co nabídnout. A proč si nedojet do galerie, na koncert nebo do divadla na kole? V Evropě je to běžné,“ vysvětluje Václav Mucala z Auto*Matu. „Propojujeme cyklojízdy se společenskými událostmi. Začínající cyklisté se při nich mohou naučit jízdě v běžném provozu, objeví zkratky a příjemné trasy a sami přitom budou součástí kulturního dění,“ dodává.

První ze série letošních cyklojízd se koná tento čtvrtek jako vzpomínková akce na zakladatele Auto*Matu Jana Bouchala a další oběti dopravních nehod z řad cyklistů a chodců. Cyklojízda vyrazí v 18 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad. O tři čtvrtě hodiny později se účastníci krátce zastaví ve Sněmovní ulici v místě, kde Jan Bouchal pracoval, a odkud se vydal v zimě roku 2006 na svou poslední cestu domů. V 19:20 proběhne pietní shromáždění cyklistů a chodců na křižovatce na nábřeží Kapitána Jaroše, kde bezohledný řidič Jana Bouchala smrtelně zranil.

Nejvíce účastníků očekávají pořadatelé na Velké jarní cyklojízdě v dubnu, která zahájí kampaň Do práce na kole, a na Velké podzimní cyklojízdě v září. Ta je součástí pouličního festivalu Zažít město jinak. Velkých cyklojízd se každoročně zúčastňují tisíce lidí. Rady začínajícím i zkušeným městským cyklistům a novinky z Prahy i ze světa přináší informační server Prahounakole.cz.

Vše o pražských cyklojízdách: http://cyklojizdy.cz

Přílohy:

Program pražských cyklojízd v roce 2013

17. ledna Vzpomínková cyklojízda na Jana Pupa Bouchala a na další oběti dopravních nehod z řad cyklistů a chodců

21. února Cyklojízda do nově otevřeného Bajkazylu 3 na Žižkově

21. března Cyklojízda do holešovické komunitní zahrady Prazelenina, kde mohou zájemci s příchodem jara osít svůj záhonek

20. dubna Velká jarní cyklojízda ze Smetanova nábřeží na Nákladové nádraží Žižkov, kde proběhnou kulturní akce a performance divadla Letí. Zahájení kampaně „Do práce na kole 2013“ za účasti firemních týmů

16. května Cyklojízda na festival reSITE pro efektivnější městské plánování a zkvalitnění veřejného prostoru

20. června Cyklojízda na hudební festival United Islands

18. července Cyklojízda za večerním koupáním ve Vltavě u Bajkazylu na náplavce Rašínova nábřeží

15. srpna Cyklojízda ke galerii Trojský kůň u kanoistického kanálu na Vltavě s večerním kulturním programem

21. září Velká podzimní cyklojízda zahájí pouliční festival sousedských slavností „Zažít město jinak 2013“

17. října Malá podzimní cyklojízda

17. listopadu Cyklojízda v rámci satirického karnevalu občanských iniciativ „Sametové posvícení“ upozorňujícího na nešvary společnosti

19. prosince Vánoční cyklojízda

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/01/projedte-se-prahou-na-kole-do-divadla-na-karneval-nebo-jen-tak-k-rece/