Do práce na kole se chystají zaměstnanci 50 firem, další přibývají

PRAHA – Zaměstnanci už více než pěti desítek firem sestavují cyklotýmy a hlásí se ke kampani „Do práce na kole“ (1), kterou vyhlásila iniciativa Auto*Mat. Jejich úkolem bude během května ujet co nejvíce „zelených“ kilometrů. Mohou tak vyhrát zájezd do Kodaně a řadu dalších hodnotných cen (2). Firmy, jež vytvoří pracovníkům k dojížďce dobré podmínky, soupeří o titul „Cyklozaměstnavatel roku“. Do soutěží je možné se registrovat do 28. dubna na www.dopracenakole.net. Organizátoři věří, že Pražané objeví kouzlo cestování na jízdním kole a zažijí, že na kratší cesty je kolo rychlejší a příjemnější než jízda autem.

„Přestože slýcháme mýtus, že Praha není pro bicykl vhodná, cesta do práce na kole láká mnoho lidí. Očekáváme, že během dubna se do soutěží zapojí další jednotlivci i firmy,“ říká manažerka kampaně iniciativy Auto*Mat Iva Nevečeřalová. „Stačí sestavit alespoň dvoučlenný tým a měsíc počítat kilometry ujeté do práce a z práce na kole. Poslední možnost registrace bude v předvečer soutěže 28. dubna na Velké jarní cyklojízdě,“ dodává Iva Nevečeřalová.

Dosud se přihlásili zaměstnanci České národní banky, ČSOB a KBC, mobilních operátorů Vodafone a T-Mobile, obchodního řetězce Tesco, pojišťovny Allianz, České informační agentury, Letiště Praha, Městské knihovny, Dukly Praha, dopravního operátora ROPID, Revmatologického ústavu, společností Siemens, Hudy Sport, Suse Linux, Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, DHL a mnoha dalších firem a institucí.

Zelené kilometry budou sbírat také vědci. „Nejezdím do práce na kole jen v létě, ale celoročně. Stejně tak i někteří mí kolegové, a do soutěží se rádi zapojíme. Uvítali bychom ale lepší dopravní značení a informovanost motoristů, kteří naprosto nerespektují například vyznačené koridory pro cyklisty,“ říká Martin Faltys z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

„Z domu do kanceláře to mám 28 kilometrů. Neznám nic lepšího než ráno vstát dřív a za svítání vyrazit na kole. Při jízdě relaxuji a srovnávám si věci v hlavě, mám čas přemýšlet. Navíc mě to nestojí benzín,“ říká čtyřiatřicetiletý Tomáš Lipert ze společnosti DHL, který má na starosti řízení systému kvality a sociální odpovědnost firmy. „V DHL je takových lidí více. Za loňský rok ujelo asi 40 zaměstnanců při cestách do práce celkem 37 tisíc kilometrů. Do soutěže „Do práce na kole“ jsme sestavili už dva týmy po pěti členech,“ doplňuje Tomáš Lipert.

Ani pro Vojtěcha Šprongla ze společnosti T-Mobile a jeho kolegy nebylo těžké najít motivaci pro zapojení do soutěže „Do práce na kole“. „Už tři roky jezdím skoro každý den. Mám to jen 4 kilometry. Chci si udržet fyzičku, a taky je to nejrychlejší,“ říká Šprongl.

Jedním z nejaktivnějších účastníků bude zřejmě Česká národní banka, v níž se o propagaci kol zasloužil bývalý guvernér Zdeněk Tůma. Její zaměstnanci sestavují už sedmý soutěžní tým. „Mnoho kolegů jezdí na kole do práce již řadu let, potvrzuje Tomáš Zimmermann z České národní banky. „V bance máme stojany na kola i sprchy. Do soutěže se zapojí i někteří ředitelé odborů, takže infrastruktura ani podpora vedení nám rozhodně nechybí,“ dodává Zimmermann.

Přílohy:

1) Kampaň „Do práce na kole“
Kampaň „Do práce na kole“ je určena zaměstnancům pražských firem, úřadů i dalších organizací. Vychází z podobných soutěží, které se již řadu let pořádají například ve Velké Británii, v Německu nebo třeba v Maďarsku, kde se loni zapojilo přes deset tisíc lidí. Úkolem zaměstnaneckých týmů je v období mezi 29. dubnem a 29. květnem 2011 nasbírat co nejvíce kilometrů ujetých do práce na kole. Vedení firem by pak mělo například zřídit cyklistické stojany, sprchy nebo převlékárny. Pro ně je určena soutěž „Cyklozaměstnavatel roku“. Do soutěží je možné se zaregistrovat nejpozději 28. dubna. Cílem soutěží je přesvědčit obyvatele velkých měst, aby své krátké cesty nejezdili auty, která způsobují hluk a znečištění a zabírají prostor ulic a náměstí. Jízda na kole je navíc zdravá, což je významné pro ty, kteří tráví svůj pracovní den vsedě v kanceláři.
Více: http://dopracenakole.net

1) Fotografie ke kampani

2) Seznam cen pro vítězné týmy, firmy i jednotlivce

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/04/do-prace-na-kole-se-chystaji-zamestnanci-50-firem-dalsi-pribyvaji/