Zažít město jinak oživí ulice po celé Praze

Na ulici se postaví stoleček s kávou a kolemjdoucí si k vám přisedne na kus řeči, děti si malují na chodník a soused zahraje na kytaru. To vše se může snadno stát během zářijového festivalu Zažít město jinak, který se uskuteční v sobotu 22. září v odpoledních a večerních hodinách.

Letos se sousedská slavnost, která má za cíl oživit ulice hlavního města, koná už posedmé. Festival se původně pořádal na Smetanově nábřeží a později na Vinohradech, ovšem za poslední dva roky se významně rozrostl. Nyní se připravuje program ve více než 20 městských částech, například na Žižkově, v Dejvicích, Vršovicích nebo v Braníku.

Už loňský ročník zaznamenal velký úspěch, když se na Vinohradech uspořádala živá mexická fiesta, na Letné vznikl před kinem Oko prostor plný her pro děti a na deseti dalších místech se uspořádalo setkání sousedů a přátel. Letošní program nabízí ještě větší množství zajímavých aktivit, včetně promítání, výměnných bazarů, pouliční hudby a dílen.

Imaginární vstupenkou budou podařená trička s logem festivalu, jejichž koupí přispějete na pokrytí nutných výdajů.

Sousedská slavnost je pořádána lokálními spolky a sdruženími. Místní si sami vymýšlejí program a zapojují do něj své přátele a sousedy. Celou akci pak zastřešuje sdružení Auto*Mat, které je tvůrcem myšlenky a které se dlouhodobě se snaží o zlepšování kvality života ve městě.

Sousedskou slavnost odstartuje v 10:30 hodin dopoledne z dolní části Václavského náměstí tradiční Velká podzimní cyklojízda, která letos připadá na Den bez aut. Po necelých deseti kilometrech pohodové jízdy centrem Prahy a po zhruba hodině a půl se vrátí na pěší zónu na Václavském náměstí, kde bude zakončena slavnostním rituálem společného zvedání kol nad hlavu. Všichni se pak budou moci vydat na odpolední „cyklobojovku“ po některých z více než 20 míst sousedských slavností.

Program a informace o tom, jak se můžete zapojit, najdete na www.zazitmestojinak.cz.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/09/zazit-mesto-jinak-ozivi-ulice-po-cele-praze/