K nákupům na farmářských tržištích dostanete Zelenou mapu zdarma

PRAHA – Chystáte se v sobotu 23. dubna na velikonoční nákupy dobrého jídla na farmářská tržiště Kubáň, Náplavku nebo Jiřák? Kromě čerstvých vajíček si v rámci oslav Dne Země budete moci z trhů zdarma odnést i Zelenou mapu Prahy, kterou vydalo sdružení Auto*Mat. Představuje zcela nový pohled na město: vyznačeny jsou v ní vegetariánské a veganské restaurace, obchody s Fair Trade a bio výrobky, nekuřácké restaurace, místa přátelská k cyklistům a dětem, kulturní centra, příjemné ulice pro chodce, místa konání pravidelných farmářských tržišť a mnoho dalšího. Zelená mapa funguje také na internetu, kde mohou uživatelé vkládat další oblíbená místa.

„Zelená mapa není mapa dopravní, ale plán příjemných tras pro chodce, rodiče s dětmi, seniory a cyklisty. Je určena těm, kteří se po městě nejen pohybují, ale hlavně v něm chtějí dobře žít,“ říká Vratislav Filler ze sdružení Auto*Mat, tvůrce mapy, která byla pokřtěna v září roku 2010. Jejím partnerem je mimo jiné občanské sdružení Archetyp, které pražská Farmářská tržiště provozuje. Archetyp se ve spolupráci s Auto*Matem rozhodl připravit pro návštěvníky tržišť dárek ke každoročnímu ekologickému svátku Den Země, který připadá na pátek a má upozornit na problémy životního prostředí. Na každém z tržišť se dopoledne rozdá 500 výtisků.

„Takové projekty jako je Zelená mapa z dílny Auto*Matu chceme i nadále podporovat, protože nabízí lidem zajímavé alternativy, jak využít svůj volný čas. Město by mělo sloužit především svým obyvatelům,“ poznamenává Jiří Sedláček z Archetypu.

Zelená mapa je v Česku unikátní počin. „Na město se díváme trochu jinak. Ulice jsou značené bíle, pokud je na nich slabý provoz, a šedě, pokud jsou frekventované. Vyznačené jsou pasáže, průchody, důležité chodníky i vyšlapané pěšiny, stejně jako podchody a průchody pod silnicemi. Zeleň je rozdělena barevně na tu kvalitní, neveřejnou a znehodnocenou. Měřítko mapy neukazuje kilometry, ale čas, za jaký danou vzdálenost ujdete pěšky nebo ujedete na kole,“ říká Jakub Hradilek ze sdružení Auto*Mat, který se podílel na její produkci.

Webová verze Zelené mapy je ještě košatější než ta tištěná. Pokrývá 1100 míst v celé Praze a umožňuje vyhledávat podle jednotlivých vrstev, kterých je v současnosti 31 a připravují se další. Filtrovat se dají například místa s bezbariérovým přístupem, galerie, nebezpečná místa nebo nově obchody s originální designovou módou. „Pokud vaše oblíbené místo chybí, můžete ho snadno doplnit. S mapou je spojený také blog, kde pravidelně vycházejí články o zajímavých místech ze Zelené mapy,“ doplňuje Vratislav Filler.

Zelená mapa Prahy:
http://www.zelenamapa.cz

Farmářské tržiště Praha:
http://www.farmarsketrziste.cz

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/04/k-nakupum-na-farmarskych-trzistich-dostanete-zelenou-mapu-zdarma/